a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A német nyelvterület legújabb filmjei a Szemrevaló Filmnapokon

sehenswert leadEgy hónap múlva, szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló Filmnapokat. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló.

Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen című alkotás nyitja a rendezvényt, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíj gálaestjén. Lars Kraume filmje 1957-ben Németországban játszódik. A hesseni főügyész, Fritz Bauer szövetségi szinten akar pert indítani a náci bűnös, Eichmann ellen, ám befolyásos körökben tevékenysége sokaknak szúrja a szemét.  Bauer végül már sem a német igazságszolgáltatásban, sem a hazai nyomozókban nem bízik, ezért kapcsolatba lép a Moszaddal…

fritz_bauer
Az állam Fritz Bauer ellen

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező csodálatos, életigenlő alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és őszintén elmélyíteni a kapcsolatát immár felnőtt lányával. A Szállj, cserebogár! című osztrák film 1945-ben, Bécsben játszódik és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. A film a világhírű osztrák írónő, Christine Nöstlinger azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült. A 2015-ös Locarnói Filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyert Csodaország tíz fiatal svájci rendező munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük.

vad
Vad

Az idei Sundance Film Festival hivatalos versenyfilmje, a Vad című német film egy szürreális modern mese, melyben Ania egy nap egy farkassal találkozik az erdő szélén. A vadállat olyan erős, szuggesztív hatással van rá, hogy a lány befogja és a lakásába zárja. A farkas hamarosan ősi, vad ösztönöket hoz felszínre a fiatal nőben. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt mutatja be, hogy a közösségi média hogyan helyezi állandó nyomás alá a tiniket, hogy egyre lazábbnak és szexibbnek látsszanak. Tragédia készül, melyben szinte alig lehet különbséget tenni elkövető és áldozat, bűn és ártatlanság között.

amateur
Amateur Teens

A családosok számára igazi csemegének ígérkezik a klasszikus gyerekkönyvből készült, az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, melyben az élénk kislány boldogan él a svájci hegyekben nagyapjával, akit a legendás Bruno Ganz alakít. Egy nap azonban nagynénje Frankfurtba viszi, hogy egy jómódú család beteg kislányának játszótársa legyen…

heidi
Heidi

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmeket is vetítenek az idei Szemrevalón. A Mérges Buddha a Sajókazán alapított buddhista Dr. Ambédkar gimnázium hétköznapjait mutatja be. A film a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen az oktatás és spiritualitás segítségével.

buddha
Mérges Buddha

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.08.23. 16:30 • Címke: szemrevaló