a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Legintimebb adataink

ikorlapAz év innovációja díjat kapott az iKórlap, amelynek segítségével a háziorvosok elérhetik a betegek teljes kórtörténetét, összes kiváltott gyógyszereik adatait.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) „Az év IKT innovációja” díját a Hospitaly Kft. kapta az iKórlap elnevezésű fejlesztéséért. Az iKórlap segítségével a háziorvosok elérhetik a betegek teljes kórtörténetét, összes kiváltott gyógyszereik adatait.

Király Gyula, a fejlesztő Hospitaly Kft. stratégiai vezetője az itbusiness online portálnak elmondta, „a teljesítmény alapú finanszírozás miatt valamennyi járó- vagy fekvőbeteg-esetet pontosan adminisztráltak, kódoltak az elmúlt közel 20 évben. A gyógyszereket, vényeket vonalkóddal látták el. Az OEP adatbázisához való hozzáférés révén lehetővé válhat az egészségügyi intézményeknél tárolt dokumentumok, képi információk, például zárójelentés, lelet, kórlap, röntgenkép megjelenítése.”

Az iKórlap a Hospitaly honlapja szerint lehetőséget ad a háziorvosok számára, hogy saját betegeiknek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisában tárolt, több mint 10 évre visszamenő adataihoz hozzáférjenek. Az ellátási események tekintetében bizonyos (az erre alkalmas infrastruktúrát üzemeltető) egészségügyi intézményeknél az ott tárolt dokumentumok, képi információk (zárójelentés, lelet, kórlap, rtg. kép, stb.) megjelenítésére is alkalmas.

Biztonságos?

Az OEP által a jogviszony ellenőrzéshez a háziorvosnak átadott felhasználónevet és jelszót használja az alkalmazás. A OEP többek között ellenőrzi azt is, hogy a háziorvos jogosult-e a megadott TAJ-hoz tartozó betegéletút információkat lekérdezni. Egy felhasználónak egy időben csak egy betegéletút lekérdezése lehet. Az eljárás paramétere a TAJ szám és a lekérdezendő időszakot meghatározó kezdő és befejező dátum. A két dátum között legfeljebb 365 naptári nap lehet.

A magyarországi jogi hátteret az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (továbbiakban Eüak.) 2011. április 1-től hatályos rendelkezései teszik lehetővé. Eszerint a háziorvosok az OEP informatikai rendszeréből lekérdezhetik, hogy betegük mikor és milyen jellegű, a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatást vett igénybe. A biztosított állampolgároknak lehetőségük van az adataikhoz történő hozzáférés korlátozására vagy letiltására.

A háziorvosnak lehetősége van áttekinteni páciense kórtörténetét, a közfinanszírozásban hozzárendelt ellátási eseményeket, valamint a beváltott recepteket. Előzetes rövid regisztráció után bármilyen böngészőből, tehát számítógépről vagy hordozható eszközökről, például táblagépekről vagy okostelefonokról is rendelkezésére áll a háziorvosnak az iKórlap. Segítségével az ellátás felgyorsul, a pontos és megbízható kórkép révén csökkennek a feleslegesen ismételt vizsgálatok, javul a gyógyítás hatásfoka.

Király Gyula áprilisban a Weborvosnak azt is elmondta, „havonta monitorozzák a rendszerbe kötött háziorvosok adatlekérését, amely 4-500-ra tehető, s legkevesebb húsz orvos használja a rendszert, de van, hogy mind a száz, mivel egyszerű a kezelése és gyors információt nyújt. A legkeresettebbek a vényekre vonatkozó adatok: a családorvosokat érdekli, kiváltotta-e a betegük a számára felírt gyógyszert, s így eredmény várható-e a gyógyszeres terápiától.

Az alkalmazáshoz készült trailer:

• Publikálva: 2012.07.06. 10:33 • Címke: digitalizálás