a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Megvan a Szemrevaló Filmnapok programja

sehenswert leadMaria Schrader Stefan Zweig – Búcsú Európától című filmje is a filmnapokon debütál.

Szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló fesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat. Maria Schrader Stefan Zweig – Búcsú Európától című filmje is itt lesz látható hazánkban először. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!

zweig
Stefan Zweig – Búcsú Európától

Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen nyitja a Szemrevalót, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíjon. A Folyamatos múlt blokkban, a nyitófilmhez kapcsolódóan vetítik majd a Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokumentumfilmet az NSZK történetének talán legelkötelezettebb államügyészéről, aki a náci bűnösök elleni kemény fellépésével a „korszellemmel szembeni provokációvá” vált az Adenauer-korszakban. Maria Schrader Stefan Zweig – Búcsú Európától című filmje a híres író utolsó éveit mutatja, aki 1936-ban emigrációba kényszerült, s hat évvel később öngyilkos lett. A film a Mozinet forgalmazásában 2017. február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba. Végül a Szállj, cserebogár! 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát.

fritz_bauer
Az állam Fritz Bauer ellen

A Talajt vesztett fiatalok egyik filmje a csak 18 éven felüliek számára ajánlott Agónia című osztrák film, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt ábrázolja, milyen helyzetekbe kergeti  olykor a közösségi média hatalma a mai középiskolásokat. Az Egy közülünk – mely az idei Max Ophüls-díjon a Legjobb játékfilmnek bizonyult – azt az esetet dolgozza fel, mikor 2009-ben a rendőrség lelőtt egy fiút, aki egy éjjel betört egy szupermarketbe. A Mérges Buddha azt az elkötelezett küzdelmet mutatja be, melyet a Sajókazán az Orsós János roma származású tanár és Derdák Tibor alapította buddhista gimnázium folytat azért, hogy roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. Az idei Német Filmdíjon Bronz Lolát nyert 4 királyokban pedig négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét.

cserebogár
Szállj, cserebogár!

A Szülők mérlegen blokkban vetíti a Szemrevalón az idei Berlinale egyik versenyfilmjét, a 24 hét című német filmet Julia Jentsch főszereplésével, melyben Astrid a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros. A 2016-os Német Filmdíjon Ezüst Lolát, a legjobb férfi főszereplő és smink díját kapta a Herbert, melyet a kritikusok Fassbinder férfi-melodrámáihoz hasonlítanak. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig így hetekig magára marad. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann, Németország idei Oscar-díj nevezettje, a Nem történt semmi pedig a svájciak válasza Östlund Lavina című filmjére.

4kiralyok
4 királyok

Az ismeretlen blokk egyik tagja a Csodaország című katasztrófathriller, mely aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük, a német Vad című abszurd történetben Ania, aki lakótelepi lakásában egy farkassal él. A Klasszikusok újratöltve szekcióban pereg majd a Dürrenmatt – Egy szerelmi történet című dokumentumfilm, melyben az 1990-ben elhunyt szerző nővére és gyermekei beszélnek most először a modern tragikomédia megteremtőjének életéről. Végül a családosok számára igazi csemegének ígérkezik az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, Bruno Ganz-cal a főszerepben. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!

Sajtóközlemény

• Publikálva: 2016.09.06. 13:24 • Címke: szemrevaló