a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A MoMA kiállításai online

momalogo

Mint mi is folyamatosan beszámolunk róla, egyre több múzeum teszi online is elérhetővé kincseit. A művészet egyik fellegvára, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) azonban sokáig nem tett semmilyen lépést a digitalizáció felé. Most ez megváltozott – de másképp kezdtek hozzá, mint a többiek.

Kihagyta a legutóbbi Picasso-kiállítást a MoMÁ-ban? Vagy sokat olvasott az 1938-as New York-i Bauhaus-kiállításról, de eddig nem tudta elképzelni? Most már megteheti.

A Leon Levy Alapítvány támogatásával már a Museum of Modern Art is elkezdte digitalizálási projektjét, de nem a gyűjteményét teszi online elérhetővé, hanem az 1929-től ezidáig megrendezett kiállításain készült fotókat, valamint a kiállításokhoz kapcsolódó újságcikkeket, sajtóközleményeket, kiállításkatalógusokat is. Az adatbázisban található fotók nagy részét Soichi Sunami japán fotós készítette, aki 1930-tól 1968-ig dolgozott a múzeum fotográfusaként.

Audrey Hepburn and Alfred H. Barr, Jr. at the exhibition ‘Picasso: 75th Anniversary,’ on view May 4, 1957 through August 25, 1957 (first floor and auditorium); May 22, 1957 through September 8, 1957 (third floor) at The Museum of Modern Art, New York (photo by Barry Kramer)
Audrey Hepburn és Alfred H. Barr a Picasso: 75 kiállításon, 1957-ben (forrás: The Museum of Modern Art/Fotó: Barry Kramer)

Több mint 3500 kiállítás anyagát böngészhetjük mostantól, mint például a MoMA első kiállításának, Cézanne, Gauguin, Seurat, van Gogh-kiállítás anyagait, vagy Philip Johnson 1934-es Machine Art kiállításának katalógusát is. Más csemegéket is láthatunk, mint például Dahlov Ipcar kiállítási anyagát: ő volt az első női alkotó, akinek munkáiból önálló kiállítás nyílhatott a MoMÁ-ban, hároméves korától 22 éves koráig készült műveit mutatta be. Georgia O'Keeffe viszont az első nő volt, akinek munkáit a MoMÁ-ban egyáltalán kiállítottak: 1929-ben a múzeum második kiállításán ő volt az egyedüli festőnő, akit a 19 kortárs amerikai festőművészt bemutató tárlaton kiállítottak.

Installation view of the exhibition ‘Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh,’ on view November 7, 1929 through December 7, 1929 at The Museum of Modern Art, New York (photo by Peter Juley)
A kezdetek: Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh-kiállítás 1929-ben (forrás: The Museum of Modern Art/fotó: Peter Juley)

A projekt technikai leírását az érdeklődők a GitHubon is olvashatják. Az elmúlt két és fél évben a MoMA munkatársai több mint 220 00 kiállítási mappát fésültek át, és ezek alapján készítették el a kiállítások részletes leírását. Ezeket már minden 1929 és 1989 közötti kiállításnál megtaláljuk, kiegészítve a kiállított művészek rövid életrajzaival. A legtöbbször kiállított alkotó Picasso volt, akinek művei több mint 230 kiállításon szerepeltek. Mögötte következik Joan Miró, Fernand Léger és Georges Braque, akik több mint száz kiállításon szerepeltek. A női alkotók közül O'Keeffe szerepelt a leggyakrabban, őt követi Berenice Abbott és Helen Frankenthaler.

Installation view of the exhibition ‘Bauhaus: 1919-1928’, on view December 7, 1938 through January 30, 1939 at The Museum of Modern Art, New York (photo by Soichi Sunami)
Bauhaus: 1919-1928 kiállítás 1938-ban (forrás: The Museum of Modern Art/fotó: Soichi Sunami)

Az adatbázis fejlesztés alatt áll, de a múzeum munkatársai már azon gondolkoznak, hogy a múzeum videoanyagát is digitalizálják, így a közeljövőben filmeket és performanszokat is nézhetünk – a saját szobánkban.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.09.20. 12:34 • Címke: hír