a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Csaknem tízezer fotó a Terror Háza Múzeum digitális fotóarchívumában

terrorhaza logo lead

Szeptember végére teljessé válik az az adatbázis, amelyben a ’60-as, ’70-es és ’80-as években Szekszárdon, Pakson, Dombóváron, Bonyhádon és más Tolna megyei településen készült fényképeket találhatnak meg az érdeklődők. A képek kiválóan mutatják be a kádári Magyarország vidéki életmódját, s adják vissza a kor hangulatát.

A Terror Háza Múzeum digitális fotóarchívumában Bakó Jenő szekszárdi fotóriporter, az 1960-as, ’70-es és ’80-as években készült fényképeit közlik, több mint 10 ezret. A kategóriába sorolt, datálással és leírással ellátott képek között akadnak a korszak tipikus eseményeit ábrázoló sorozatok, amelyek nyári táborozásokkal, sportversenyekkel, szocialista ünnepségekkel, ipari munkákkal, lakótelep-építkezésekkel, társadalmi munkával, termelőszövetkezetekkel és megyei pártértekezletekkel kapcsolatosak, de ugyanúgy feltűnnek a képek között a falusi társadalom néphagyományai, mint a ’68-as Ki Mit Tud? Tolna megyei döntője.

terrorhaza
(forrás: terrorhazafoto.hu)

A gyakran a szociofotó zsánerébe tartozó felvételek többségén hétköznapi emberek láthatóak, de jó néhány, országosan jelentős személyiség is szerepel rajtuk, például Aczél György, Apró Antal, Biszku Béla, Czinege Lajos vagy éppen Papp László ökölvívó. A több ezer képet számláló adatbázisban szimbolikus képekben sincs hiány: látható a pártállam vezetőinek fenntartott, üres parkoló vagy a panelházak tövében megmaradt szőlőhegy is. A szocialista országok vezetőinek látogatásai közül kiemelhetjük a Fidel Castro és Kádár János 1972-es budapesti találkozóját megörökítő képeket, valamint a rendszerváltoztatás idején, a Nagy Imre és társai újratemetésén készült sorozatot.

terror haza foto
(forrás: terrorhaza.hu)

A Kádár-korszak vidéki életét bemutató fényképek profi fotós alkotásai, közeli és távoli felvételek egyaránt megtalálhatóak köztük, így az érdeklődők jó minőségű, megfelelő beállítású fotókhoz juthatnak hozzá a fényképek gyűjtőoldalán, ahol már keresési, valamint regisztrációhoz kötött, online vásárlási lehetőség is biztosított.

terrorháza.hu

• Publikálva: 2016.09.19. 11:17 • Címke: hír