a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Magyar világpremier Varsóban

warsaw_film_festival_leadSopsits Árpád A martfűi rém című pszicho-thrillere a hétvégén kezdődő varsói nemzetközi filmfesztivál versenyében lesz először látható október 9-én. Az A-kategóriás filmünnep műsorra tűzi az Ernelláék Farkaséknál, a Liliom ösvény és az Indián nyár című magyar alkotásokat is. Fliegauf Bence a versenyprogram zsűrijébe kapott meghívást.

Október 7-én négy magyar alkotással a műsoron kezdődik a varsói nemzetközi filmfesztivál. A lengyel főváros idén 32. alkalommal megrendezendő filmünnepe egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett. A fesztivál fődíjáért, a Warsaw Grand Prix-ért, melyet eddig még sosem nyert el magyar alkotás, Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, A hetedik kör) a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó új filmje indul. Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját. 
A valós eseményeken alapuló izgalmas pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

martfui_rem
A martfűi rém (fotó: Szabó Adrienn)

A Filmalap támogatással készült A martfűi rém legfontosabb szerepeiben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A film forgatókönyvét Sopsits Árpád írta, az operatőr Szabó Gábor volt. A Focus Fox gyártásában Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila producerek vezetésével készült film világpremierjére az alkotók jelenlétében lesz Varsóban október 9-én. Sopsits Árpád új filmje a hazai mozikban november 10-től lesz műsoron a Big Bang Média forgalmazásában. A rövidfilmek varsói versenyébe kapott meghívást Simonyi Balázs (Finale, Tour) legújabb alkotása, az Indián, mely a szocializmus utolsó éveinek úttörőtáborában játszódik és korábban már szerepelt a budapesti Friss Hús fesztiválon. Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című Karlovy Vary fődíjas filmje a Discoveries című válogatást gazdagítja, míg Fliegauf Bence februári Berlinálén debütált legutóbbi rendezése, a Liliom ösvény a különprogramban lesz látható Varsóban. A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal méltatott Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmeket jegyző Fliegauf Bence a varsói filmfesztivál játékfilm zsűrijének tagja lesz idén.

A Filmalap sajtóközleménye

• Publikálva: 2016.10.03. 12:21 • Címke: fesztivál