a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Örökmozgó októberi műsor

orokmozgo lead

Októberben az Örökmozgóban újra megnézhetjük az Ars Sacra Fesztivál díjnyertes filmjeit, Oscar-díjra nevezett német tragikomédiával vagy premier előtti vetítéssel ünnepelhetünk a művészfilmek napján, valamint megemlékezhetünk Kabos Gyula és Herskó János évfordulójáról.


Az Örökmozgó Filmmúzeum műsora

2016. október 4. kedd
15.15 Maren Ade: Toni Erdmann (német-osztrák, 2016, 162', mf/D)
Ines fiatal üzletasszony, aki csak nemzetközi karrierjének él. Apja, Winfried aggódik lánya steril és boldogtalan élete miatt, és elhatározza: újra vidámságot csempész Ines mindennapjaiba. Műfogsort és parókát ragad, és Toni Erdmannként jelenik meg Ines bukaresti irodájában. Tárgyalásokon, fontos fogadásokon és munkavacsorákon is felbukkan, és egyre kellemetlenebb helyzetekbe hozza lányát. Ines szeretné lerázni Toni Erdmannt, de a férfi nem tágít. Komikus és kínos pillanatok követik egymást, és Ines kezdeti idegessége ellenére kénytelen rádöbbenni, hogy a vidámság és szeretet nélküli élet értéktelen.

toni_erdmann
Toni Erdmann

18.00 Rényi Tamás: Élve, vagy halva! (1979, 80’)
A történelmi kalandfilm az 1848-as szabadságharc bukása utáni idõkben játszódik. Noszlopy Gáspár, Kossuth volt kormánybiztosa rabtársai segítségével megszökik a börtönből. Fanatikus hittel, szuggesztív erővel maroknyi csapatot toboroz: volt lovásza, egy tót legény, egy zsidó térképész, egy sváb hadászati szakember és egy szerb gróf a császár elleni merényletre készül.
A film után Katona Csaba tart előadást Noszlopy Gáspárról.
Clio Filmklub

5. szerda
16.00 Maren Ade: Toni Erdmann (német-osztrák, 2016, 162', mf/D)
Ines fiatal üzletasszony, aki csak nemzetközi karrierjének él. Apja, Winfried aggódik lánya steril és boldogtalan élete miatt, és elhatározza: újra vidámságot csempész Ines mindennapjaiba. Műfogsort és parókát ragad, és Toni Erdmannként jelenik meg Ines bukaresti irodájában. Tárgyalásokon, fontos fogadásokon és munkavacsorákon is felbukkan, és egyre kellemetlenebb helyzetekbe hozza lányát. Ines szeretné lerázni Toni Erdmannt, de a férfi nem tágít. Komikus és kínos pillanatok követik egymást, és Ines kezdeti idegessége ellenére kénytelen rádöbbenni, hogy a vidámság és szeretet nélküli élet értéktelen.

toni_erdmann
Toni Erdmann

18.45 Lengyel Gyula – Orbán Ágnes: „Oldott kéve vagyunk” és Visk (1990, 86’)
Visk a Felső-Tisza völgyének egyik legjelentősebb települése. A 20. században lakói zömmel magyarok voltak, akik a sorsfordító évek során hat országban éltek úgy, hogy nem hagyták el szülőföldjüket.
A vetítés vendégei: Lengyel Gyula forgatókönyvíró, Orbán Ágnes rendező
Faludi filmklub – Doku

6. csütörtök
18.00 András Ferenc: Vadon (1988, 117', fsz: Balázsovits Lajos)
1859. Az osztrák-francia-olasz háborús konfliktust kihasználva Kossuth az emigrációból hazaküldi Batiszy Kristófot, hogy szervezze meg itthon a Magyar Légiót a forradalom és szabadságharc újabb kirobbantásának előkészítése céljából. Kossuth azonban rosszul következtetett a kialakult nemzetközi helyzetből. Batiszyék csapdába kerülnek: az osztrákok várják őket, a magyar hatóságok vadásznak rájuk, a nép mozdulatlan. A légió felszámolása Görgényi László főszolgabíróra vár, aki egykor maga is a forradalom tisztje volt. Batiszy csapatát szétverik, őt egy ideig elrejti a szép Zsablyai Amadea, akibe Görgényi is szerelmes. A főszolgabíró végül elfogja vetélytársát és volt bajtársát, vele viszont az osztrák Kayatz végez. Batiszyt felakasztják, s sírját lovakkal tapostatják jeltelenné.

7. péntek
19.00 METU (Budapesti Metropolitan Egyetem) vizsgafilmek:
Hatvani Krisztián:Képzeletbeli Barátok klubja (17'44")
Király Anna: Elvis is Dead (17'42")
Süveges Csaba: Web (25'30")
Papp Tamás: Odd Creatures Amung Us (17'36")
Hajmási Péter: Oroszlán (18'25")

8. szombat 
Az Ars Sacra Filmfesztivál díjnyertes alkotásai
Rövid dokumentumfilm kategória díjnyertes alkotása:
16.00 Kőszegi Edit: Hetednapon, 2012 (24')
Egész estés dokumentumfilm kategória díjnyertes alkotása:
Gulyás Gyula: Mámó, 1998 (76')

Animációs, fikciós és kísérleti rövidfilm kategória díjnyertes alkotása:
18.00 Ulrich Gábor: Balansz, 2016 (5')
A közönség által kedvelt alkotások közül:
Richly Zsolt: Luther Márton élete I-V., 2016 (65')   
Egész estés fikciós film kategória díjnyertes alkotása:
Nagy Viktor Oszkár: Hivatal, 2014 (52')

A közönség által kedvelt alkotások közül:
20.00 Skrabski Fruzsina: Befogad és kitaszít a világ, 2013 (52')
Katona Zsuzsa – Nyeste Péter: A nevezetes névtelen – Portréfilm Hamvas Béláról, 2016 (64')

hamvas
A nevezetes névtelen – Portréfilm Hamvas Béláról

9. vasárnap 
17.30 Maren Ade: Toni Erdmann (német-osztrák, 2016, 162', mf/D)
European Art Cinema Day

olli
Olli Mäki legboldogabb napja

20.15 Juho Kuosmanen: Olli Mäki legboldogabb napja (finn-svéd-német, 2016, mf/finn/E, 92’)
1962, Finnország. A mindössze huszonöt éves európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki élete legnagyobb meccsére készül: a tét a világbajnoki cím elnyerése. Az egyszerű családból érkező Olli hirtelen a reflektorfényben találja magát, az egész ország őt ünnepli, és hatalmas elvárásokkal tekint a nagy mérkőzés elé. Ollit azonban nem csak a média és a közvélemény tartja nyomása alatt, de ambiciózus edzője, Elis is a végletekig hajtja. És akkor megtörténik a legrosszabb dolog, ami csak történhet egy olyan időszakban, amikor csak Ollinak teljes koncentrációra és kitartásra lenne szükség. Megismerkedik a gyönyörű Raijával és szerelmes lesz. Premier előtt! A filmet 2016 decemberében mutatják be.
European Art Cinema Day

10. hétfő 
18.00 Vajda László: Döntő pillanat (1938, 69’)
A budapesti színházi titkár, Kulinyi egy vidéki színház igazgatója lesz. Magával viszi a tehetséges, kezdő színészházaspárt, Bálint Gábort és Pap Évát. Kilátástalan küzdelmet folytat a részeges és elfásult színészekkel, az igénytelen közönséggel, s a tehetségtelen hozzátartozóik felléptetését követelő hitelezőkkel. Végül a kudarcokba belefáradva mindhárman visszatérnek Pestre. Kulinyi ismét elfoglalja titkári állását. Bálint Gábor lehetőségek híján felkeresi a sikeres színészt, Tőrös Ferencet és megkéri, egyetlen estére engedje át neki a szerepét, hogy tehetségét bizonyíthassa. Tőrös előbb beleegyezik, de miután Gábor eljátssza neki a nagyjelenetet, felébred benne a féltékenység és meggondolja magát. Kulinyi és Éva mesterkedései következtében azonban mégsem ér oda az előadás kezdésére, s így Gábor játssza a fõszerepet. Alakításával óriási sikert arat.
75 éve halt meg Kabos Gyula

Portréfotó Kabos Gyuláról
Kabos Gyula

19.30 Gigor Attila: A nyomozó (2008, 107’)
Malkáv Tibor nincs jóban az élőkkel. Malkáv Tibornak jobbára nincsenek kapcsolatai. Egyetlen hozzátartozója a haldokló anyja. A műtétre nincs pénz. Malkáv Tibor elvállalja, hogy megöl egy vadidegent anyja megmentéséért. Malkáv Tibor végez Szirmai Ferenccel. A pénzt megkapja, úgy tűnik, minden rendbe jön. De másnap Malkáv Tibor levelet kap Szirmai Ferenctől. Kiderül, hogy nagyon is közük volt egymáshoz. Malkáv Tibor bajban van. Ki kell derítenie, ki bérelte fel és miért, ha el akarja kerülni a felelősségre vonást. Malkáv Tibor boncmester. Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról.

11. kedd 
18.00 Herskó János: Vasvirág (1958, 90’, sz: Törőcsik Mari, Avar István)
A lírai, impresszionisztikus hangulatú film a harmincas évek elején játszódik Óbudán. A karakán munkanélküli Pettersen találkozik a megejtően tiszta munkáslánnyal, Verával. Több éjszakát töltenek együtt a férfi hulladékból épült viskójában. Vera egy mosodában dolgozik, de minden vágya, hogy táncosnő legyen. A főnök, Weiszhaupt felfigyel a lányra. A kiszolgáltatott Vera otthagyja Pettersent a biztos jövő ígéretéért. Amikor a férfi is a mosodában kap állást, már Weiszhaupt szeretőjeként látja viszont a lányt. Verában újraéled a tiszta szerelem, de Pettersen most komoran elutasítja.
Az öt éve, 2011. október 12-én elhunyt Herskó Jánosra emlékezünk

Budapest, 2007. február 1. Herskó János fílmrendező, miután átvette a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztály életműdíját a Mammut Palace 8-as termében. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Herskó János 2007-ben (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)

19.30 Gigor Attila: A nyomozó (2008, 107’)

12. szerda 
18.45 Majid Majidi: A mennyország színe (iráni, 1999, 90’, mf/perzsa hang)
A teheráni vakok intézetében nevelkedő Mohammad alig várja apját, hogy a nyári szünetre haza vigye távoli falusi otthonukba, ahol nagy szeretettel várják már húgai és nagymamája. A természetszerető vak kisfiú hiába próbál meg minden módon egyenrangúként beilleszkedni, új házasságban reménykedő özvegy apja szégyelli őt. Hiába tiltakozik a nagymama, erőszakkal elviszi fiát inasnak, jó messzire, egy vak asztaloshoz. Vajon egymásra találhat valaha apa és fia?
Faludi filmklub

13. csütörtök
18.00 Székely István: Szerelemből nősültem (1937, 70')
A filmet évtizedekig elveszettnek hitték, majd a Magyar Filmintézet amerikai magyar nyelvű újságokban közzétett felhívására jelentkezve hozta haza 1994-ben a Torontóban élő Kotsis házaspár a tulajdonában található 16 mm-es kópiát. Molnár Péter és Lili Szumátra szigetén kötött házasságáról itthon kiderül, hogy Magyarországon nem érvényes, csak ha újból átesnek a ceremónián. A szerelmes férj – akinek pedig esze ágában sincs kibújni a szertartás alól – üzleti tárgyalásai miatt elkésik az esküvőről. A sértődött feleség erre hazaköltözik a papához. A félreértést tovább mélyíti, hogy a férj üzlettársa, Barna úr elhíreszteli: Péter azért szabódott, mert nem kapta meg a hozományt, s így akart nyomást gyakorolni apósára. A kilátástalannak tűnő helyzetben gyermekük megszületése hoz kedvező fordulatot.
75 éve halt meg Kabos Gyula

20.00 Anne Zohra Berrached: 24 hét (német, 2016, 102')
A sikeres és boldog házasságban élő nő, Astrid boldogan várja második gyermekét. A terhesség félidejénél azonban kiderül, hogy gyermeke Down-szindrómával fog születni. Férjével egyetértésben úgy döntenek, hogy így is vállalják a gyermeket, de hamarosan kiderül, hogy a rendellenességhez súlyos szívbetegség is társul a magzatnál. Astrid elmondhatatlanul nehéz döntés elé kerül, amelyet csak ő hozhat meg, miközben egyre jobban sürgeti az idő.

14. péntek
18.00 Martonffy Emil: Köszönöm, hogy elgázolt (1935, 84')
Dr. Balázs Sándor hisztérikus barátnője, Terka elől menekülve autótúrára indul. Miközben a Dunában fürdik, Asztalos Péter, az állástalan bárénekes ellopja ruháit és autóját. A tolvaj összeütközik egy lovas kocsival, melyet Galambos Panni, a beregházi földbirtokos lánya hajt. Hazaviszi a lányt, Balázs Sándor néven mutatkozik be, s egy csésze kávé után mint vőlegény távozik. Mivel a „vőlegény” nem jelentkezik, Panni utána utazik Pestre, de a megadott címen nem azt a férfit találja, aki neki házasságot ígért, hanem az igazi Balázs Sándort.
75 éve halt meg Kabos Gyula

20.00 Anne Zohra Berrached: 24 hét (német, 2016, 102')

24_wochen
24 hét

15. szombat
18.00 Jean-Luc Godard: Bolond Pierrot (francia, 1965, 110')
Jean-Luc Godard legendás filmje a francia új hullám egyik alapműve.
Egy férfi szeret egy asszonyt. Mást vett feleségül, de mindig is őt szerette. Egy napon megszöknek együtt, ki tudja, merre, valahova messzire. Különös lelki azonosság köti őket össze. Gátlástalanok, s félredobva minden társadalmi normát, lopnak, ölnek, hajszolják a gyönyört. A férfi egyszer rájön, hogy a nő megcsalja, és ebben a helyzetben is a maga módján reagál: erőszakkal...
Bolond Pierrot moziba megy. Belépőjegy: 500Ft

20.00 Anne Zohra Berrached: 24 hét (német, 2016, 102')

16. vasárnap
18.00 Emmanuel Laurent: Ketten a hullámban/ Deux de la Vague, (francia dokumentumfilm, 2010, 91’, mf/F)
A film a francia újhullám két legendás alakjának párhuzamos életrajzát mutatja be, miközben bepillantást nyerhetünk a filmtörténet egyik legszínesebb, a legnagyobb kihívásokat kereső korszakába. Ekkor Truffaut és Godard még barátok voltak, de talán a sikernek, vagy a különböző társadalmi hátterüknek, személyiségüknek és alkotói felfogásuknak köszönhetően szembe kerültek, a sajtó pedig mohón figyelte és nagyította fel az eseményeket.
Bolond Pierrot moziba megy. Belépőjegy: 500Ft

20.00 Anne Zohra Berrached: 24 hét (német, 2016, 102')

ketten_a_hullamban
Ketten a hullámban

17. hétfő  

19.00 Emmanuel Laurent: Ketten a hullámban/Deux de la Vague (francia dokumentumfilm, 2010, 91’, mf/F)
A film a francia újhullám két legendás alakjának párhuzamos életrajzát mutatja be, miközben bepillantást nyerhetünk a filmtörténet egyik legszínesebb, a legnagyobb kihívásokat kereső korszakába. Ekkor Truffaut és Godard még barátok voltak, de talán a sikernek, vagy a különböző társadalmi hátterüknek, személyiségüknek és alkotói felfogásuknak köszönhetően szembekerültek, a sajtó pedig mohón figyelte és nagyította fel az eseményeket.

Bolond Pierrot moziba megy. Belépőjegy: 500 Ft

18. kedd  
19.00 Julien Duvivier: Az alvilág királya/Pépé le Moko (francia, 1936, 94’, mf/F, sz: Jean Gabin) A történet színhelye egzotikus, rejtelmes: Algír nyomornegyedében, a cashbah-ban játszódik a cselekménye. Pépé, a párizsi apacs egy franciaországi bankrablás után ide helyezi át székhelyét. A rendőrfőnök személyes ismerőse, s mindketten valami furcsa játékot játszanak egymással: a rendőr nem fogja el, a bűnöző pedig tiszteletben tartja a kiszabott játékszabályokat. Közbeszól azonban – mint mindig – a szerelem. Algírba érkezik egy gyáros és Pépé beleszeret a lányába. A ravasz rendőrfőnök ezt a romantikus érzelmet használja föl, hogy könnyen és vérontás nélkül tőrbe csalja a banditát. Pépé azonban nem akar ellenségei kezére jutni...
Bolond Pierrot moziba megy. Belépőjegy: 500 Ft

19. szerda
18.30 Gulyás János: Mindig csak keletre… (2006, 110’)
Az érdi Egymásért Alapítvány 17 éve támogatja a Kárpátalján élőket segélyekkel, óvodák, iskolák és orvosi rendelők építésével, felújításával részben saját erőből, részben osztrák és holland adományokból.
A vetítés vendége: Gulyás János rendező-operatőr.
Faludi filmklub – Doku

20. csütörtök  
18.00 Révész György: Négyen az árban (1961, 73’)
1956 márciusa. Az árvíz elől kiürítik a Tisza környékét. Laci, Karcsi és Péter Laciék apjának teherautóján útnak indulnak. Kati, az erdész unokája is csatlakozik hozzájuk, a lány kedvenc őzét is magával hozza. A víz kikergeti a gyerekeket a teherautóból, a domboldalon húzódnak meg. A szülők időközben észreveszik a gyerekek eltűnését, és riasztják a rendőröket. A gyerekek hosszú viták után tutajt építenek, és éjjel azon menekülnek. A tákolmány összetörik a vízen, de Laciék szerencsésen felkapaszkodnak egy hídroncsra. A keresésükre indult rohamcsónakosok reggelre megtalálják a kalandvágyó kis társaságot.
A vetítés után Pók Attila a CLIO filmklub vendége.

CLIO filmklub

19.15 Louis Malle: Zazie a metrón/Zazie dans le métro (francia, 1960, 93', mb)
Zazie vidéki kislány, Párizsba utazik nagybátyjához. Életteli, kirobbanó lénye meglepi Gabriel bácsit. Zazie nem akármilyen tizenéves. 65 évig akar iskolába járni, hogy tanárként megnyúzza a kölyköket. A modern nevelés eszközei, nagybátyja szerint a gyöngédség, a megértés. Zazie minden vágya, hogy metrózzon. De pechére, éppen sztrájkolnak a metrósok. Nagybátyja barátja Charles, taxis, s egy kicsit körbefurikázza Zazie-val a várost. De neki még ez sem elég.
Bolond Pierrot moziba megy. Belépőjegy: 500 Ft

bikacsy_filmkultura
Isten éltesse a 75 éves Bikácsy Gergelyt! (forrás: Filmkultúra)

21. péntek
18.00 1956-ban készült amatőr felvételek (40’)
1956 60. évforduló. A belépés díjtalan!

19.00 Makk Károly: Egymásra nézve (1982, 104’)
1959-ben a magyar-jugoszláv határon lelőnek a sorkatonák egy határsértőt, Szalánczky Éva újságírót. Évát szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzték, meghurcolták. Erdőss főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben vette maga mellé az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezdett nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság jogáért is. A termelőszövetkezetek szervezéséről írott cikke és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiához vezet.
1956 60. évforduló

22. szombat
17.00 Radu Gabrea: Vörös kesztyűk/Mănuşi roşii (román, 2010, 123’, mf/R)
Radu Gabrea filmje a Vörös kesztyűk, Eginald Schlattner azonos című önéletrajzi regénye alapján készült. A filmnek így több szempontból is önéletrajzi jellege van, ezáltal pedig felerősödik benne a személyes jelleg, mely kor és történelmi hűséggel párosul. Az 1956-os magyar forradalom elfojtását követően, a kommunista államhatalom Erdélyben intenzív letartóztatási kampányt, vizsgálatot és bírósági eljárást indított, ártatlanul elítélt emberek révén félemlítve meg a lakosságot, ennek vált áldozatává a Vörös kesztyűk című könyv és film főszereplője is.
1956 60. évforduló

19.00 Kézdi-Kovács Zsolt: És mégis (1991, 91’)
Magyarország 1989, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése után. Zeyk Kristóf újságíró-szerkesztőt fiatal kollégái lesztálinistázzák egy televíziós vitaműsorban. Kiborulva hazarohan, majd másnap feleségét otthon hagyva leutazik a nyaralójukba. Bezárkózik, vád és önvád marcangolja, megpróbál számot vetni múltjával. Megalkuvásait végül szükséges kompromisszumokként idézi fel mind önmaga, mind nemzedéke szempontjából. Tizenéves lánya külön él tőle, eddig elhanyagolt kapcsolatukat rendezve enyhít belső válságán. A romániai forradalom hírére Zeyk autóba ül, és útnak indul.
1956 60. évforduló

1956
1956-os híradófelvétel

23. vasárnap
18.00 Magyarország lángokban (56’)
A filmeket névtelen magyar, nyugat-európai és amerikai filmesek készítették.
1956 60. évforduló. A belépés díjtalan!

19.00 Ember Judit: A snagovi gyerekek (1987, 95’)
Azok a gyerekek, akik szüleikkel együtt 1956. november 4-én a Nagy Imre csoport tagjaiként családostól a Jugoszláv Követségre mentek, majd akiket innen a romániai Snagovba internáltak, gyermekkori emlékeikről és korabeli önmagukról beszélnek.
1956 60. évforduló. A belépés díjtalan!

24. hétfő
19.00 Jacques Tati: Nagybácsim/Mon oncle (francia-olasz, 1958, 117’,  mf/F)
Hulot úr vendégségbe utazik: meglátogatja nővérét, sógorát és unokaöccsét. A régi vágású férfi idegenül csetlik-botlik a modern nagyvárosban, minduntalan képtelen kalandokba keveredik. Könnyfakasztóan komikus, ugyanakkor torokszorítóan szomorú jelenetek példázzák, „hogy mennyire nem lehet boldogan élni a modern, műanyag világban, hogy az ódon kisváros ódon piacán érzik jól magukat a csavargó kutyák, a gyerekek és velük a régi világból itt maradt Hulot úr.”
Bolond Pierrot moziba megy

25. kedd
18.00 Kalmár László: A nagyrozsdási eset (1957, 93’)
Szatíra a kisvárosi élet fonákságairól. 1952. Barka Sándor borellenőr Nagyrozsdásra érkezik. Sofőrje tréfája miatt a gőzfürdőben miniszternek hiszik. Villámgyorsan elterjed a hír, hogy a miniszter a masszőr rokona. A kisváros korrupt vezetői igyekeznek a masszőr kedvére tenni. Gábriel így végre érvényesíteni tudja menyasszonya (és a helyi nők) régi kérését, hogy ők is használhassák a fürdőt. A kavarodásban lelepleződnek Halapálék visszaélései is. A „miniszter” közben a szomszédos községben végzi munkáját, és alaposan lerészegedik. Nagyrozsdáson le se kell lepleznie magát: az egyszeri miniszter nem is volt, mégis mindent elintézett.
Meghívott vendég: Papp Tibor költő
1956 filmeken – Filmklub – Az Írószövetség közreműködésével

26. szerda
18.45 Lugossy László: Szirmok, virágok, koszorúk (1984, 102')
Világos és Arad utáni fullasztó, hervadó illat. Aztán a szokásos egészen elégő áldozat.
A vetítés utáni beszélgetést Gelencsér Gábor filmesztéta tartja.
Faludi filmklub – 6.45

berlinale Smrt u Sarajevu (Halál Szarajevóban)
Halál Szarajevóban

27. csütörtök
19.00 Danis Tanović: Halál Szarajevóban/Smrt u Sarajevu/Death in Sarajevo (francia-boszniai, 2016, 85’, mf/szerb/E/F)
2014. június 28., Szarajevó. A város legjobb szállodájának igazgatója izgatottan készül a városba érkező rangos delegáció fogadására, akik az első világháborút kirobbantó gyilkosság századik évfordulóján a békét és összetartást készülnek megünnepelni. Az elnöki lakosztályban egy francia vendég gyakorolja hatásos beszédét, a tetőteraszon pedig televíziós stáb készít interjúsorozatot Gavrilo Principről és tettének következményeiről. Gyilkos volt, terrorista, őrült vagy hős? Még mindig kihat-e napjainkra az a végzetes lövés? A szálloda személyzetének azonban nem az évforduló a legfőbb gondja: hónapok óta nem kaptak fizetést, ezért a dolgozókat megosztó sztrájkra készülnek.

28. péntek
18.00 Szilágyi Andor: Mansfeld (2006, 118’)
Két évvel a forradalom után, a tizenhét éves Mansfeld Péter a Széna-téri emlékeitől "megfertőződve" a felkelés újraélesztéséről és bebörtönzött sógora kiszabadításáról ábrándozik. Barátaival és a nála idősebb Blaski Józseffel elkövetett gyerekes csínyeik, kamaszos balhékkal és apró köztörvényes bűnökkel keverednek. Sorsuk akkor pecsételődik meg, amikor elrabolnak egy őrségben álló rendőrtörzsőrmestert. A fiúk később vizsgálati fogságba kerülnek. Mansfeld Péter, hogy mentse a már életkora szerint súlyosan büntethető Blaskit és a többieket, a kihallgatások során mindent magára vállal.
CLIO filmklub

29. szombat RAJZFILMÜNNEP
15.00 Kortárs magyar mesefilmek (60’)
16.00 Ternovszky Béla: Macskafogó (1986, 95’)
17.30 MOME, METU (Metropolitan) animációs válogatás (143’)

20.00 Danis Tanović: Halál Szarajevóban/Smrt u Sarajevu/Death in Sarajevo (francia-boszniai, 2016, 85’, mf/szerb/E/F)

30. vasárnap
19.00 Danis Tanović: Halál Szarajevóban/Smrt u Sarajevu/Death in Sarajevo (francia-boszniai, 2016, 85’, mf/szerb/E/F)

31. hétfő A MOZI ZÁRVA

1. kedd  A MOZI ZÁRVA

Bolond Pierrot moziba megy – Vetítések a Francia Intézetben, a belépés díjtalan!

14. péntek
18.00 Jean-Luc Godard: Bolond Pierrot/Pierrot le fou (1965) 110’, mf/F
A vetítés előtt Bikácsy Gergelyt köszöntjük 75. születésnapja alkalmából, aki rövid bevezetőt tart kedvenc filmjéről.

17. hétfő
19.00 François Truffaut: Négyszáz csapás/ Les quatre cents coups (1959) 99’, mf/F
Antoine 13 éves boldogtalan kamasz fiú, akit környezete problémás gyereknek tart. Amikor intőt kap az iskolában nem meri aláíratni a szüleivel, inkább elcsavarog otthonról, s eközben véletlenül rájön, hogy anyjának szeretője van. Újabb iskolai és családi botrányok után végleg el akar szökni otthonról. Hogy "új életet kezdhessen valahol", írógépet lop, de végül visszaviszi. Rajtakapják, és szülei javítóintézetbe záratják. Innen is megszökik, és a tengerpartra fut. Furcsa, tempós, végtelennek tetsző futásának nincs célja és végpontja…

18. kedd
19.00 Jean-Luc Godard: Kifulladásig/ A bout de souffle (1960) 90’, mf/F
Michel, a körözött bűnöző Marseille közelében lelő egy motoros rendőrt, majd továbbhajt Párizsba. A fővárosban kapcsolatba lép egyik barátnőjével, Patriciával, az amerikai diáklánnyal. Michel nem tud kötöttségek szerint élni, ő a teljes függetlenség megszállottja. A szerelem az egyetlen, ami sebezhetővé teszi. Üldözik, ő meg a szerelmet kergeti, míg a szeretett nő el nem árulja... A Kifulladásig korszaknyitó állomás az egyetemes filmtörténetben, a filmművészet újra feltalálásának pillanata. Ez Godard első játékfilmje, jellemző rá a kezdő művész minden szabadsága, ambíciója, merészsége, és minden kapkodása, görcse, fájdalma is. A jelenetek átírta, a felvétel pillanatában improvizálta, a kamera, ugrál, a képek dekomponáltak, nem a lényegre koncentrálnak, a vágás meghökkentő, egyazon beállításba belevág, ezzel furcsán felgyorsítja, feszültséggel tölti meg, nem hagyományosan köti össze a beállításokat. A történet főszereplője egy piti kis tolvaj, egy moral insanity, aki senkit és semmit nem vett még komoly életében, akinek egyedül a gátlástalan szabadság a fontos, s a aki most életében először találkozik egy pozitív értékkel, a szerelemmel. S ebbe belehal. A film fura, szomorú, morálisan tisztázatlan, idézetekkel zsúfolt, technikailag inkorrekt, politikailag udvariatlan, de egyszeri és megismételhetetlen csoda. Új, invenciózus, zavarba ejtő alkotás, Godard máig legnézettebb filmje.

kifulladasig
Kifulladásig

19. szerda
19.00 Robert Bresson: Vétlen Balthazár/Au hasard Balthazar (1966) 95’, mf/F
Bár a címszereplő Balthazár egy szamár, nem ezópuszi tanmesét és nem is kalandos állattörténetet látunk. Bresson szavaival: „A szamár ugyanazokat a szakaszokat éli át, mint egy ember: gyermekkorában a becézgetést, érett korában a munkát, a tálentumot az élet fele útján, s a végső misztikát, mely a halált közvetlenül megelőzi. A szamár hordozza a relikviákat, s meghal aztán, mert az emberek bűneit hordozza.” A szamár mellett, mely különféle bűnöket - gőgöt, iszákosságot, lustaságot, durvaságot, pénzvágyat, a kiszolgáltatottak megalázását – megtestesítő emberekkel találkozik, a film másik hőse Marie, aki szintén védtelen és vétlen teremtmény. Kettőjük sorsa párhuzamos, mindketten áldozatok. Marie-t Anne Wiazemsky játssza, a legnagyobb modern katolikus író, Claude Mauriac unokahúga. A későbbi híres Godard-színésznő (és Godard nagy szerelme) itt még ismeretlen kislány, kinek gyermeki szépsége, tisztasága és ártatlansága egészen különleges és megejtő.
Bevezetőt mond Bikácsy Gergely

21. péntek
18.00 François Truffaut: Jules és Jim/ Jules et Jim (francia, 1962, 105’, mf/F)
A francia új hullám egyik alapműve, a filmtörténet egyik legszebb, egyben legtalányosabb alkotása. Az előkelő származású, titokzatos francia asszony: Catherine, két férfit – két jó barátot – szeret egyszerre és nem tud – vagy nem is akar – választani köztük. A szellemes, egyszerre frivol és erkölcsös, líraian érzékeny, tűnődő és játékos film egyik csúcspontja hármójuk kerékpáros kirándulása. Jeanne Moreau különös vonzereje a filmben hatással volt egy egész színészgenerációra.
A vetítés után Báron György beszélget Bikácsy Gergellyel és Szomjas Györggyel a francia új hullám hatásairól.
 

Jegyárak:
Normál: 1200 Ft
Diák: 800 Ft
Gyerek: 500 Ft
Nyugdíjas: 500Ft (egyes filmekre az Örökmozgós nyugdíjas filmklub-bérlet felmutatásával 300 Ft)
Nyugdíjas filmklub bérlet: 1200 Ft (Az előadások hétfőnként 11, 14 és 16 órakor kezdődnek)

mf=magyar felirat

A vetítések helyszíne:
Premier Kultcafé (az egykori Vörösmarty mozi)
1085 Budapest, Üllői út 2-4.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

• Publikálva: 2016.10.04. 15:36 • Címke: örökmozgó havi műsor, premier kultcafe