a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Anne Frank Amszterdamja okostelefonon

anne_frank_lead

Az amszterdami Anne Frank Múzeum legújabb multimédiás projektje segítségével a második világháborús Amszterdamot járhatjuk be, bepillantást nyerve a helyi zsidó közösség mindennapjaiba is. Természetesen Anne Frank segítségével.

A most megjelent mobilalkalmazás a fiatal zsidó lány személyes sorsán keresztül eleveníti fel a holokauszt történetét, aki nyolcadmagával két éven keresztül sikeresen bujkált a városban a nácik elől. Egy névtelen feljelentés nyomán már a normandiai partraszállás után csaptak le rájuk és deportálták egész családját. Nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban, tífuszban halt meg '45 tavaszán. Naplóját 13 éves korától 1944. augusztus 1-jéig vezette. Családjából csak az apja, Otto – és a napló élte túl a holokausztot. Otto Frank lánya emlékére, és hogy megörökítse a holokauszt szörnyűségeit, már 1947-ben közzétette a naplót, amely számtalan kiadást élt meg magyarul is.


Az alkalmazás bemutatása

A mobilalkalmazással 30 olyan helyszínt járhatunk be, melyek Anne Frankhoz és a világháború eseményeihez kötődnek. A térképen a lány arckép-ikonjai jelzik a helyszíneket, melyeket tetszőleges sorrendben járhatunk végig. Ha mint vérbeli holland biciklire pattanunk, akkor két és fél óra alatt járhatjuk be a várost. A túra legtávolabbi pontja Amszterdam déli részén található: ott áll a ház, ahol Anne eredetileg lakott a családjával.

anna_frank
A történelmi jelenetek a mai utcaképbe helyezve jelennek meg.

Felkereshetjük, hogy hol játszott Anne a barátaival, hová járt iskolába, hol volt a rejtekhelyük, vagy a könyvesbolt, ahonnan híres kockás naplóját kapta. Az alkalmazás sajátossága, hogy a történelmi képek a mai városképbe illesztve jelennek meg. „Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek eleven kapcsolatot teremthessenek múlt és jelen között. Amikor Amszterdam központjában vagy akár a saját házuk mellett állnak, és egy világháború korabeli kép a mai utcaképbe helyezve tárul a szemük elé, akkor hiszik csak igazán el, hogy mindez tényleg megtörtént” – mondja Ita Amahorseija, a projekt vezetője. Például a Múzeummal szemben az alkalmazás megmutatja azt a helyet, ahonnan Jan Gies, a család barátja és segítője végignézte, ahogy a nácik letartóztatják a családot. Az alkalmazás segítségével ezen a helyen egy interjút hallgathatunk meg Jan Gies-el.

anna_frank
30 helyszínt járhatunk végig.

„A napló auráját nem lehet visszaadni. Jelenléte a séta során elengedhetetlen” – emeli ki Harald Krämer, a Zürich Művészeti Intézet kommunikációs szakértője és oktatója. Arra bátorítja a látogatókat, hogy ne csak a virtuális élményre támaszkodjanak, hanem a naplót is vigyék magukkal a sétára.

anna_naplo
A napló

A tárgyakból, helyszínekből és egyéb információkból – archív filmrészletekből, szemtanúk beszámolóiból, történelmi tényekből, történetekből és háborús képekből saját digitális albumot is léthozhatunk. Az pedig szinte természetes, hogy mindent azonnal megoszthatunk Twitteren vagy a Facebook-on.

S bár az alkalmazás rendkívüli népszerűségre tett szert – már az első héten több, mint 12 ezren töltötték le – a projekt gazdag honlapján okostelefon nélkül is bőségesen találhatunk érdekességeket.

Dékány Zsuzsanna

• Publikálva: 2012.07.18. 15:42 • Címke: digitalizálás, irodalom, történelem