a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

10 000 szabadon felhasználható video

pond5 leadFilmkészítőknek, designereknek, fotósoknak és más kreatív szakmában dolgozóknak sokszor fontos, hogy ingyen elérhető, Creative Commons forrásanyagot tudjanak felhasználni. Bár már sok olyan gyűjtőoldalt ismerünk, ahonnan képeket szabadon letölthetünk, de most már a videokat keresők sem panaszkodhatnak.

A Pond5 nevű videopiactér amely eddig egy csomagonként változó tagdíj ellenében jogdíjmentesen letöltést engedélyezett havi 5 vagy 10 video erejéig, most felavatta az ingyenes oldalát is. Most a piactér elkezdte a Public Domain projektjét is, ahova több mint 80 000 ingyenesen letölthető video került fel. A projektben olyan anyagokat találhatunk, mint a NASA eszközeinek digitális modelljei és szatellitjei, Georges Méliés 1902-es Utazás a holdba című filmje, Churchill vagy Martin Luther King beszédei, koncertfelvételek vagy akár Obamát is láthatjuk, amint biliárdozik egyet. Az amerikai National Archives gyűjteményébe tartozó videókat eddig nehézekesen vagy 5000 videot egyáltalán nem lehetett megszerezni. A Public Domain Project munkatársai rengeteg videót maguk digitalizáltak, ezáltal pedig, főképp az amerikai történelem nagy részét mozgóképes formában is feldolgozhatjuk. Aki dolgozni szeretne ezekkel a videókkal, a kívánt kulcsszóra rákereshet majd egy egyszerű mozdulattal le is töltheti az oldalról és dolgozhat is már vele.

pond5

Forrás: The Creators Project/Vice.com

• Publikálva: 2016.10.13. 21:08 • Címke: digitalizálás, hír