a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Cannes-ban díjazták a Öregfiúkat

cannesA Cannes Corporate Film Awards fesztiválról idén is díjjal tért haza Mankovits Marcell rendező és Győri Márk operatőr. Az október 12-13-án megrendezett filmfesztiválon az Öregfiúk kisfilmmel nyertek Ezüst Delfin díjat, mely rendhagyó és friss látásmódot hozott a Foci Eb-re időzített szurkolói tematikában.

Mankovits Marcell rendező és a tavaly Aranyszemmel díjazott operatőr már javában készülnek közös nagyjátékfilmjükre. A reklámok és filmek francia „fővárosában” megrendezett reklámverseny az utóbbi évek során a világ egyik legnagyobb nemzetközi vállalati filmes fesztiváljává nőtte ki magát, a zsűri ötven ország több mint 1000 pályázata közül díjazta a legjobbakat.

Mankovits Marcell rendező és Győri Márk operatőr Öregfiúk című kisfilmjének főszereplője egy olyan hétköznapi hős, aki idős kora és hányattatott sorsa ellenére sem fogadja el a nemzeti pesszimizmus dogmáját. Életét a „soha ne add fel, mert megéri kitartani” szellemében éli, jó példával járva ezzel elöl mind a magyar focit temetők, mind általában, az emberek számára. Ars poeticáját emberként és focidrukkerként is siker koronázza, mikor a magyar csapat 44 év után ismét kijut az Európa Bajnokságra.„…Rendesen szíven ütött. Olyan, mintha apáról forgatták volna. Az én nem létező apámról, az ő meg nem élt 30 évéről” – olvashattuk az Index újságírójától már június közepén, a nemzeti válogatott Eb-nyitómeccsére készült kisfilmről. A most Ezüst Delfinnel díjazott Öregfiúk a magyar online térben a több mint 700 ezer néző körében is nagy és zajos sikert aratott. Mindemellett a témát figyelembe véve nem meglepő módon intenzív vitákat eredményezett a 6400 aktív felhasználó körében.A film rendezője és írója az a Mankovits Marcell, aki állandó alkotótársával Győri Márk operatőrrel a Cannes Corporate Film Awards Festivalon épp egy éve az eddigi legnagyobb magyar sikert, Arany Delfin díjat ért el az Enter If You Dare című munkával. A rendező, aki 10 év kreatívigazgatói munka után, 6 éve már kizárólag reklámcélú kisfilmeken és filmes projekteken dolgozik, és a tavaly Aranyszemmel díjazott operatőr már javában készülnek közös nagyjátékfilmjükre.

• Publikálva: 2016.10.14. 10:59 • Címke: hír

Magyar játékfilmek