a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kétszer nyitott meg a Primanima!

primanimalead

Az immár ötéves Primanima szerdán két megnyitóval indult. Először a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben, vagyis a BABtér nagytermében avatták fel a Primanima új helyszínét, melynek felújítási munkálatai még az elmúlt napokban is folytak.

Patrovits Tamás, a fesztivál társalapítója rövid köszöntő után átadta a szót Árendás Péternek, az Illyés Gimnázium igazgatójának, aki felidézte az animációs képzés 2009-es indulását, amely a BABtérrel egy következő fejezetéhez ért, melyet egy elhivatott csapat – Patrovits Tamás szakmai vezető, Spányik József producer, Ráthonyi Kinga művészeti oktató, Máté Orsolya gazdasági vezető – irányításával jött létre. A helyszínnel a jövőben sok terve van a fesztiválnak és a városnak is. Az épület egy animációs inkubátorház lesz, számos animációs- és grafikai tanfolyammal, műhelyfoglalkozással, művészeti és filmes rendezvényekkel, továbbá a Primanima állandó bázisává is alakulhat. Fülöp József, a MOME rektora kiemelte, hogy a magyar animáció akkor tud fejlődni, ha olyan műhelyek jönnek létre, amelyek befogadják a tehetségeket és engedik, hogy új utakat keressenek maguknak, valamint felelősségtudatot is kialakítanak bennük, hogy tisztában legyenek a mozgóképek fiatalokra tett hatásával. A BABtérnek ilyen funkciója lesz, ha megtöltik tartalommal. Vágó Csaba, Budaörs városának kabinetfőnöke is üdvözölte, hogy új kulturális központtal gyarapodik a város és reméli, hogy ezzel is lépéseket tesznek majd afelé, hogy Budaörsön kiemelt jelentőségű animációs közösség működjön.

patrovits primanima
Patrovits Tamás, az egyik fesztiválalapító a megnyitón

Emellett megnyílt a V4Fanzine kiállítás Komornik Eszter kurátor bevezetőjével. A V4Fanzine egy alulról szerveződő nemzetközi kezdeményezés, melyben a visegrádi régiók alkotói egymás országainak kulturális szimbólumait felhasználva készítettek egy közös kiadványt. Szerda este a megszokott helyszínen, a Jókai Mór Művelődési Központban indult útnak a Primanima fesztivál ötödik kiadása. A Terra Profonda rövid, hangulatébresztő koncertje után levetítették Visky Ábel Primanimára készült alkotását, a Semmi bogár című fekete-fehér romantikus rövidfilmet Mészáros Blanka és Vecsei Miklós Hasi főszereplésével. Patrovits Tamás beszédében elmondta, hogy a Semmi bogár nem csupán promóciós célt szolgál, hanem bemutatja, milyen találkozásokról szólhat ez a fesztivál.

Az esti megnyitón Vágó Csaba kabinetfőnök tolmácsolta Budaörs polgármesterének, Wittinghoff Tamásnak az üdvözlőbeszédét, melyben hangsúlyozta, hogy az immár ötéves fesztivál programjába egyre több film kerül, sokat pedig az alkotóik is elkísérnek. Idén a BABtérrel bővült a helyszínek száma és a fesztivál életében újnak számít, hogy az októberi eseménnyel párhuzamosan több magyar és erdélyi városban is tartanak vetítéseket a gyerekprogramból. Ezek az elmúlt napokban sikerrel és sok résztvevővel már el is kezdődtek. Idén egy filmdiplomáciai eseménynek is helyt ad a Primanima, a Visegrádi Animációs Fórum csapata nemcsak filmvetítésekkel érkezik, hanem a térség animációs helyzetéről szóló előadással és konferenciával is.  

primanima
A közönség

Idén először egy nemzetközi workshop is indult a Primanimán, mely már a hét elején elkezdődött Milos Tomic szerb animációfilmes vezetésével. Nőtt a magyar nevezések száma, a filmek magas színvonala miatt pedig rekordszámú hazai animáció került a programba a legfrissebb, díjnyertes alkotásoktól kezdve a fiatalok vizsga- és diákfilmjeikig. Orosz Anna Ida, a fesztivál másik társalapítója négy zsűrit is köszöntött. Először a háromtagú rövidfilmes zsűrit, melynek tagjai idén Alexandra Hetmerová Csehországból, Joni Mannistö Finnországból, valamint Kristjan Holm Észtországból. Mint minden évben, idén is van egy hangzsűri, akik a Primasound díjat ítélik oda, ők Székely Tamás, Várhegyi Rudolf, Iszlai József és Balázs Gábor. Emellett a Diákzsűri, illetve a közönség szavazatai alapján is osztanak díjat a fesztivál végén.Szintén újdonság a legendás rajzfilmkészítő Csermák Tiborról elnevezett díj, mellyel a legjobb gyerekfilmet tüntetik ki. Az elismerést a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szponzorálta a másik két magyar vonatkozású díjjal, a Macskássy Gyula- és a George Pal-díjjal együtt.

Sajtóközlemény

• Publikálva: 2016.10.21. 11:20 • Címke: primanima, fesztivál, animáció

Magyar játékfilmek