a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Hidegháborús bunkerből high-tech filmraktár

library_of_congressAz amerikai Kongresszusi Könyvtár film- és hanganyagát a virginiai Culpeperben őrzik és digitalizálják, egy olyan létesítményben, amely eredetileg teljesen más célokat szolgált.

A Kongresszusi Könyvtár Packard Campusának története a hidegháború fenyegetésekkel terhes időszakáig nyúlik vissza. 1969-től 1988-ig az amerikai kormányzati szervek a vészhelyzetre tartalékolt pénzkészletet tárolták itt: több milliárd dollárt zsugorfóliába csomagolva (furcsa módon leginkább kétdolláros érmékben), 2,7 méter magasságban felhalmozva, 30 centis betonnal bélelt, acéllal megerősített falak között, több mint egy méterrel a föld alatt. A hidegháború csúcspontján arra az esetre hozták létre ezt a vésztartalékot, hogy ha a keleti partot atomtámadás érné. Az elképzelések szerint ez a pénz képes lett volna a Mississippitől nyugatra újjáéleszteni a gazdaságot.

packard_campus
Atombiztos filmraktárak a Packard Centerben (forrás: atlasobcura.com)

Szilárd alapkőzete és magaslati elhelyezkedése miatt a Culpeper mellett található Mount Pony-t választották a hatalmas atombiztos bunker építésének helyszínéül. A helynek egyébként már volt ilyen típusú történelmi múltja, hiszen a második világháború alatt légvédelmi megfigyelő állomás működött a Mount Ponyn. A föld alatti építmény 124 acéllal megerősített beton páncéltermet foglal magába, amely tartósan ellenáll a sugárzásnak és kibírja a nukleáris csapadékot. A „kormányzás folyamatosságát biztosító menedék” a pénzraktározáson túl 540 kormányzati alkalmazottnak is menedéket nyújtott volna világvége esetén, amit szerencsére a gyakorlatban soha nem kellett kipróbálni. Innen üzemelt továbbá a Fedwire is, amely továbbra is lehetővé tette volna az elektronikus banki átutalást. A hely 1969-től 1988-ig ilyen funkcióban üzemelt, míg végül 1992-ben leszerelték, 1997-ben pedig kiürítették és eladásra hirdették meg, mint „fokozottan biztonságos hivatali- és raktár létesítményt”. 1997-ben kongresszusi jóváhagyással megvásárolta a Packard Alapítvány (mint a Hewlett-Packard), és létrehozták a Packard Campust, a Kongresszusi Könyvtár 2008-ban átadott audiovizuális központját, melynek alapítását 150 millió dollárral támogatta a Packard és 82,1 millióval a Kongresszus.

packard_campus
A tűzbiztos nitrofilm is biztonságban van (forrás: atlasobcura.com)

A több mint 200 millió dolláros beruházás eredményeképpen a komplexum ma merőben békés célt szolgál: szinte végtelen mennyiségű levéltári és audiovizuális anyagot tárolnak és digitalizálnak itt. Milliós nagyságrendű filmet, master videókazettát és hangfelvételt őriznek 16 000 négyzetméteren, 144 kilométer polcon, 35 szabályozott hőmérsékletű raktárban. A 124 páncélterembe pedig a gyúlékony nitrofilmek kerültek. A vállalkozás egyik fontos célja volt ugyanis, hogy biztonságos helyet találjanak az 1880 és 1951 között használatos kamera-negatívoknak és pozitív kópiáknak, amelyek akkoriban a fokozottan tűzveszélyes nitrát nyersanyagból készültek. A nitrofilmeknél még ma is fennáll az öngyulladás veszélye, ezért csak szigorúan szabályozott feltételek között szabad őket tárolni, betartva a hőmérsékletre, páratartalomra, különleges tárolási technikákra vonatkozó előírásokat. A Kongresszusi Könyvtárnak itt lehetősége van egy helyen, biztonságos körülmények között tárolni értékes, de veszélyes filmállományát, amelyet a közönségnek is igyekeznek megmutatni. A raktárak nem nyilvánosak, de egy különleges moziban a nitrofilmekből is tartanak ingyenes vetítéseket.

packard_campus
A Kongresszusi Könyvtár Packard Campusa a virginiai Culpeperben (forrás: atlasobcura.com)

A Packard Campus másik fontos feladata a digitalizálás: a szakemberek évente több petabájt audiovizuális anyagot digitalizálnak, a cél a Kongresszusi Könyvtár teljes videó- és hanganyagának digitalizálása, részben robotok segítségével. A digitalizált anyag egy része megtekinthető a honlapjukon, így eredeti mozgóképeken láthatjuk sok más mellett a századfordulós San Franciscót vagy New Yorkot, Roosevelt elnök pályafutását vagy az amerikai animáció születését.

LE

• Publikálva: 2016.10.26. 08:10 • Címke: digitalizálás, építészet, technika

Magyar játékfilmek