a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Régi mesterek portréi az új smileyk

emoji lead

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Két designer, Molly Young és Teddy Blanks megalkották az új hangulatjelcsaládot, amelynek több mint 40 tagja van és különböző arctípusokat tartalmaz, főképp 15.-16. századi alkotóktól, amelyeket inkább „B-ligás” festőknek tartanak ma. Olyan alkotók munkáit használták fel, mint a holland Jan Cornelisz Vermeyen, Jan Mandijn, az észak-németalföldi Jacob Cornelisz van Oostsanen, a német Bernhard Strigel, vagy Hans Baldung-Grien, aki Albrecht Dürernél tanult.

rejoinders
A gyűjtemény részlete (forrás: Hyperallergic)

Ezek az arcok és figurák akár komikusan is hathatnak, éppen zord, szomorú arckifejezésük miatt. A szerzőpáros elnevezésekkel is ellátta a hangulatjeleket, például: huncutul vigyorgó, idegesen ragyogó, tépelődő. Az emojicsomagot 99 centért tölthetjük le a telefonunkra – egyelőre még csak az Apple store-ból – és már használhatjuk is a változatos hangulatjel (vagy portréjel?) tárat, amelyben különböző korú, nemű és arckifejezésű renderelt portrékat találhatunk.

 rejoinders
Nagyon kifejezőek tudnak lenni (forrás: Hyperallergic)

A gyűjtemény, amely a Rejoinders app névre hallgat, azoknak is kiváló kifejezőeszköz lehet, akik a mindennapi életben nem nagyon használnak emojikat, mivel ezek a hangulatjelek sokkal finomabb jelentésrétegeket is tartalmaznak.

Forrás: Hyperallergic/BÁ

• Publikálva: 2016.11.04. 08:00 • Címke: játékos digitalizálás, digitalizálás, hír