a rovat írásai

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Digitalizálás összes cikke »

Régi mesterek portréi az új smileyk

emoji lead

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Két designer, Molly Young és Teddy Blanks megalkották az új hangulatjelcsaládot, amelynek több mint 40 tagja van és különböző arctípusokat tartalmaz, főképp 15.-16. századi alkotóktól, amelyeket inkább „B-ligás” festőknek tartanak ma. Olyan alkotók munkáit használták fel, mint a holland Jan Cornelisz Vermeyen, Jan Mandijn, az észak-németalföldi Jacob Cornelisz van Oostsanen, a német Bernhard Strigel, vagy Hans Baldung-Grien, aki Albrecht Dürernél tanult.

rejoinders
A gyűjtemény részlete (forrás: Hyperallergic)

Ezek az arcok és figurák akár komikusan is hathatnak, éppen zord, szomorú arckifejezésük miatt. A szerzőpáros elnevezésekkel is ellátta a hangulatjeleket, például: huncutul vigyorgó, idegesen ragyogó, tépelődő. Az emojicsomagot 99 centért tölthetjük le a telefonunkra – egyelőre még csak az Apple store-ból – és már használhatjuk is a változatos hangulatjel (vagy portréjel?) tárat, amelyben különböző korú, nemű és arckifejezésű renderelt portrékat találhatunk.

 rejoinders
Nagyon kifejezőek tudnak lenni (forrás: Hyperallergic)

A gyűjtemény, amely a Rejoinders app névre hallgat, azoknak is kiváló kifejezőeszköz lehet, akik a mindennapi életben nem nagyon használnak emojikat, mivel ezek a hangulatjelek sokkal finomabb jelentésrétegeket is tartalmaznak.

Forrás: Hyperallergic/BÁ

• Publikálva: 2016.11.04. 08:00 • Címke: játékos digitalizálás, digitalizálás, hír