a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Több mint 30 ország 60 filmje az idei Verzió Filmfesztiválon

verzio_2016_lead

Több mint 30 országból hatvan filmet vetítenek az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet november 8. és 13. között rendeznek meg Budapesten hat helyszínen.

Sok más mellett mexikói, kínai, francia és skandináv alkotások is szerepelnek az idei fesztivál programjában. A Nemzetközi Panoráma szekcióban 17 filmet tűznek műsorra a világ legjobb kreatív dokumentumfilm terméséből, köztük több díjnyertes alkotást – mondta el Oksana Sarkisova fesztiváligazgató az MTI-nek.

Egy bátor afgán menekült lány karrierje és jövője kerül veszélybe a vetítéssorozat Sonita című nyitófilmjében, amikor a lány anyja úgy dönt, hogy eladja őt feleségnek. Rohszareh Gaem Magami rendező néhány drámai folyamat után maga veszi kezébe az ügyet, hogy megmentse a lányt a nem kívánt házasságtól.

sonita
Sonita (forrás: Verzió Fesztivál)

Kislányok férjhez adásáról szól a Nemzetközi Panoráma szekció Gyerekanya című történelmi filmje is, amelyben marokkói és Jemenben született idős zsidók nők mesélnek arról, hogy 8-10 évesen hogyan adták őket férjhez. Nehéz, de pozitív története van a Mallory című cseh dokumentumfilmnek, amelyben Helena Trestikova rendező tizenhárom éven keresztül követte egy hajléktalan kábítószerfüggő küzdelmeit. Tavaly az alkotás megkapta a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját.A jég hátán
elnevezésű blokk a klímaváltozással és az északi őslakosok életmódjával foglalkozik és azt vizsgálja, hogy az inuit, számi, nyenyec és egyéb kultúrák hogyan alakítják a környezetüket és hogyan alakulnak át. A Thule Tuvalu című svájci filmben trópusi szigeten lévő kultúrák szembesülnek a klímaváltozással, a Visszhangok című zenei kísérleti film pedig Grönland elhagyatott katonai területén játszódik és két ember szerelmi történetét meséli el.

ures_szoba
Üres szoba (forrás: Verzió Fesztivál)

A fesztiváligazgató elmondta, hogy a menekültekről tavaly megkezdett vita folytatásaként az Úton és otthon című tematikus blokkban a migráció és a integráció problémáját járja körül nyolc alkotás, valamint a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben szervezett három panelbeszélgetés. Nyolc történetet mutat be a Falak című spanyol film a világ különféle pontjain, ahol fizikai határokat húztak fel országok közé úgy, mint például az Egyesült Államok és Mexikó vagy India és Banglades határán. A Láthatatlanok című alkotás betekintést nyújt a menedékjog fekete dobozába Németországban, míg Az üres szoba című belga-francia koprodukció főszereplői olyan családok, akiknek fiai egyik-napról a másikra eltűnnek otthonról, hogy Szíriába menjenek harcolni.

oleg_valasztasa
Oleg választása (forrás: Verzió Fesztivál)
   
Négy alkotást vetítenek a Fókuszban Ukrajna című szekcióban. Személyes beszámoló a háború egyik oldaláról az Oleg választása című film, míg a Mariupolis című alkotás a mindennapi életet mutatja be a bombázások által sújtott városban. Tágabb családjára fókuszálva fedezi fel Vitalij Manszkij rendező az orosz-ukrán konfliktus társadalmi és politikai töréseit a Rokonok című filmben. Tragikomédia a műfaja az Ukrán seriff című alkotásnak, amelyben két férfira bízzák egy kis faluban a közösség biztonságát. A film tavaly az amszterdami dokumentumfilm-fesztiválon, az IDFA-n elnyerte a zsűri különdíját az egészestés film kategóriában. Ugyancsak díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon az eseménysorozat Behemót című kínai-francia zárófilmje, amely Belső-Mongólia iparvidékeit mutatja be.

behemoth
Behemót (forrás: Verzió Fesztivál)
   
Az 1956-os szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a fesztiválon válogatást vetítenek a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiból, utána kerekasztal-beszélgetést tartanak 1956 a szocialista médiában címmel. Oksana Sarkisova hangsúlyozta, hogy idén először rendezik meg november 17. és 19. között a Verzió+ rendezvényt, amelynek keretében Pécsen, Székesfehérváron és Szegeden vetítenek a közönségnek.

anyam_levelei
Anyám levelei Sztálin elvtárshoz (forrás: Verzió Fesztivál)

Báron György filmesztéta válogatta a Magyar Panoráma szekcióban szereplő kilenc alkotást.  A filmesztéta hangsúlyozta, hogy az előző évekhez képest csak egy politikával foglalkozó magyar dokumentumfilm került az idei programba. A Kockás forradalom című film a pedagógusmozgalom szerveződését követi végig. Mészáros Márta Anyám levelei Sztálin elvtárshoz című személyes dokumentumfilmjében családja történetét dolgozza fel. A túlélés tánca és a Volt egyszer két balerina című alkotások idős asszonyokról szólnak. Az egyik főszereplője Fahidi Éva, aki túlélte a holokausztot, míg a másik alkotás egy kitelepített ikerpár életét meséli el. Drogfüggőkről szól a Dizájneren és az Egy nap az életünkből című film, a Reményvasút az úttörővasút történetét dolgozza fel, míg a Balu című filmben egy házaspár és súlyosan beteg gyermekének élete jelenik meg.

tuleles_tanca
A túlélés tánca (forrás: Verzió Fesztivál)
   
Gellér-Varga Zsuzsanna rendező elmondta, hogy a Doclab workshop idei témája az integráció lehetséges folyamataira fókuszál. Három nap alatt a workshop lehetőséget ad tíz tapasztalt és kezdő filmesnek egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére. Az elkészült alkotásokat november 12-én mutatják be a közönségnek. Teszler Tamás, a Diákverzió szervezője hangsúlyozta: az előző évekhez hasonlóan ingyenes vetítéseket tartanak középiskolások részvételével. Idén hat filmet mutatnak be, közülük három alkotás is a migráció témájával foglalkozik különféle szemszögekből. Kiemelte a Láthatatlanok című német filmet, amelyben négy bevándorló próbál új életet kezdeni, de sok mindennel meg kell küzdeniük, többek között a bürokratikus folyamatokkal is.

MTI

• Publikálva: 2016.11.04. 17:13 • Címke: dokumentumfilm, fesztivál

Magyar játékfilmek