a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Woody Allen új filmje mától a mozikban

cafe_society_leadWoody Allen harmincas években játszódó Café Society című filmje csütörtöktől szerepel a magyar mozik műsorán. A 80 éves rendező 47. filmje májusban a cannes-i filmfesztivál nyitófilmjeként debütált és aratott sikert.

Az európai filmek (Éjfélkor Párizsban, Rómának szeretettel) után az utóbbi években ismét Amerikában forgató, négyszeres Oscar-díjas Woody Allen a harmincas évek Hollywoodjába és New Yorkjába helyezte történetét. A filmsztárok és a New York-i elit köreiben játszódó film képein pazar villák, csodás díszletek, csillogó jelmezek kavarognak. Allen először dolgozott a szintén Oscar-díjas Vittorio Storaro operatőrrel, és ez az első olyan filmje, amely digitális kamerával készült. „Élvezem a fényűzést, és igazán szórakoztat a gazdagok életének bemutatása” – mondta el a rendező-forgatókönyvíró a The Guardiannek adott interjújában. Mint hozzáfűzte, nem sorolja magát a gazdagok közé, nem vásárol újabb házakat, nincs magánrepülője, és valójában nem sokat jelent számára a pénz, leginkább csak azért fontos, hogy következő filmjét el tudja készíteni.

cafe_society
   
A Café Society keserédes románcának főhőse a kicsit esetlen, kedves és naiv bronxi fiú, Bobby Dorfman (Jesse Eisenberg), aki Hollywoodban próbál szerencsét Phil bácsikája (Steve Carell), a filmvilág befolyásos ügynökének pártfogásával. Phil irodájában találkozik a titkárnő Vonnie-val (Kristen Stewart), és nyomban beleszeret, miközben nem is sejti, hogy a lány iránt nagybátyja is rajong. Mikor a románc véget ér, visszatér New Yorkba, ahol beáll gengszter bátyja mulatójába, és magával ragadja az elegáns társasági élet.

cafe_society
   
A másfél órás filmben Allen meleg napfényben fürdő, rövid jelenetekkel, ironikus utalásokkal idézi fel Hollywood aranykorát, hogy aztán érezhető élvezettel merüljön el a bronxi zsidó család napi viszontagságaiban és a „café society”, a Bobby vezette szórakozóhely közönségének bemutatásában. A rendező jól ismert, fanyar öniróniája átsüt a frappáns párbeszédeken is. „Éld úgy az életedet, mintha minden nap az utolsó lenne, és az a nap el is jön” – tanácsolja a húszas éveiben járó Bobbynak a nővére. A remek szereposztásban Blake Lively, Jeannie Berlin, Ken Scott, Corey Stoll, Anna Camp, Don Stark és Tony Sirico is kitűnő alakítást nyújt. Bár nem jelenik meg a filmvásznon, Allen narrátorként maga is megszólal a filmben.

cafe_society
   
A Woody Allen alteregóját játszó Eisenberg, aki korábban a rendező Rómának szeretettel című filmjében is játszott, otthonosan mozog Bobby szerepében. Ahogy egy interjújában kifejtette szeret olyan karaktereket játszani, akik jellemfejlődésen mennek át. „Bobby kezdetben optimista, naiv, édes kölyök, aki Hollywoodba megy, hogy munkát találjon. A film végére nemcsak öregebb lesz, tehetős ember, apa és nős, de nehéz szívvel, vágyakozva gondol a múltra. Emellett egy sikeres szórakozóhely tulajdonosa. Nagyon érdekesnek találtam, hogy egy olyan embert mutathattam be, aki végül nagyon megváltozik, ugyanakkor visszatekintve ez az átalakulás fokozatos és hihető” – fogalmazott A közösségi háló című filmjéért Oscarra jelölt 31 éves színész.
   


Az Alkonyat sztárja, Kristen Stewart, aki már David Fincherrel, Olivier Assayasszal és Ang Lee-vel is dolgozott, először forgatott Woody Allennel. Eisenberggel viszont már két produkcióban (Kalandpark, BeSZERvezve) is szerepelt a filmvásznon a 26 éves színésznő. A Café Societyben nagyszerűen játssza Vonnie-t, akinek két férfi iránti szerelme furcsa szerelmi háromszöghöz vezet, amelyből végül senki nem kerül ki sértetlenül. Stewart a film cannes-i bemutatójakor arról beszélt, hogy szórakoztató volt számára a közös munka Allennel. A romantikus komédia zenei világát, Allen zenei ízlését tükrözve, a 20. század elejének dzsessz sztenderdjei alakítják. A film zenei albumához több új felvétel készült a korabeli számokból, de Benny Goodman, Count Basie és Ben Selvin klasszikus eredeti felvételei is hallhatók. A Café Society november 10-től látható a magyar mozikban.

MTI

• Publikálva: 2016.11.10. 13:18 • Címke: film