a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Már a szomszédban is digitalizálnak

webumenia lead

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

A Szlovák Nemzeti Galéria a térség egyik legfejlettebb művészeti digitalizációs programját folytatta le, amelynek eredményeképpen a Szlovákia területén működő múzeumok és galériák 80 000 műtárgyát egy online felületen tanulmányozhatjuk, ebből pedig 20 000 alkotást public domainként, azaz közkincsként bárki letölthet és felhasználhat. A Webumenia letisztult, bár egyelőre még csak szlovák nyelven elérhető oldalán, amelyet Európai Uniós támogatás segítségével építettek ki, könnyedén kereshetünk az alkotások között. 

webumenia
Egy letisztult keresőoldal

A fejlesztés érdekében a Szlovák Nemzeti Galéria egy különleges labet is létrehozott, amely új technológiai megoldásokat fejlesztett ki a múzeum számára, például hangsétákat, új foglalási rendszert; emellett hackathonokat (ötletversenyeket) is rendeznek. A public domainként közreadott alkotásokat rendkívül jó minőségben tölthetjük le, így Abraham Kaltschmidt vagy Mikoviny Sámuel 18. századi pozsonyi panorámáiból akár tapétát is nyomtathatunk.

pozsonyi panorama
Az egyik híres panorámakép

A gyűjteménynek számos magyar vonatkozása van, például a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményének darabjai, összesen 2836 alkotás, régi pozsonyi látképek és városábrázolások; de megtaláljuk például Theodor Lütgendorff híres portréit is.

lütgendorff zichy
Zichy János gróf portréja

Forrás: pozsonyikifli.sk

• Publikálva: 2016.11.14. 12:05 • Címke: hír