a rovat írásai

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Digitalizálás összes cikke »

Már a szomszédban is digitalizálnak

webumenia lead

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

A Szlovák Nemzeti Galéria a térség egyik legfejlettebb művészeti digitalizációs programját folytatta le, amelynek eredményeképpen a Szlovákia területén működő múzeumok és galériák 80 000 műtárgyát egy online felületen tanulmányozhatjuk, ebből pedig 20 000 alkotást public domainként, azaz közkincsként bárki letölthet és felhasználhat. A Webumenia letisztult, bár egyelőre még csak szlovák nyelven elérhető oldalán, amelyet Európai Uniós támogatás segítségével építettek ki, könnyedén kereshetünk az alkotások között. 

webumenia
Egy letisztult keresőoldal

A fejlesztés érdekében a Szlovák Nemzeti Galéria egy különleges labet is létrehozott, amely új technológiai megoldásokat fejlesztett ki a múzeum számára, például hangsétákat, új foglalási rendszert; emellett hackathonokat (ötletversenyeket) is rendeznek. A public domainként közreadott alkotásokat rendkívül jó minőségben tölthetjük le, így Abraham Kaltschmidt vagy Mikoviny Sámuel 18. századi pozsonyi panorámáiból akár tapétát is nyomtathatunk.

pozsonyi panorama
Az egyik híres panorámakép

A gyűjteménynek számos magyar vonatkozása van, például a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményének darabjai, összesen 2836 alkotás, régi pozsonyi látképek és városábrázolások; de megtaláljuk például Theodor Lütgendorff híres portréit is.

lütgendorff zichy
Zichy János gróf portréja

Forrás: pozsonyikifli.sk

• Publikálva: 2016.11.14. 12:05 • Címke: hír