a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Egy kis karácsony előtti borzongás

Moziajánló: Bezárva

bezarva_lead

Jó ilyenkor advent közeledtével havas tájakat nézegetni, még mielőtt belebódulnánk a kereskedelmileg forszírozott szeretetünnepbe. Jót tesz egy kis borzongás, ami elérhető most egy új thriller formájában a moziban is.

Nem minden olyan, mint amilyennek látszik – ez Farren Balckburn új filmjének alapja. Ami egy jó kis munka, másfél óra lassan felpörgő borzongás, meglehetősen véres fináléval. Nincs sok újdonság ebben a filmben, de szépen felmondja a leckét, felvonultat minden olyan momentumot, ami egy jó thrillernek sajátja. Az elején még csak a meglehetősen sötét tónusokkal bíró zene szól, aztán jön az öreg, sok titkot rejtő ház, no és az ezekből adódó vélt vagy valós zajok. Ezek közül persze először még nem lehet tudni, hogy valódiak-e, vagy csak a főhős hallucinációja az egész. A gonosz pedig természetesen csak a végkifejletnél manifesztálódik, magyarul: bújik elő, és okoz nem kis meglepetéseket. Amikből aztán leginkább egy kisebb, vagy éppen igazán elszabadult vérfürdő kerekedik – forgatókönyve és rendezője válogatja. És persze ott az általában mindent megoldó finálé, csak az olyan elvetemült rendezők, mint David Lynch és lánya, Jennifer nem büntetik meg a gonoszt, lásd utóbbitól az Aberrált élvezetek című szabadon elérhető filmet.

bezarva

Farren Balckburn (korábban sorozatok epizódjait rendezte és az Istenek kalapácsa című vikinges, kosztümös filmet) alkotása is követi a főcsapást, a téli New England egy isten háta mögötti tanyáján vagyunk, ahol a főhős gyermekpszichiátriai rendelőt működtet. És a cselekmény idején ápolja a férje halálát hozó autóbalesetben fél éve teljesen lebénult mostohafiát. A 18 éves kamaszt etetni, fürdetni, mozgatni kell, és nincs semmi remény arra nézvést, hogy állapota valaha is változni fog. Marie Portman (Naomi Watts) nagyon egyedül van ott a sejtelmesen susogó erdőben. Aztán, ahogy az a természet rendje, előkerül egy meglehetősen esetlen udvarló – a vidéki férfiak már csak ilyenek. És páciensnek egy intézeti kisfiú, Tom is, akit meg kéne menteni, ha már Stevent, a nevelt fiút nem lehet. És aki egyszer csak rémeket látva kiszalad a házból a fagyos éjszakába, ahol nyoma vész. Ezután pedig felerősödnek az éjszakai neszek, mocorgások, nyikorgások, lépések zajai is, és megérkeznek a már említett hallucinációk, amik egy ilyen orvosnál szakmába vágnak valahol.

bezarva2

Ahogy lepereg a filmből az első óra, megkezdődik a gyorsulás, felpörgés. És egy nyitva maradt Skype révén ott a bizonyosság is, no de majd bolond lennék elárulni, hogy mi. Mert akkor csökkenne a forgalmazó bevétele, akik egyébként jó érzékkel foglalkoznak az ilyen, erősen a „B” kategória tetején tanyázó filmekkel. Ha meg csökken ez a bizonyos bevétel, akkor nyilván én sem kapok több meghívást a cég sajtóvetítéseire. És nem lesz még egy ilyen jó kis karácsony előtti borzongásban sem részem, amit bevallom, meglehetősen sajnálnék...Ajánlom:
• a műfaj kedvelőinek
• Naomi Watts régi rajongóinak
• a karácsonyi szirup ellen

Nem ajánlom:
• türelmetleneknek, akik rögtön vérre szomjaznak
• azoknak, akik hisznek abban, hogy a jóért jó jár cserébe
• akiknek összeszorul a gyomruk az ilyen filmeken


Bezárva
Shut in, amerikai-kanadai-francia thriller, 2016, 91 perc, rendezte: Farren Balckburn, forgatókönyvíró: Christina Hodson, szereplők: Charlie Heaton, Naomi Watts, Jacob Tremblay, Oliver Platt, David Cubitt, Crystal Balint

Bemutató: 2016.11.24.
Forgalmazó: Big Bang Média

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.11.24. 10:43 • Címke: moziajánló