a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Még a japánok is tanultak tőle

75 éves lenne ​Berczik Zoltán asztaliteniszező

berczik_leadAugusztus 7-én lenne 75 éves az 1937-ben Újvidéken született asztaliteniszező. Sportpályafutása gyorsan ívelt felfelé.

Már 13 évesen, 1950-től, a Gyulai Vörös Lobogó versenyzője. 1955-től következett a Budapesti Lokomotív, 1957-től a Vasútépítő Törekvés, majd 1965-től a BVSC (Budapesti Vasutas Sport Club). 1957-1969 között 135 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Együtt játszott a kilencszeres világbajnok Sidó Ferenccel, aki a második világháború utáni magyar asztaliteniszezés meghatározó egyénisége volt. Berczik 13 érmet szerzett a világ- és Európa-bajnokságokon. Háromszor volt világbajnoki második (1957, Stockholm: csapat, 1959, Dortmund: csapat, 1961, Peking: férfi páros), háromszor harmadik helyezett (1959, Dortmund: férfi páros, vegyes páros, 1961, Peking: csapat). Hatszoros Európa-bajnok (1958, Budapest: egyes, vegyes páros, csapat, és Zágráb: egyes, férfi páros, csapat) és Európa-bajnoki második helyezett (1964, Malmö). Volt BEK-győztes 1963-ban, hatszoros Tízek-bajnok (1956-1960, 1963), huszonháromszoros magyar bajnok: egyesben (1959-1964), férfi párosban (1959-1963, 1967), vegyes párosban (1957, 1960), és csapatban (1957-1959, 1962, 1964-1967, 1969).

Az aktív sportolást 1969-ben fejezte be. Miután visszavonult, a Testnevelési Főiskolán edzői, majd mesteredzői oklevelet szerzett. Aktív játékosként a BVSC játékosedzője volt. Aztán 1969-től 1984-ig a magyar válogatott vezetőedzője lett. Nemcsak mint játékos, hanem mint edző, szövetségi kapitány is óriási sikereket ért el. Tanítványai közül a legsikeresebbek: Jónyer István négyszeres, Gergely Gábor és Klampár Tibor kétszeres, illetve Kreisz Tibor és Takács János egyszeres világbajnokok. Kapitányként egyébként a női szakágban is eredményes volt, irányítása alatt Magos Judit, Kisházi Bea, Szabó Gabriella, Oláh Zsuzsanna és Urbán Edit szerzett sok-sok Európa-bajnoki érmet.

1984-ben a japán Butterfly céghez megy egy évre edzősködni. 1985-ben hazatér és a BVSC vezetőedzője lesz. Majd 1989-1996 között ismét a magyar válogatott vezetőedzője, ugyanakkor a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) edzőbizottságának vezetője is volt. Aztán 2001-ben megválasztották a szövetség alelnökévé, később pedig tiszteletbeli elnökévé.

1998-ban Gyula városa díszpolgárává fogadta.

2011. január 11-én  távozott közülünk a kiváló sportember. Néhány filmhíradó-részlettel idézzük fel emlékét. Az első 1957 áprilisában készült, amikor japán asztaliteniszezők jártak Magyarországon, és velük mérkőzött a magyar válogatott a Sportcsarnokban. Berczik férfi egyesben küzd a japán Tanaka ellen:

video

19 évesen a japán világbajnok ellen. Magyar Filmhíradó 1957/14.

A következő az 1958-as Budapesti Európa Bajnokságon készült, ahol Berczik 3 aranyat nyert. Itt egyéniben és vegyes párosban láthatjuk:

video

Az új üstökös. Magyar Filmhíradó 1958/11.

A harmadik részlet egy 1959-es hazai nemzetközi bajnokságról tudósít. Berczik Zoltán férfi és vegyes párosban, illetve egyéniben játszik:

video

Egyes döntőben. Magyar Filmhíradó 1959/47.

A negyedik összeállítás az 1960-as Zágrábi Európa Bajnokságon készült. Berczik a férfi egyes döntőjében játszik, amit meg is nyert. Ezen kívül még két aranyat nyert.

video

Egyre jobban belelendül. Magyar Filmhíradó 1960/17.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.08.06. 15:15 • Címke: sport, filmhíradók, évforduló

Magyar játékfilmek