a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Online lapozgatható középkori bestiárium

aberdeen leadA varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

A hasonló bestiáriumokat a középkorban a tanítási célra használták, de általában nem volt bennük színes, kézzel festett illumináció, csak egyszerű tintarajzokkal szemléltették a morális tanulságokat rejtő történeteket. Az Aberdeen Bestiáriumot viszont már csak képi gazdagságáért is érdemes forgatni, és ezt már online is megtehetjük

aberdeen

A 800 éves kódex majdnem 400 éve az Aberdeeni Egyetem tulajdonában van. Az egyetem kutatói 1996-ban elérhetővé tették az interneten, de komplex formában csak most mutatták meg a világnak. Már nem csak lapozgatni lehet, nagy felbontásban szemügyre venni a csodálatos illusztrációkat, hanem a latin szövegek átiratát és fordítását is olvashatjuk. Miközben a kutatók részletesen tanulmányozták az illuminációkat, arra is rájöttek, hogy a valószínűsíthetően VIII. Henrik király birtokát képező bestiárium nem az elit, hanem a széles közönség számára készült.

aberdeen

Úgy kerülhetett a király birtokába, hogy felderítői végigjárták a feloszlatott kolostorokat és az ott talált értékes darabokat magukkal vitték az udvarba. Bár nagyon díszes a kódex, de valószínűleg a készítők (több alkotó keze munkáját dicséri a mű) nem tudták befejezni, viszont gyakran javították egymást: sok olyan lapszéli korrekciót láthatunk, amelyek a helyesírásra tesznek javaslatot vagy egy-egy történetet helyesbítenek. Az online változatban is látható, hogy a könyv mennyire használt: sok az ujjlenyomat és a némileg rongálódott lap – ez utóbbiból is látható, hogy mely szakaszokat használtak tanításra.

aberdeen

Az is látható, hogy miért volt ennyire népszerű a könyv: az illuminációk rendkívül változatosak, a legkisebb hangyáktól az elefántokon át a szörnyekig és főnixmadarakig szinte mindent részletesen megörökítettek. Az állatok ábrázolásával olyan morális jellemzőket akartak kihangsúlyozni, mint például a tengeri sün esetében a szerénység. Egyes képeken az állatok anatómiai felépítését is aprólékosan megfigyelhetjük, tehát akár állattani tankönyvnek is kitűnő volt.

Forrás: Hyperallergic

• Publikálva: 2016.11.28. 09:51 • Címke: hír