a rovat írásai

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Digitalizálás összes cikke »

Online lapozgatható középkori bestiárium

aberdeen leadA varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

A hasonló bestiáriumokat a középkorban a tanítási célra használták, de általában nem volt bennük színes, kézzel festett illumináció, csak egyszerű tintarajzokkal szemléltették a morális tanulságokat rejtő történeteket. Az Aberdeen Bestiáriumot viszont már csak képi gazdagságáért is érdemes forgatni, és ezt már online is megtehetjük

aberdeen

A 800 éves kódex majdnem 400 éve az Aberdeeni Egyetem tulajdonában van. Az egyetem kutatói 1996-ban elérhetővé tették az interneten, de komplex formában csak most mutatták meg a világnak. Már nem csak lapozgatni lehet, nagy felbontásban szemügyre venni a csodálatos illusztrációkat, hanem a latin szövegek átiratát és fordítását is olvashatjuk. Miközben a kutatók részletesen tanulmányozták az illuminációkat, arra is rájöttek, hogy a valószínűsíthetően VIII. Henrik király birtokát képező bestiárium nem az elit, hanem a széles közönség számára készült.

aberdeen

Úgy kerülhetett a király birtokába, hogy felderítői végigjárták a feloszlatott kolostorokat és az ott talált értékes darabokat magukkal vitték az udvarba. Bár nagyon díszes a kódex, de valószínűleg a készítők (több alkotó keze munkáját dicséri a mű) nem tudták befejezni, viszont gyakran javították egymást: sok olyan lapszéli korrekciót láthatunk, amelyek a helyesírásra tesznek javaslatot vagy egy-egy történetet helyesbítenek. Az online változatban is látható, hogy a könyv mennyire használt: sok az ujjlenyomat és a némileg rongálódott lap – ez utóbbiból is látható, hogy mely szakaszokat használtak tanításra.

aberdeen

Az is látható, hogy miért volt ennyire népszerű a könyv: az illuminációk rendkívül változatosak, a legkisebb hangyáktól az elefántokon át a szörnyekig és főnixmadarakig szinte mindent részletesen megörökítettek. Az állatok ábrázolásával olyan morális jellemzőket akartak kihangsúlyozni, mint például a tengeri sün esetében a szerénység. Egyes képeken az állatok anatómiai felépítését is aprólékosan megfigyelhetjük, tehát akár állattani tankönyvnek is kitűnő volt.

Forrás: Hyperallergic

• Publikálva: 2016.11.28. 09:51 • Címke: hír