a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

​A felejtés lehetőségei

Moziajánló: Louise a parton

anilogue leadAz animáció egyik csodálatos képessége, hogy a szükségképpen valóságközeli élőszereplős filmekkel szemben egyfajta lebegés jellemzi realitás és képzelet között. A Louise a parton hangsúlytalan, úgyszólván észrevehetetlen finomsággal alapoz erre a műfaji sajátosságra.

Louise az ómódi Biligen sur Merben szokott nyaralni. Hajlott kora dacára nem esik kétségbe, amikor lekési az utolsó vonatot, amellyel hazajuthatna. Telefonálnia nem sikerül, beköszönt a dagály is, s az idős asszony számára világossá válik, hogy senki nem fogja keresni. Felméri a terepet, hozzálát, hogy elviselhetővé tegye a maga számára a közelítő telet (a film eredeti címe: 'Louise télen'). Amúgy sem lázadt sorsa ellen, a méltóságteljesen repülő sirályokat vagy az apró lábaikat sebesen szedő mókás rákokat nézve mégis megnyugvással tölti el, hogy élet mindenütt van. Berendez egy kis kunyhót a parton, napirendet készít magának. Felkelés után eltakarítja a folyamatosan újragyűlő homokot, majd halászik egy kicsit. Ebéd után következik a nap legjobb pontja, a séta. Eleinte nem megy messzire, nem bírja a fájós lába. Ahogyan az idő telik, egyre jobban érzi magát mind fizikailag, mind lelkileg. Már nagyobb kirándulásokra is vállalkozik nemcsak térben, de időben is. A tengerparti magányban társat is talál: csatlakozik hozzá egy öreg kutya, akit végül Peppernek nevez el, noha eljátszik a Robinson Crusoe Péntekének nyomán a Szerda gondolatával is.


Tudják-e az állatok, ha közeleg a vég? (francia nyelvű előzetes)

A divatjamúlt, tengerparti Biligen helyszíneiből személyes, gyakran újraformálódó belső terek válnak, amit az asszony és a kutya naponta felkeresnek. Louise visszatekint az életére, s bizony lelkifurdalása van, mert a felnőttkorára, a házasságára nem esik jól visszaemlékeznie. Pedig szerette a gyerekeit, mindent megtett értük, az ő egyéni útja mégis a saját gyerekkorába vezet. Azoknak a nyaraknak az emléke a legfontosabb számára, amelyeket a nagyanyjánál töltött. Fura csodabogár városi kislányból ott vált természetközeli, életteli fiatal lánnyá, s akkor találkozott először a szerelemmel is.Az animáció egyik csodálatos képessége, hogy a szükségszerűen valóságközeli élőszereplős filmekkel szemben egyfajta lebegés jellemzi realitás és képzelet között. A Louise a parton hangsúlytalan, úgyszólván észrevehetetlen finomsággal alapoz erre a műfaji sajátosságra. A  térképeken nem szereplő Biligen sur Mer vasútállomásának óráján nincsenek mutatók. Azt a vonatot le kellett hát késni, a magánnyal szembe kellett hát nézni. S Louise ugyan fölírja a tengerpart hideg homokjába a kérdését: MIÉRT?, választ azonban nem vár, azt a saját belső nyugalma adja meg számára.

louise

Ajánljuk:
• mindenkinek, aki szeretne önmagával békében megöregedni
• annak, akit nem riasztanak vissza egy vadóc kislány furcsaságai és egy idős asszony őszinte számvetése


Louise a parton
Louise en hiver, francia animációs film, 2016, 75 perc, rendezte: Jean-François Laguionie
francia nyelv, angol felirat, magyar tolmácsolással

14. Anilogue, 2016. november 23-27.
következő vetítés: november 27. vasárnap 16.00, Uránia

Boronyák Rita

• Publikálva: 2016.11.25. 14:27 • Címke: animáció, anilogue

Magyar játékfilmek