a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Szürke senkik: nem szürke és nem semmi

Moziajánló: Szürke senkik

szurke_leadKi gondolta volna, hogy valaki veszi a bátorságot, és első világháborús filmet forgat ebben a mai világban. Olyan háborús filmet, ami nem egy laktanyában játszódik, hanem a fronton, pontosabban közvetlenül a front mögött. Olyan filmet, ami öt lehetetlen küldetésre vállalkozó katonán keresztül mutatja meg a Nagy Háború iszonyatát.

Mindössze 120 millió forintból készítette el első játékfilmjét Kovács István – jó lesz, ha megjegyezzük ezt a nevet, mert ha szerencsésen állnak majd a csillagok, találkozhatunk még vele nagyobb lélegzetű produkciók kapcsán is. Most 65 percen keresztül azt láthatjuk, hogy valahol az olasz vonalak mögött öt katona a soknemzetiségű Monarchiából egy ellenséges kommunikációs központot, magyarul postagalamb állomást keres. A forgatás ugyan Rudabánya környékén zajlott, de a hangeffektekkel és méretes füstökkel valamennyire el tudják hitetni velünk, hogy az Alpok környékén vagyunk. Mint ahogy nagyon precízek voltak a fegyverek összeválogatásában is, mert valóban a Nagy Háború osztrák-magyar hadseregében rendszeresített gyilkoló eszközöket láthatunk, és hát az egyenruhák, és más felszerelési tárgyak is nagyon gondosan lettek elkészítve, kiválogatva.

szurke_senkik

Maga a forgatókönyv pedig nem akar nagyot markolni, hogy aztán a keveset fogás csapdájába essen. A különleges feladatra a beígért nagy szabadság reményében vállalkozó öt katona leképezi valahol az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az akciót egy tiszti családból származó, lefokozott, harcedzett őrmester vezeti (Trill Zsolt), de a főszereplő mégis az újonc, az iszonyattal csak ismerkedő galambász fiú (Kovács S. József), akinek még a bajusza sem serken igazán. Itt van a Lenint emlegető, végül dezertáló gyári munkás (Molnár Levente), és Radu, a román (Keszeg László), aki román létére végsőkig kitart. Ötödiknek pedig az elesett fia saját maga által kifőzött koponyáját mindenhová magával hurcoló osztrákot (Björn Freiberg) kell megemlíteni, és teljes is a csapat. A sok halált hozó végső összecsapás megkomponálása a nagy háborús filmeket, westerneket idézi. Meglepő profizmus egy – az egész estés játékfilmek tekintetében – elsőfilmes rendezőtől, annyi bizonyos.

szurke_senkik

Aztán végül van valami, amit Kovács István talán észre vehetett volna. Ez pedig színészeinek hanghordozása, beszédstílusa. Ami sokszor biztos, hogy nem a 20. század elejét idézi. Hanem sokkal inkább napjainkat, és ez igazán zavaró tud lenni. Mindazonáltal jóval összeszedettebb ez a produkció, mint például a két éve elkészült Drága Elza!, Füle Zoltán és Grátz Márk második világháborús filmje. Pedig ebben jókora statisztériát mozgató harci jelenetek is vannak.



A film december 23-ig teljes hosszban megtekinthető a mediaklikk.hu oldalon!

Ajánljuk:
• katonáknak
• filmeseknek
• akiknek tetszett A visszatérő
• akik szeretik a jól felépített forgatókönyveket
• az első világháborús centenáriumi év méltó lezárásául


Szürke senkik
magyar tévéfilm, 2016, rendező: Kovács István, forgatókönyvíró: Köbli Norbert, operatőr: Dévényi Zoltán, zeneszerző: Faltay Csaba, vágó: Duszka Péter Gábor, díszlettervező: Valcz Gábor, jelmeztervező: Sinkovics Judit, szereplők: Björn Freiberg (Kramer), Gombos Dániel (őrszem), Juhász László (Lovas), Keszég László (Radu), Kovács S. József (Döme), Lengyel Balázs (olasz katona I.)

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.12.21. 13:09 • Címke: moziajánló