a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szereti a macskáját

15 éves a South Park

SP_LEADOKA Trey Parker és Matt Stone nevével fémjelzett híres-hírhedt animációs vígjátéksorozat idén másfél évtizede nevetteti- és botránkoztatja meg nézőit. A négy alsótagozatos főszereplő, Stan, Kyle, Cartman és Kenny szürreális kalandjait már 16 évad, illetve 230 epizód mutatja be. És még nincs vége: a tervek szerint az alkotók (egyelőre) 2016-ig folytatni kívánják a nem kevés felháborodást keltő sorozatot.
​Trey Parker és Matt Stone a Coloradói Egyetemen barátkoztak meg, és ezzel kezdetét vette a világszerte ismertté vált, társadalmi, politikai és közéleti kritikáiban kegyelmet nem ismerő szatíra-sorozat története. 1992-ben elkészítettek egy animációs rövidfilmet, The Spirit of Christmas címmel. Színes papírból kivágott alakokkal, ún. stop motion technikával dolgoztak. Ebben az első filmecskében megjelennek a sorozatból jól ismert szereplők ősei: három névtelen szereplő, akik a későbbi Kenny, Stan és Kyle hasonmási, valamint egy akkor Kenny-nek nevezett kisfiú, Eric Cartman korai változataként. Pár évvel később, 1995-ben a Fox hálózati vezetője, Brian Graden megbízta az alkotókat egy újabb rövidfilm elkészítésével, amit karácsonyi üdvözlőlapként akart felhasználni. Így készült el a filmecske második változata, azonos címmel, ahol először mutatkozik be a négy főszereplő, már végleges alakjában. 

Graden szétküldte barátainak a filmecskét, akik azt továbbküldték, így lett az egyik legelső interneten megosztott videó. Népszerűségének köszönhetően Parker és Stone egy sorozat elkészítéséről kezdett tárgyalni. Miután a Fox elutasította az ötletet (mert nem tetszett nekik a Kula bácsi nevű szereplő, egy beszélő ürülék), végül a Comedy Central kötött velük szerződést.

Egy kisebb alkotógárdával nekiláttak, és három hónap munka után elkészült a az első rész. A próbavetítéseken egyáltalán nem váltotta ki a közönség tetszését, de mivel a két rövidfilm még mindig igen nagy népszerűségnek örvendett az interneten, a Comedy Central megrendelt hat epizódot.

Az első részt (Cartman anális beültetése) 1997. augusztus 13.-án sugározta a Comedy Central. Ez még szintén stop motion technikával, papírból kivágott figurákkal készült el, ezek után számítógépes technikát kezdtek alkalmazni, de az eredeti, kétdimenziós megjelenést a mai napig megőrízték. Eleinte körülbelül három hétbe telt egy-egy epizód elkészítése, ma, a mintegy 70 személyes alkotógárdával általában ez csupán egy heti munkát vesz igénybe, alkalmanként csak három-négy napot. A munka csütörtökön kezdődik, Parker és Stone leülnek ötletelni konzultánsaikkal, ezek után Parker megírja a forgatókönyvet, majd az animátorok, vágók, technikusok, hangmérnökök gárdája körülbelül 100-120 órát dolgozik a következő napokban, végül pedig szerdán küldik el a Comedy Centralnak a kész epizódot, néha alig pár órával a bemutatás előtt.

Kezdettől fogva jelen volt a sorozatban a szatíra, a hírességek kifigurázása, a társadalomkritika, de eleinte inkább a helyzetkomikum, az olcsó, trágár humor, a Monthy Python társulatát idéző abszurditás jellemezte. „A South Park viszont, most már a tizedik évadánál, élesebb mint valaha és egyre csak jobb és jobb. Stone és Parker egy fingós-viccekből álló műsort az idők során átalakítottak egy olyan műsorrá, amiben, hát, fingós viccek és Jonathan Swifthez méltó szatíra keveredik.” – írta róla a CNN Money 2006-ban. Parkerék bevallása szerint jót tesz a sorozatnak a rövidre szabott munkaidő, mivel egyrészt lusták, és ösztönzőleg hat rájuk a közelgő határidő, másrészt így könnyen reflektálhatnak aktuális eseményekre és a sorozat spontaneitásának és abszurd világának is kedvez. Sokszor a világban történő nagy eseményeket övező káoszban nézők milliói várják, hogy “na most erre mit fog mondani a South Park.” (http://uk.tv.ign.com/articles/928/928073p1.html) Egyik jellemző példa a 12. évad Másnap című része, ami többek közt a 2008-as amerikai választásokat dolgozta fel, kevesebb mint huszonnégy órával Obama elnök győzelme után sugározták, és ahol Obama valódi győzelmi beszédéből hangzanak el részletek.

Az amerikai politikai palettán sokféle nézőpont felüti fejét a sorozattal kapcsolatban. Úgy konzervatív, mint liberális vélemények hol támadják, hol azonosulni tudnak vele, néha egyenesen magukénak érzik, de Parkerék ismételten kihangsúlyozzák: nem állnak senkinek az oldalán. “Soha nem szeretném, hogy a műsort demokratának vagy republikánusnak titulálják, mert számunkra a sorozat ennél sokkal fontosabb.” – mondja Stone egy 2010-es interjúban. “Én így látom: van egy macskám, szeretem a macskámat, és ez olyan, mintha jönne valaki és megkérdezné: hé, az a macska republikánus vagy demokrata? Az csak a kib****tt macskám, hagyd békén.” – teszi hozzá Parker.

A rengeteg díj és elismerés mellett (köztük négy Emmy-díj és egy Peabody Award) a sorozatot állandó jelleggel érik a különböző támadások – mindenfelől. Aggódó szülők óvva intik gyerekeiket, kifigurázott hírességek családjai vagy ők maguk háborodnak fel, különböző vallási csoportok botránkoznak meg. Szinte minden vallás képviselői felszólaltak a műsor ellen, sőt, ateisták körében is keltett felháborodást.

A legtöbb támadás talán a nyelvhasználat miatt éri – 2002-ben az 1999-es egész estés South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan című mozifilm bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a legtrágárabb animációs film, összesen 399 darab káromkodással.

2005-ben az Egy házba zárt közösség című rész robbantott ki botrányt a szcientológusok körében. Az epizódban azt állítják a szcientológiáról, hogy az nem más, mint egy “hatalmas globális átverés”. Kifigurázzák benne többek közt Tom Cruise-t, aki szintén a Szcientológus Egyház tagja, és olyan információkat osztanak meg a közönséggel a szcientológusok hitét illetően, amit az egyházban csak tetemes összegek fejében adnak át. Isaac Hayes, az egyik szereplő, Séf bácsi hangja, aki maga is szcientológus, később tiltakozásképpen ott is hagyta a sorozatot.

2010-ben a 200 című rész váltott ki felháborodást az iszlám követői körében. A szóban forgó epizódban Mohamed egy plüss-medve jelmezben jelenik meg. Ezt követően egy new york-i radikális muzulmán szervezet figyelmeztette honlapján a Parker-Stone párost, hogy ezzel erőszakos megtorlásnak teszik ki magukat, és könnyen úgy végezhetik, mint Theo Van Gogh (Theo Van Gogh-ot 2004-ben gyilkolták meg azt követően, hogy rövid dokumentumfilmet készített a nők elleni erőszakról egyes muzulmán társadalmakban). A honlapon közzétették a Comedy Central new york-i székhelyének címét és a los angelesi produkciós társaságét is. Ezután a Comedy Central cenzúrázta Mohamed alakját a szóban forgó és a következő epizódban is. Mintegy válaszként az eseményekre megalakult az Everybody Draw Muhammed Day (Mindenki Rajzolja Le Mohamedet Nap) nevű mozgalom a Facebook-on.

Bárhogy is van, a South Park meghatározó eleme lett a kilencvenes, kétezres évek életének. Egy teljes generáció nőtt fel a sorozatból kölcsönzött szállóigéken és poénokon, és gyűlöljék vagy szeressék, mindenki ismeri. A könyörtelen paródia és társadalomkritika mindig jó. Akkor is, ha fingós viccekkel pimaszkodik közben. Fel lehet háborodni, de ha egyszer rámutatnak gyönge pontjaimra, előbb-utóbb szembe kell néznem velük és talán így könnyebben elfogadom a másokét is. A pimasz botránykeltés üzenete végsősoron mi más lenne, mint az, hogy igenis több toleranciára lenne szükség. Áldott dolog az irónia, nemkülönben a humor. Még áldottabb, ha a minket ért támadásokra méltóságunkat megőrizve, öniróniával és humorral tudunk rákontrázni, mielőtt felháborodnánk. Ami engem illet, én továbbra is kíváncsi leszek rá, hogy akkor “erre mit fog mondani a South Park”.


Horváth Előd Benjámin

• Publikálva: 2012.08.13. 08:06 • Címke: filmtörténet