a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Örök csillag a filmművészet egén: Ingrid Bergman

ingrid_lead

A természetes szépség megtestesítőjeként robbant be az amerikai filmgyártásba, hogy hihetetlen sikereket érjen el. Különleges, önmagát mindig vállaló nő volt a filmvásznon és az életben egyaránt.

1915. augusztus 29-én látta meg a napvilágot Stockholmban, születése után két évvel elvesztette az édesanyját. Apja, a festőművész Justus Bergman nevelte, aki később a sikeresebb üzlet reményében fotóstúdiót nyitott. Ő volt az első, aki felismerte lánya tehetségét. Tánc- és drámaórákra járatta, mindent megadott neki, amivel sikeres színészi pályát kezdhetett. Az atyai támogatást csak 13 éves koráig, édesapja haláláig élvezhette. Ezután rokonok nevelték.

bergman

Ők azonban már nem támogatták a lány színészi ambícióit, ugyanis szerény és szégyenlős természete miatt nem ismerték fel a tehetségét. Szerencséjére azonban apja egyik régi barátja adott neki egy rövid statisztaszerepet. A fiatal nőt a forgatáson lenyűgözte a filmkészítés világa. Első visszaigazolását akkor kapott a szakmától, amikor tizennyolc évesen felvették a színiiskolába. Már elsőévesen próbafelvételre ment a Svensk Filmindustriba, ahol Gustav Molander meglátta benne a lehetőséget. Első filmje a The Bridge of Monks volt: elkészülte után ugyan szerette volna folytatni a tanulmányait, azonban a filmezés világa és a pénzszerzés lehetősége elcsábították a főiskoláról. Még az iskola első évében ismerkedett meg Petter Lindstrommal, akivel 21 évesen, 1937-ben össze is házasodtak. Ekkorra Ingrid Bergman már hatodik filmjében, az Intermezzoban szerepelt, és a sajtó is elismerte tehetségét a film pedig utat biztosított neki a nemzetközi hírnév felé.

ib_casablanca2
Casablanca

A berlini UFA próbafelvétel-lehetőséget ajánlott neki. Mivel édesanyja német származású volt, a nyelvet anyanyelvi szinten beszélte, de csak egy filmet készített el a stúdióval, a The Four Companions címmel, mivel nem rokonszenvezett a nácikkal. Az események hirtelen felgyorsultak körülötte: megszületett első gyermeke és Hollywood is érdeklődni kezdett iránta. 1939-ben, 24 évesen Los Angelesbe utazott, hogy az egyik legbefolyásosabb producerrel, David O. Selznickkel találkozzon, aki úgy döntött, hogy természetességével kell berobbannia Hollywoodba. Első filmszerepét a tengerentúlon angolul újraforgatott Intermezzoban kapta. A forgatás ideje alatt távol volt családjától, azonban ahogy végzett, hazarepült Svédországba. A második világháború már javában zajlott, ezért Selznick kérte, térjen vissza az Államokba. Bergman lányával együtt érkezett vissza Amerikába, míg férje Svédországban maradt. A forgatások előtt színházi szerepet is vállalt, New Yorkban például Molnár Ferenc Liliom című darabjában játszott.

ib_akiert
Akiért a harang szól

Közben férje is csatlakozott hozzá, és Bergman innentől kezdve nyolc éven keresztül meghatározó alakja volt az amerikai filmgyártásnak. Ekkor készült filmjei a filmművészet örök darabjai. 1942-ben Humphrey Bogart oldalán nyújtott feledhetetlen alakítást a Casablancában. 1944-ben jelölték először Oscar-díjra az Akiért a harang szól című Hemingway-adaptációban Maria szerepéért, itt Gary Cooper volt a partnere. Első Oscar-díját (összesen hétszer jelölték) az 1944-ben készült Gázláng című filmbeli alakításáért kapta. Az emblematikus szerelmi melodrámák révén óriási sztár lett. Élete mégis fordulatot vett: Roberto Rossellini Róma nyílt város című neorealista filmje akkora hatással volt rá, hogy filmszerepre ajánlkozott a rendező bármelyik filmjében. Rossellininek tetszett az ötlet, el is készítették első közös filmjüket, a Strombolit. A találkozás és a közös munka mindkettőjük életet megváltoztatta: Bergman házassága válságba került, és a színésznő nem is akart segíteni a helyzeten. Inkább Rómába utazott és hét évig ott is maradt. A közös munka során kölcsönös vonzalom alakult ki kettejük között. Kapcsolatukkal a sajtó is sokat foglalkozott, ugyanis azzal, hogy mindketten házasságban éltek, óriási botrányt okoztak. A helyzetet csak súlyosbította, hogy a színésznő állapotos lett. Egész Amerika haragudott rá, és duplán hűtlennek bélyegezte. Úgy gondolták, hogy nemcsak a férjét, hanem az őt befogadó és híressé tevő Amerikát is megcsalta.

1950-ben világra hozta első közös gyermeküket, Robertinot. A következő öt év nem volt szakmailag gyümölcsöző számukra: közösen készített filmjeik sorra megbuktak. A színésznő 1952-ben ikerpárnak adott életet (egyikük, Isabella Rosselini később maga is híres színésznő lett), de 1956-ban elváltak útjaik. Újra színházban szerepelt, Párizsban a Tea and Sympathy című darabban. Itt, a Paris does strange things című film forgatása közben találkozott későbbi és egyben utolsó férjével, Lars Schmidt-tel. Filmjeivel újra óriási sikert ért el a sajtóban és a szakmában egyaránt (Anasztázia, A tolakodó, A csavar fordul egyet – tévéfilm Henry James regényéből). Amerika hivatalosan is megbocsátott neki.

bergman
Ingrid és Ingmar Bergman

Életében a nagy törés 1973-ban következett be, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála. Műtétje után újra kamera elé állt, és szerepet vállalt a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben, amiért – a Gázláng és az Anasztázia után megkapta harmadik Oscar-díját. Utolsó filmjét, az Őszi szonátát Ingmar Bergmannal forgatta.

A betegség kiújult, 67. születésnapján férje oldalán halt meg Londonban. Nemcsak Amerika, hanem az egész világ gyászolta. A természetes szépség és az igazi nőiesség megtestesítője volt a 20. század közepén. Olyan tehetséges színésznő volt, amilyenre minden kornak szüksége van, akit érzelmei vezettek, de mindig tudatosan irányította pályáját. Igazi ragyogó csillag a filmművészet egén.

Dienes Franciska

• Publikálva: 2012.08.28. 15:02 • Címke: filmtörténet, évforduló