a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Új Mátrix Keanu Reeves nélkül

mátrixlead

Visszatérhet a filmvászonra a Mátrix című nagysikerű sci-fi, a Hollywood Repoerter értesülése szerint a Warner Bros stúdió azt tervezi, a Wachowski-testvérek legendás filmjét újra életre kelti.

A filmes szaklap forrásai szerint az új film forgatókönyvét Zak Penn írná és a főszerepet Michael B. Jordan alakítaná. Egyelőre még nem világos, milyen formát ölt a projekt, a Warner Bros a fejlesztés korai szakaszában van – olvasható a Hollywood Reporter honlapján. A HR úgy tudja, hogy Joel Silver, az eredeti trilógia producere állt elő állítólag a filmstúdió illetékeseinél egy esetleges újabb Mátrix film kiaknázásának a lehetőségével. A Washowski testvéreket, akik az 1999-ben bemutatott eredeti filmnek és két folytatásának a forgatókönyvét írták, illetve azokat rendezték, egyelőre nem vonták be az új feldolgozásba.

mátrix

A Keanu Reeves főszereplésével Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss és Hugo Weaving társaságában bemutatott ausztrál-amerikai sci-fi egy disztópikus jövőt mutat be, amelyben az emberiség mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkotta szimulált valóságban él, ahol az embereket csak arra használják, hogy a gépek energiaforrásai legyenek. Thomas Anderson számítógép programozó azonban felismeri ezt az elnyomott létet, és az emberiség első számú reményévé válik az elnyomók megdöntésében. A filmet 1999-ben mutatták be, és abban az évben a legnagyobb bevételt hozta az észak-amerikai mozikban és a negyedik legnagyobb bevételt világszerte. Egy évvel később négy – főként technikai – Oscar-díjat kapott. Két folytatása – Mátrix - Újratöltve, Mátrix - Forradalmak – ugyan nem volt ilyen sikeres, de Keanu Reeves-t a három film Hollywood egyik leggazdagabb színészévé tette. Reeves a minap úgy nyilatkozott, nyitott arra, hogy visszatérjen egy újabb folytatásban, ha a Wachowski testvéreket is bevonják abban. Nekik kellene írniuk a forgatókönyvet és rendezniük a filmet – vélte.

(mti)

• Publikálva: 2017.03.16. 09:04