a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Spike Lee és a tiszteletbeli Oscar

spike lee leadMárcius 20-án lesz hatvanéves Spike Lee tiszteletbeli Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, az afroamerikai közösség legismertebb filmes alakja.

Shelton Jackson Lee Atlantában született, de a család hamarosan Brooklynba költözött. Anyja művészetet és afroamerikai irodalmat tanított, apja dzsessz-zenész volt. A Spike becenevet kiskorában kapta anyjától, aki a film iránti rajongást is beleoltotta, mert válása után a fiát vitte magával kísérőként minden mozielőadásra. Tömegkommunikációból szerzett diplomát az afroamerikai diákok számára létrehozott Clark Atlanta Egyetemen, második diplomáját a New York-i Egyetem művészeti karán kapta meg film- és televíziószakon, az intézménybe később tanárként is visszatért. Első filmjét főiskolásként forgatta, a Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads volt az első diákfilm, amelyet a Lincoln Center új filmesek fesztiválján levetítettek, és diák Oscar-díjjal jutalmazták.

spike lee
(Forrás: indiewire.com)

Első mozifilmjét, egy romantikus vígjátékot 1985-ben készítette Nola Darling (She's Gotta Have It) címmel, a főszerepet is ő játszotta. A bemutatóra a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, műve később elnyerte az elsőfilmesek rangos díját, az Independent Spirit Awardot. 1989-ben a Szemet szemért című filmjéért már igazi Oscar-díjra jelölték a legjobb forgatókönyv kategóriában. Máig ez a legismertebb és legelismertebb filmje, sokan vélekednek úgy, hogy ezzel kezdődött az új amerikai fekete film. Műve a legjobb film díjára is esélyes volt, de azt a Miss Daisy sofőrje nyerte meg, amelyről Lee azt nyilatkozta, hogy jobban fájtak kínos sztereotípiái, mint az, hogy nem az ő nevét olvasták fel. Az Amerikai Filmakadémia és Lee közötti feszültség az évek folyamán csak erősödött. Következő filmjei: az 1990-ben készült Mo'Better Blues című dráma, az 1991-es Dzsungelláz, a muzulmán fekete vezető életét és halálát feldolgozó Malcolm X 1992-ben, és a 2002-es Utolsó éjjel rangos filmfesztiválokon arattak sikert, de csak a Malcolm X keltette fel az Akadémia érdeklődését, Denzel Washingtont a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelöljék.

spike lee
(Forrás: Wikipédia)

Négy kislány című dokumentumfilmjében az Alabama állambeli Birminghamben 1963. szeptember 15-én történt bombamerényletet -melynek négy fekete lány esett áldozatául - dolgozta fel. Alkotását 1997-ben Oscar-díjra jelölték. Másik híres dokumentumfilmje, a Rekviem a hurrikánról a New Orleans városára 2005 nyarán lesújtó Katrina szélvihar következményeit dolgozta fel, elkészítésére azért szánta el magát, mert a katasztrófa sújtotta város lakosságának kétharmada afroamerikai. Filmjében azt kutatta, vajon megelőzhető lett volna-e a pusztítás, és milyen felelősség terheli a hivatalos szerveket az események miatt. Az eredeti cím (When The Levees Broke – Amikor átszakad a gát) utalás egy híres blues-dalra is, amelyet 1929-ben a Mississippi árvize ihletett, és amelyet később a Led Zeppelin is feldolgozott. Lee nagy sikere volt 2006-ban a Belső ember című bűnügyi dráma, kirándulás a kommersz filmek világába, ismét Denzel Washingtonnal a főszerepben. 2013-ban forgatta a dél-koreai Park Csan-Vuk Oldboy (2003) című thrillerének remake-jét, a görög sorsdrámákat idéző, kíméletlenül erőszakos film főhősének szerepére fehér színészt, Josh Brolint kérte fel.

spike lee
(Forrás: Wikipédia)

Az Amerikai Filmakadémia 2015-ben jelentette be, hogy Spike Lee életműve elismeréseként tiszteletbeli Oscar-díjat kap. Az intézményhez fűződő viszonya ettől nem sokat javult, a fekete öntudat híres szószólójaként számon tartott rendező a következő évben – Michael Moore filmrendező, valamint a színész házaspár Will Smith és Jada Pinkett Smith és mások társaságában – bojkottot hirdetett az Oscar-gála ellen a kisebbségek rendszeres mellőzése miatt. Bizonyítékként azt hozta fel, hogy a Filmakadémia két éven keresztül csak fehéreket jelölt a négy színészkategóriában. Pályája során sikeres televíziós reklámokat is rendezett, a legismertebb közülük Michael Jordan Nike Airje, valamint a Converse, a Jaguar és a Taco Bell hirdetései. Legújabb dokumentumfilmje a popsztár Michael Jackson életútját kíséri végig a kezdetektől, a Jackson 5 együttestől az Off the Wall című szólóalbuma megjelenéséig. Magánéletét nem övezik botrányok, több mint húsz éve a jogász végzettségű Tonya Lewis a felesége. Az Oscar-gálán tiszteletbeli díjának átvételekor mondott köszönőbeszédében úgy fogalmazott: pályáját Tonya előtti és Tonya utáni időszakra osztja. A házaspárnak két gyermeke született.

(mti)

• Publikálva: 2017.03.17. 17:15