a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Glenn Close: akinek hat jelölés sem hozott Oscar-díjat

glenn close lead

Március 19-én hetvenéves Glenn Close Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznő, aki nemcsak a filmvásznon, hanem televíziós és színpadi szerepeiben is maradandó alakításokat nyújt.

A Connecticut állambeli Greenwichben született 1947-ben. Nagyapja híres természettudós volt, orvos apja Belga-Kongóban nyitott kórházat. Így gyerekkorát az afrikai kontinensen töltötte, majd tinédzserként egy szigorú svájci internátusban nevelkedett. A visszahúzódó kamaszlány Amerikába hazatérve egy folkegyüttes énekesnője lett, hozzá is ment a gitároshoz, de nemsokára férjét is, az együttest is otthagyva beiratkozott az egyetem dráma és antropológia szakára. A Broadway színpadain töltött hat év és két tévéfilm után 1982-ben kapta meg első főszerepét a Garp szerint a világ című filmben. Bár ő inkább a feleség szeretett volna lenni, végül a nála csak négy évvel idősebb Robin Williams anyjának szerepét osztották rá, alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték. A következő két évben is ott izgulhatott a gálán, A nagy borzongás, illetve Az őstehetség című filmek miatt. Ezután a Kicsorbult tőr című krimiben a gyilkossággal gyanúsított Jeff Bridges védőjét játszotta, aki szerelmi kapcsolatba bonyolódik ügyfelével. Andie MacDowellt is ő szinkronizálta egy Tarzan-filmben, a modellből lett színésznőnek ugyanis akkoriban erős déli akcentusa volt.

glenn close
(Forrás: Wikipédia)

Az igazi kiugrást 1987 hozta meg számára: a Végzetes vonzerő című erotikus thrillerben egy bosszúálló nőt formált meg, aki nem hajlandó beletörődni abba, hogy az egyéjszakás kaland után családos partnere (Michael Douglas) már nem akar semmit tőle. A producerek nem találták elég szenvedélyesnek, és csak azután keresték meg, hogy Debra Winger, Barbara Hershey, Miranda Richardson és Sharon Stone is nemet mondott. Close nem a karakter megszállottságát domborította ki, hanem azt, hogyan épül le a rögeszme rabjává vált személyiség, jutalma újabb Oscar-jelölés lett, ezúttal a legjobb színésznő kategóriában. A következő évben is nominálták a Veszedelmes viszonyok unatkozó, gonosz, saját és környezete életét is romba döntő, intrikus Merteuil márkinőjének megformálásáért. Az erős mezőnyben ötödször is szobrocska nélkül távozott. Ezért mondta némi öngúnnyal: „Sokan kevernek össze Meryl Streeppel, de sajnos soha nem az Oscar-díjátadón.″ Kiválóan alakít öntudatos, erős asszonyokat, de ördögien gonosz nőket is, ahogy tette Szörnyella de Frászként a 101 kiskutya című családi filmben és folytatásában. A legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt: Zeffirelli Hamletjében a körszakállas, szőkére festett (tőle mindössze kilenc évvel fiatalabb) Mel Gibson anyját alakította. Kisebb szerepet játszott a Spielberg rendezte Hookban, A cuki hagyatékában Robert Altman instruálta, és az Isabel Allende regényéből Bille August rendezésében készült parádés szereposztású, több nemzedék történetét elmesélő Kísértetházban is szerepelt. Az elnök különgépe című akciófilmben ő volt az amerikai alelnök (a felkérésre állítólag csak Bill Clinton akkori elnök unszolására mondott igent), a Ha hallgattál volna című drámában egy leszbikus ezredes bőrébe bújt, majd két vígjátékot forgatott (Válás francia módra, Stepfordi feleségek). Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.

glenn close
Már ezért az alakításért megérdemelte volna. (forrás: port.hu)

Magyar művészekkel is dolgozott: főszereplője volt Szabó István Találkozás Vénusszal című, a zenészvilágban játszódó filmjének, a Koltai Lajos által rendezett Estében a női főszereplő egyik kérőjének édesanyját alakította. Társproducere és forgatókönyvírója is volt a 19. századi Írországban játszódó Albert Nobbs című alkotásnak. Ebben olyan nőt alakított, aki szembeszáll a férfiak uralta társadalommal, és megpróbál munkához jutni; jutalma 2011-ben a hatodik Oscar-jelölés lett. A nézők a tévé képernyőjéről is ismerhetik az arcát: 2005-ben Az oroszlán télen című tévéfilmért Arany Glóbusz-díjat vehetett át, több sorozatban is emlékezetes alakítást nyújtott: Kemény zsaruk, A hatalom hálójában, az utóbbi széria manipulatív ügyvédnőjeként Emmy- és Golden Globe-díjat is kapott, hangját adta A Simpson családnak. A színésznőt három alkalommal nevezték Grammy-díjra, s jelenleg is több mozifilmje áll bemutató előtt. 2009 óta csillaga díszíti a Hírességek sétányát.

glenn close
(Forrás: Wikipédia)

Sikeres színházi pályafutást is maga mögött tudhat, több alkalommal is elnyerte a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat, a prózai szerepek mellett 1995-ben Andrew Lloyd Webber Alkony sugárút című musicaljében is díjazták. 2014-ben a Broadwayn a Kényes egyensúly című Albee-dráma felújításában játszott főszerepet. Londonban is színpadra lépett, 2002-ben a Royal National Theatre A vágy villamosa című előadásában volt látható (Blanche szerepét New Yorkban is nagy sikerrel játszotta), tavaly a West Enden lépett fel az Alkony sugárútban, jelenleg a darab Broadway-felújításában szerepel. A színésznő többször emelte fel a szavát a kisebbségek érdekében. A New York Mets baseball csapatának rajongója, mérkőzéseik előtt több alkalommal is ő énekelte az amerikai himnuszt. Nagy természet- és állatbarát hírében áll, utóbbi témában blogot is vezet, az énekesek közül Madonna, a színészek közül Katharine Hepburn a kedvence. Legkedvesebb filmjei között a Ne bántsátok a feketerigót és az Egy ember az örökkévalóságnak című, a hatvanas években készült alkotásokat tartja számon.

(mti)

• Publikálva: 2017.03.17. 17:17