a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Amikor én még kissrác voltam

Iskolakezdés a hatvanas, hetvenes években

iskola_lead

A hazai oktatási rendszer ismét gyökeres változások előtt áll. Az itt látható három filmhíradó-részlet azonban a hatvanas-hetvenes évekből való, amikor a fennálló rendszer örök életűnek látszott.

Az oktatási rendszer kereteit ekkoriban az 1961-ben kiadott oktatási törvény határozta meg. Az általános iskolák számára 1962-ben kiadott tanterv és utasítás a következőképpen fogalmazott: „Az általános iskola célja, hogy megalapozza a kommunista ember személyiségének kialakítását. Ennek érdekében nyújtson minden tanulónak egységes, korszerű alapműveltséget, egész oktató-nevelő munkájával céltudatosan fejlessze bennük a kommunista emberre jellemző erkölcsi tulajdonságokat…”

video

Első tanítási nap a Zápor utcai iskolában. Magyar Filmhíradó 1974/40.

A nyolcosztályos általános iskolákat az 1960-as évek elejére a 6–13 éves korosztály több, mint 98%-a látogatta. 1960-ban 24, de 1970-ben is 10%-a volt azon fiatalok aránya, akik a tankötelezettség végéig nem szerezték meg általános iskolai végbizonyítványukat. Az arány javulásában mindenekelőtt a tankötelezettség 16 éves korra emelése játszott szerepet, melyet az 1961-es oktatási törvény vezetett be.

Az 1950-es évekre jellemző sematizmussal és egyoldalúsággal szemben az oktatásügy mind jobban tekintetbe vette az életkori sajátosságokat, növelte a szakmai, például a természettudományos tantárgyak szerepét, és lehetővé tette a második idegen nyelv fakultatív tárgyként való oktatását.

video

A kitömött állatokból sok jut exportra is. Magyar Filmhíradó 1963/28.

A szakrendszerű oktatás kiterjesztésével összhangban, az iskolakörzetesítés következtében a kisiskolák többsége fokozatosan megszűnt. Mivel a nagyobb települések iskoláit bővítették, a rendelkezésre álló osztálytermek száma közel egyharmaddal nőtt. Az átalakítás nyomán a falusi diákok jelentős része naponta ingázott, míg kisebb részüket diákotthonokban helyezték el. Az iskola-összevonások kétségtelen negatív következménye a pedagógusok elköltözése és az aprófalvak lassú elnéptelenedése volt.

Az 1972-es oktatáspolitikai határozat alapján 1978-ban új tantervet dolgoztak ki. Korszerűbb tankönyvek jelentek meg, elvált egymástól a kötelező törzsanyag és az alternatív kiegészítő anyag, bizonyos keretek között lehetővé vált a kísérletezés, az adott csoport igényeit, a tanár ízlését figyelembe vevő oktatás. Mind jobban terjedt a nyugati nyelvek tanítása a felső tagozaton, néhány iskolában már alacsonyabb osztálytól kezdve is.

video

Hátitáskával a gerincferdülés ellen. Magyar Filmhíradó 1979/37.

Érdemes belenézni a fenti híradórészletekbe, amelyek sokunk gyerekkorát idézik fel, amikor még a mágnessel rögzített szemléltetőeszközök számítottak újdonságnak, a kiállításokon sikeres tervek ellenére a boltokban csak egyféle hátitáska volt kapható, a kitömött állatokból viszont még exportra is jutott...

Nagy Levente

• Publikálva: 2012.09.04. 14:44 • Címke: filmhíradók