a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A kerékpáros ember

Gáspár Tibor filmszerepeiről

gaspar_laedA közelmúltban 55. születésnapját ünneplő színész 2004 óta mellékszereplőből a magyar film kiemelkedő karakterszínészévé vált.

Gáspár Tibor 1979 óta látható játékfilmekben, eleinte kisebb szerepekben. Gyakran tűnt fel a vásznon testvérével, Gáspár Sándorral együtt. A hídemberben (2002, r: Bereményi Géza) két Széchenyit alakítottak, Lajost és Pált, a Goldberg variációkban (1991, r: Grunwalsy Ferenc) a történet szerint is testvérek; A transzportban (1981, r: Szurdi András) pedig ikrek.

Első főszerepét Janisch Attila atmoszférikus művészthrillerében, a Másnapban (2004) kapta. Ebben egy fényképészt alakít, aki családi örökségét keresve kietlen vidékre érkezik, és gyilkosságba torkolló konfliktusba keveredik. Visszafogott, minimalista játékáért a 2004-es Filmszemlén megkapta a legjobb férfi alakításért járó díjat (a film maga is fődíjat nyert abban az évben). Ez az alakítás áttörést jelentett filmes karrierjében és széles körben is ismertté tette.

gaspar_masnap
Másnap

Ettől kezdve egyre több lehetőséget kapott. 2008-ban nem kevesebb, mint hat filmben szerepelt. A Mansfeldben (2006, r: Szilágyi Andor) ő volt Cseterki elvtárs, az Emeletben (2006, r: Vecsernyés János) egy rendőrt alakít. Tímár Péter A herceg haladéka (2006) című filmjében kettős főszerepet bíztak rá: ő a herceg és az utcaseprő. A Sínjárók (2006, r: Jeli Ferenc) főszerepében egy festőművész tragikus alakját formálja meg, akit 1956-ban elítéltek, és ennek következtében a magánélete is szerencsétlenül alakult.

Bár inkább drámai szerepekben lehet vele találkozni, egy Szőke András rendezte vígjátékban, a Bakkermanban is játszott (2007). Az Utolsó jelentés Annáról (2009) című, Kéthly Annának emléket állító Mészáros Márta-filmben Kéthly Anna emigráns elvtársát alakította. Fontos szerepet kapott a Kolorádó Kid című filmben (2010, r: Vágvölgyi B. András), ahol a főhős cellatársát alakította, akiről utóbb kiderül, hogy besúgó volt.

gaspar_kolorado
Kolorádó Kid, Nagy Zsolttal

A 28 mozifilm és 19 tévéfilm többsége, amelyben Gáspár Tibor szerepel, az elmúlt tíz évben készült. A Másnap sikere után a Filmkultúra rendhagyó portrévázlatot közölt a ma 55 éves színészről. Itt az alkalom újraolvasnia annak, akit érdekel.

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2012.09.12. 08:00 • Címke: filmtörténet, évforduló