a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szüret

szuret_leadA szüret, ha ősz van, és itthon vagyunk: elsősorban szőlő és bor. Régi filmkockákon megőrzött szüreti mulatságok mellett nézzük meg, hogy zajlik ez az esemény egy mai faluban. Munkatársunk a farmosi szüreti bálon citerázott.

Hagyományaikat felelevenítve, vagy épp új szokásokat kialakítva kisebb közösségek éltetik magukat városban és vidéken egyaránt. Így lehettem részese én is, mint gyakorló zenekari tag (újpesti Boglárka Citerazenekar) a Farmoson (Pest megye, Nagykáta kistérsége) megrendezett szüreti fesztiválnak. Úgy is volt, ahogyan én láttam.

Lovak, lovasok, hintók, fogatok, szekerek parádés felvonulása a faluban. Meg-megállva borozás, népzene és táncok. Nem lebecsülve a hagyományőrzők lókezelési, ostorpattogtatási tudását, ebben a falubejáró műsorban a legnagyobb tett maga a lovon való közlekedés. Ülnek az állatokon az emberek, a lovak pedig engedik, hogy rajtuk üljenek, sőt kantárba engedik fejüket, és mindenféle embercsoportokat is húznak maguk után. Lovas íjászok, hagyományőrző lovászok is köszöntik, hívják a helybélieket: lehet részesülni!


Szüreti felvonulás Egerben (1933)

A faluvégi egykori szőlősdombok között, homokkal hintett házak mellett kis kocsma, focipálya, színpad. Ez a mai műsor helyszíne. Nyárson sül a malac, kondérban gulyás és kukorica fő. A színpadról a polgármesteri köszöntőbeszéd után a mi zenekarunk ad elő egy népdalcsokrot. Vezetőnk, a 80 éves Bodnár Feri bácsi ismerős ide, minden évben hívják mulattatni egyet. A hivatalos hívóknak köszönik az idős nénik, bácsik a hívást, vannak is vagy tízen. Ők drukkolnak a pengetőknek, nem haragszanak, ha valaki beleront egy dalba, tapsolnak, énekelnek. A lovas-íjász bemutatóra már kicsivel többen kíváncsiak, a betanított paripák és csődörök engedelmesen tűrik a parancsokat, követik gazdáik utasításait.

Közben elkezdődik a szőlőpréselés és a mustkóstoló, valamint különböző ingujjakból és nadrágzsebekből házilag előállított gyümölcspárlatok járnak körbe. Újra a citerásoké a színpad, hogy aztán átadják a helyüket a díszes ruhákban érkező lánycsoportoknak. A száz főt bizonnyal számláló közönség ekkor nagyrészt szülőkből, rokonokból áll. A jazzbalettet járó fiatalok műsorát az opera, az operett, a magyar nóta, a diszkó és a rockzene világából kölcsönzött dallamok festik alá, mozgásukban akrobatikus koreográfiát és a pomponos lányok csípőrázó mozdulatait is felfedezhetjük. Vastapsú a siker, mi is nevetünk, végül a teljes lánysereg színpadra lép egy közös produkcióban, melyet a konferanszié bíztatására megismételnek a hálás közönségnek.


Szüreti mulatság Tokajban (1934)

Végül a helyi hagyományőrző tűzoltóegyesület tagjai mutatják be tudásukat: az oltás csak félig sikerül, mert a túl korán meggyújtott díszletépület a fecskendő összeszerelése és a vízpumpálás közben nagyrészt leég, de a bátor vízkezelőknek szerencséjére részeges kedvű segítők akadnak, hogy a lángok minél hamarább füstté válhassanak a veszélyes, száraz időben. Kacagunk megint az aszályban.

A VIP tagok ebédjeggyel az elkészült fogásokhoz járulnak, halmozódnak a műanyag tányérok és műanyag evőeszközök a kihelyezett műanyag zsákokban. A McDonald’s emblémával és Pepsi Cola logóval díszített sörsátor alatt átöltöznek a fellépő és már leszerepelt művészek: az ünneplőruhák után kényelmesebb rövidnadrág és póló kerül elő. Osztják a polgármester aláírta díszokleveleket. A citerásoknak kifizetik a benzinpénzt is. Digitális fényképezőkkel tervezik megörökíteni magukat és egymást vendégek és falubeliek.

Az ünnep tovább tart ünneplők nélkül is, az eddig szélre szorult Liget Söröző most megtelik iddogálókkal. Többségük helyi lakos. A környékből és messzebbről érkezők bánatos sofőrjeik segítségével lassan hazaindulnak. Néprajzosoknak kincsesbánya e sokszínű rendezvény, amit itt hagynak. A szőlő és a bor inkább csalogató szó, jobban fogy a kisüsti, de Farmos nem is a borászairól híres település.

Kikről is híres akkor Farmos és térsége? A helyiek közül széleskörű ismertségre kevesen tettek szert. Akik eljöttek, és megkóstolták a felajánlott ételeket, szóba és kupicába elegyedtek az őslakosokkal, esetleg még műsorukkal szórakoztatták is a nagyérdeműt, azok bizonnyal jól érezhették magukat. Én boldogan éltem velük a változó hagyományt.

Kispéter István

• Publikálva: 2012.09.16. 06:00 • Címke: filmhíradók