a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szemrevaló fesztivál az Örökmozgóban

szemrevalo_leadA Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet idén első alkalommal közösen hozza el Budapestre a legjobb új svájci, osztrák és német filmeket.

Az együttműködést nem csupán a nyelvi közösség indokolja; a bemutatásra kerülő alkotások a három ország közötti intenzív filmes kapcsolatok bizonyítékai.

A program a lehető legnagyobb tematikus és műfaji változatosság jegyében állt össze. A fesztivál súlypontját ezúttal az első- és második filmek képezik, olyan tehetséges fiatal rendezők munkái, mint Marten Persiel, Umut Dag, Cihan Inan, Andreas Kannengiesser, Hannes Lang vagy Florian Cossen.

video

Trailer

A filmeket eredeti változatban, németül – azaz bécsiül, svájciul vagy bajor dialektusban –, vagy akár hindiül vagy finnül vetítjük; magyar szinkrontolmácsolással és lehetőség szerint angol felirattal. A mindenkori nyelvi verziót a program részletesen tartalmazza.

szemrevalo_logo

A Szemrevaló Fesztivál a filmnézés ünnepe, de arra is jó alkalom, hogy beszéljünk a filmekről. A vetítéseken számos alkotóval személyesen is találkozhatunk. A fesztivált szakmai worshop nyitja majd a Goethe Intézetben, amely az európai filmkultúra fenntarthatóságának kérdését járja körül. A vendégek azt elemzik, milyen szerepet játszanak a fesztiválok, a média és a szaksajtó a filmek iránti érdeklődés megteremtésében; hogyan alakítják a trendeket, hogyan emelnek fel, vagy épp ejtenek el filmeket. A workshop a kritikusok és az újságírók elengedhetetlen háttérmunkájára is ráirányítja a figyelmet.

Szemrevaló/Sehenswert fesztivál, 2012. október 4–10.
Részletes program, információ a fesztivál honlapján.
Helyszínek: Művész mozi, Örökmozgó Filmmúzeum.
Jegyelővétel szeptember 20-tól!

Ráhangolódásul egy cikk a kortárs német filmről.

Szervezők:

goethe_logo
Goethe Intézet Budapest

okf_lead
Osztrák Kulturális Fórum

svajc_lead
Svájci Nagykövetség Magyarországon

• Publikálva: 2012.09.18. 13:00 • Címke: örökmozgó, program

Kapcsolódó dokumentumok

Magyar játékfilmek