a rovat írásai

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

A fogason marad a surdasapka

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet. A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Arany Oroszlánt ért A víz alakja

Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje – egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története – nyerte el a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt szombat este.

Nem egészen két hónap és itt a Budapest Noir

2017. november 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska.

Csak nem akar összejönni az a dákóromán sorozat

A stábon belüli viták miatt ismét elakadt a román történetírás által a románok őseinek tekintett géto-dákokról készülő első történelmi filmsorozat forgatása.

Film összes cikke »

Nem mind arany, ami fénylik

Matthew McConaughely lead

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Mert már maga a Gold sztorija sem annyira érdekes, izgalmas, hogy a moziba bolondítaná az embereket. Hát kérdezem én, kit érdekel manapság egy bányavállalat küzdelme, a lét peremén való megkapaszkodás kínja, keserve? Tömegeket nem, az biztos. Mondjuk, egy laza alapnak jó lehet a sztori, amit felturbóznak majd valami erős bűnügyi, vagy éppen misztikus szállal, és már mindjárt más is a gyerek fekvése. De itt nincs semmi, csak küzdelem a föld mélyével, és a konkurenciával, a Wall Street gonosz uraival. Persze, ebből is lehetne izgalmas mozit csinálni, de ez most nem jött össze. Talán azért sem, mert a rendező, Stephen Gaghan úgy gondolta, elég csak McConaughely ábrázatát mutatni folyton, és máris biztos a siker. Gaghan amúgy 2005-ben rendezett legutóbb, igaz, nem is olyan rossz filmet, mert az Aranyhoz képest a Sziriána igazán izgalmas mozi lett. Szóval, McConaughely-nek kellett volna elvinni a hátán ezt a filmet, és ő mindent meg is tett a sikerért. Tudni lehetett, hogy a forgatás előtt intenzív evőkúrába kezdett, és a lányok-asszonyok által csodált, kidolgozott hasra meg is jött a tervezett pocak. Aztán a feje tetején a hajából is levettek egy tekintélyes mennyiséget, sőt, még a fogsorát is elbabrálták, nehogy már annyira hollywoodi legyen.

Matthew McConaughely

Így aztán egy kiábrándítóan lepusztított férfit kell nézni a rajongó hölgyeknek is, ami, valljuk be, elég nagy hiba. McConaughely, tudjuk, nagyon jó színész, pontosabban az volt még 2014-ben, amikor a True Detective mellett nagyot alakított az Interstellarban is. Csak hát ez lehetett a csúcs, mert most már néha kissé túloz a szerepben, talán kevesebb másnapos, zavaros pofa, vagy pocakmutogatás többet hozna, igaz, ebbe a rendezőnek is lehetett beleszólása. Mint ahogyan azt is kitalálhatta volna, hogy a McConaughely által megformált bányavállalkozó, Kenny Wells mellett még legyen más, érzékelhető szereplője is a filmnek. Kereshettek volna egy igazi Wall Street-i gonosz cápát, aki nagyon lehet utálni, de ehelyett a gonoszok itt mind amolyan becsületes családapák lettek. A sztárgeológus, Michael Acosta szerepében végig érzelmek nélkül mászkáló Edgar Ramireznek is szólhattak volna, hogy csináljon néha valamit az arcával.

Matthew McConaughely

Végül a sztori – mint ahogyan az manapság az szinte kötelező – a film valóságon alapul, volt a 90-es évek elején egy David Walsh nevű kanadai bányavállalkozó, aki a Bre-X nevű cégével csinált egy méretes kalamajkát. A filmből mi is úgy az ötvenedik perc környékén megtudhatjuk, hogy tényleg baj van, mert kiderül, hogy a történetet elmesélő főszereplő 3-4 rendőr előtt ülve teszi ezt. A McConaughely által alakított Kenny Welsnek van egy aranyásó nagyapja alapította bányavállalata, amit 1988-ra sikerül a csőd közelébe lavíroznia. Ekkor jön a mentő ötlet, hogy az óráját és feleség hasonló, aranyból készült időmérőjét a zaciba vágva Indonéziába repüljön a sztárgeológushoz, aki kicsit korábban hatalmas rézkészletre bukkant itt. És ezek szerint, ahol réz van, ott arany is van, tehát fúrni kezdenek, s láss csodát, a malária delíriumából ébredő Kenny Wells Michael Acostától megtudja a nagy hírt: megvan az arany! Amire természetesen ráröpül a konkurencia, a Wall Street, sőt az indonéz diktátor, Suharto is, így Wells a féktelen bulizás mellett másnaposan kétségbeesett küzdelmekbe kezd társaságának jogaiért, pénzéért. A számítások szerint 30 milliárdos aranykészlet iszonyatos magasságokba emeli, ahonnan, mint azt már az elején is sejteni lehet, a legnagyobb mélységekbe zuhan majd. Azzal meg talán nem lövöm le a poént, hogy amerikai filmről lévén szó, végül a kedvező végkifejlet is megérkezik a második óra legvégére. Csak legyen türelmük kivárni azt.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.02. 11:24

Magyar játékfilmek