a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

Nem mind arany, ami fénylik

Matthew McConaughely lead

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Mert már maga a Gold sztorija sem annyira érdekes, izgalmas, hogy a moziba bolondítaná az embereket. Hát kérdezem én, kit érdekel manapság egy bányavállalat küzdelme, a lét peremén való megkapaszkodás kínja, keserve? Tömegeket nem, az biztos. Mondjuk, egy laza alapnak jó lehet a sztori, amit felturbóznak majd valami erős bűnügyi, vagy éppen misztikus szállal, és már mindjárt más is a gyerek fekvése. De itt nincs semmi, csak küzdelem a föld mélyével, és a konkurenciával, a Wall Street gonosz uraival. Persze, ebből is lehetne izgalmas mozit csinálni, de ez most nem jött össze. Talán azért sem, mert a rendező, Stephen Gaghan úgy gondolta, elég csak McConaughely ábrázatát mutatni folyton, és máris biztos a siker. Gaghan amúgy 2005-ben rendezett legutóbb, igaz, nem is olyan rossz filmet, mert az Aranyhoz képest a Sziriána igazán izgalmas mozi lett. Szóval, McConaughely-nek kellett volna elvinni a hátán ezt a filmet, és ő mindent meg is tett a sikerért. Tudni lehetett, hogy a forgatás előtt intenzív evőkúrába kezdett, és a lányok-asszonyok által csodált, kidolgozott hasra meg is jött a tervezett pocak. Aztán a feje tetején a hajából is levettek egy tekintélyes mennyiséget, sőt, még a fogsorát is elbabrálták, nehogy már annyira hollywoodi legyen.

Matthew McConaughely

Így aztán egy kiábrándítóan lepusztított férfit kell nézni a rajongó hölgyeknek is, ami, valljuk be, elég nagy hiba. McConaughely, tudjuk, nagyon jó színész, pontosabban az volt még 2014-ben, amikor a True Detective mellett nagyot alakított az Interstellarban is. Csak hát ez lehetett a csúcs, mert most már néha kissé túloz a szerepben, talán kevesebb másnapos, zavaros pofa, vagy pocakmutogatás többet hozna, igaz, ebbe a rendezőnek is lehetett beleszólása. Mint ahogyan azt is kitalálhatta volna, hogy a McConaughely által megformált bányavállalkozó, Kenny Wells mellett még legyen más, érzékelhető szereplője is a filmnek. Kereshettek volna egy igazi Wall Street-i gonosz cápát, aki nagyon lehet utálni, de ehelyett a gonoszok itt mind amolyan becsületes családapák lettek. A sztárgeológus, Michael Acosta szerepében végig érzelmek nélkül mászkáló Edgar Ramireznek is szólhattak volna, hogy csináljon néha valamit az arcával.

Matthew McConaughely

Végül a sztori – mint ahogyan az manapság az szinte kötelező – a film valóságon alapul, volt a 90-es évek elején egy David Walsh nevű kanadai bányavállalkozó, aki a Bre-X nevű cégével csinált egy méretes kalamajkát. A filmből mi is úgy az ötvenedik perc környékén megtudhatjuk, hogy tényleg baj van, mert kiderül, hogy a történetet elmesélő főszereplő 3-4 rendőr előtt ülve teszi ezt. A McConaughely által alakított Kenny Welsnek van egy aranyásó nagyapja alapította bányavállalata, amit 1988-ra sikerül a csőd közelébe lavíroznia. Ekkor jön a mentő ötlet, hogy az óráját és feleség hasonló, aranyból készült időmérőjét a zaciba vágva Indonéziába repüljön a sztárgeológushoz, aki kicsit korábban hatalmas rézkészletre bukkant itt. És ezek szerint, ahol réz van, ott arany is van, tehát fúrni kezdenek, s láss csodát, a malária delíriumából ébredő Kenny Wells Michael Acostától megtudja a nagy hírt: megvan az arany! Amire természetesen ráröpül a konkurencia, a Wall Street, sőt az indonéz diktátor, Suharto is, így Wells a féktelen bulizás mellett másnaposan kétségbeesett küzdelmekbe kezd társaságának jogaiért, pénzéért. A számítások szerint 30 milliárdos aranykészlet iszonyatos magasságokba emeli, ahonnan, mint azt már az elején is sejteni lehet, a legnagyobb mélységekbe zuhan majd. Azzal meg talán nem lövöm le a poént, hogy amerikai filmről lévén szó, végül a kedvező végkifejlet is megérkezik a második óra legvégére. Csak legyen türelmük kivárni azt.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.02. 11:24

Magyar játékfilmek