a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmfesztivál sok zenével és ingyen

IX. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

cinefestleadJavában zajlik a fiatal filmesek kilencedik nemzetközi Jameson CineFest fesztiválja, amely hatalmas marketingkampánnyal indult és az egész országból vonzza az érdeklődőket.

Az idei miskolci filmfesztivál fókuszában a romák és más kisebbségi csoportok és a többségi társadalom viszonya áll. Idén is vannak filmtörténeti programok, szakmai workshopok, sok koncert és természetesen minden program ingyenes. A félidejénél tartó fesztivál hétfő óta minden délelőtt a Roma-kép 2012 workshop programjával indítja a napot, amelynek megszervezésében és programjának kialakításában német és indiai szervezetek, valamint a Dr. Ambedkár Iskola is részt vett. Filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, filmes workshopok lesznek az indiaiak és az itthoni romák életéről, valamint ezek filmes megjelenítéséről. A dokumentumfilmes ötletek megvalósításával workshop keretében is foglalkoztak a szervezők: főképp a dokumentumfilmes pályázati rendszerek és lehetőségek kerültek terítékre. Emellett további konferenciák is lesznek még a hét végéig, csütörtökön például a kortárs mozi vallásos dimenzióiról. 

cinefestkozonseg
A CineFesten minden program ingyenes

Az underground legenda, Ujj Zsuzsi énekesnő 1985–1991 között készült képeiből látható itt egy kiállítás, néhány kép már megjárta a bécsi MUMOK, a londoni Tate Modern kiállítótereit, ahol Jackson Pollock, David Hockney és Cindy Sherman alkotásai mellett voltak láthatóak. A filmfesztivál esti fénypontjai a mozgóképes alkotásokon túl a mindennapos koncertesemények: bárki bulizhatott a hétvégén a Kerekes Band, az Anima Sound System számaira; érkezik még a Heaven Street Seven, Akkezdet Phiai, a Pannonia Allstar Ska Orchestra és zárókoncertként a The Carbonfools együttes is – zenei fesztiválhangulatot adva a filmes rendezvénynek.

A filmfesztivál legnagyobb attrakciója a neves külföldi meghívottak mellett természetesen maga a versenyprogram. A nemzetköri zsűri elnöke a lengyel író, Krysztof Varga, aki a sokat vitatott Turulpörkölt című könyvével vált igazán híressé nálunk. A zsűri másik két külföldi tagja Grainne Humphreys, a dublini Jameson Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, valamint Harri Ahokas, aki a Finn Filmalap forgalmazási és fesztiváligazgatója, itthoni szemmel pedig Lemhényi Réka és Kardos Sándor pontozza a filmeket. A nemzetközi animációs, kísérleti, kisjáték- és dokumentumfilmeket Pálfi Szabolcs, Frédéric Henry és Paul Rosdy valamint a FIPRESCI-zsűri, Nemzetközi Ökumenikus Zsűri és a FICC Zsűri is osztályoz. A fesztivál egyik fővendége Agnieszka Holland, aki mesterkurzust tartott, amelynek végén levetítették az Oscar-díjra jelölt Sötétségben című filmjét. A Golden Globe-díjas rendezőnő kapta meg idén a CineFest életműdíját, interjú vele itt.
 
agnieszkahollandcinefest
Agnieszka Holland lengyel filmrendezőnő vehette át az idei CineFest életműdíját
 
A nagyjátékfilmes blokkban 16 mű versenyez, a kisjátékfilmes–kísérleti mezőnyben 22, a dokumentumfilmek között 11, animációs filmből pedig 20 indul. Tehát az amerikai független filmektől a kelet-európaiakig, a megrázótól a vidámig, a nehezebben emészthető dokumentumfilmektől a könnyedebb animációs filmig, bárki megtalálhatja a pillanatnyi kedvére valót – ráadásul ingyen. De nemcsak a híres filmek, hanem rendezőik közül is itt vannak páran: szerda este láthatjuk a Sundance Filmfesztivál idei győztesét, A messzi dél vadjai című film rendezőjét, Benh Zeitlint.

benhzeitlin
Benh Zeitlin fiatal amerikai rendező is a CineFestre látogat
 
A miskolci fesztivál a fővárosban nem csak az óriásplakátokon van jelen: szeptember 21-én és 22-én filmíró mesterkurzusra kerül sor, amelyen Oliver Stone két alkotása, a Tőzsdecápák és Vadállatok (utóbbi a CineFest nyitófilmje volt) kapcsán a rendező jelenlétében vizsgálhatjuk a forgatókönyvírás olyan problematikus pontjait, mint a jellemfejlesztés vagy a helyszín bemutatása.
 
A fesztivál egy filmcsemegével, a hatodik hivatalos James Bond-filmmel zárul, amelyben az ausztrál George Lazenby vette át a világ legelegánsabb titkos ügynökének szerepét (csak egyetlen alkalommal) Sean Connerytől. Az Őfelsége titkosszolgálatában című 1969-es opusban azonban nem ez volt az egyetlen újdonság: Peter Hunt rendező ragaszkodott az eredeti Fleming-alapanyaghoz, így az azonos című regényt teljesen hűen adaptálta – idejekorán megalkotva az emberi Bondot (ezzel próbálkoznak mostanában a Daniel Craig-vonalon is), aki kütyük és hihetlen fordulatok helyett fizikai erővel, sármmal és ésszel oldja meg a világ megmentését, és még az igaz szerelem is utoléri. Számos kritikus az idén ötvenéves Bond-franchise legjobbjának választotta ezt a darabot, amelynek szombat esti miskolci vetítése a magyarországi mozipremier is egyben.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.09.19. 17:00 • Címke: ajánló, dokumentumfilm, játékfilm, program