a rovat írásai

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

A fogason marad a surdasapka

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet. A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Arany Oroszlánt ért A víz alakja

Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje – egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története – nyerte el a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt szombat este.

Nem egészen két hónap és itt a Budapest Noir

2017. november 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska.

Csak nem akar összejönni az a dákóromán sorozat

A stábon belüli viták miatt ismét elakadt a román történetírás által a románok őseinek tekintett géto-dákokról készülő első történelmi filmsorozat forgatása.

Film összes cikke »

Józan kikapcsolódás: igen, az autósmozi

A Totalcar, a Fővárosi Autópiac és a MaNDA bemutatja

autosmozi_leadAz autósmozi szeptemberben is számtalan előnnyel jár a hagyományoshoz képest.

Féltékenyeknek azért jó, mert itt nem teszi a kezét kedvesük vállára még véletlenül sem senki. A szentül józanoknak azért, mert nem látni részeg, illegő-billegő embereket, mivel mindenki kocsival érkezik. A filmrajongóknak azért, mert mindenki megvárja a film végét, és úgy megy haza. A régimódiaknak azért, mert lehet dohányozni a moziban úgy, hogy senkit nem zavarnak.

A nagy hidegre való tekintettel sem kaptam semmit, amit belsőleg kell magunkhoz venni, ha egy kis meleget szeretnénk. Illő polgári kikapcsolódásnak is mondhatnánk tehát mindazt, ami a Fővárosi autópiacnál történik. Erre erősít rá a technikai fejlődés is, amit akkor érzékelünk, amikor az FM 101.2-re tekerjük (állítjuk) a rádiót, és halljuk rajta a filmet. Így hűvösebb időben felhúzott ablaknál is élvezhető a mozgókép, s nem kell dideregni.

Mindenki jól látja a vásznat
A veterán autók kedvelői sem csalódtak

Aztán aki a szép régi verdákért rajong, az itt láthat Zsigulit, Mercedest, Volkswagent… Mert bár nem veterán autókiállítás, mégis többen azzal jönnek, amit az értő közönségnek érdemes megmutatni. Emiatt mindenki kicsit türelmesebb, mivel a szervezők előre jelzik, nem biztos a 21 órai kezdés.

Kellő érdeklődés esetén később kezdenek
Gyülekeznek a nézők

Mintegy 150-200 jármű, mindegyikben 2-4 fő, ennyi látta péntek este a Dögkeselyű című magyar filmet, amelyet a MaNDA bocsátott rendelkezésre. Meglepetésképp a film előtt autós üldözés is volt: egy régi rendőrautó két régi taxit kergetett; mindhárom Zsiguli volt, ha jól emlékszem.

Legközelebb: Kopaszkutya
A filmet a MaNDA bocsátotta rendelkezésre

Legközelebb, szeptember 28-án a rokkerszív dobog újra, amikor a Kopaszkutyát lehet majd megnézni. A belépő 1500 Ft/fő, ehhez jár egy kis Totalcar-ajándék és egy adag pattogatott kukorica (helyben készült). Kapunyitás (Nagykőrösi útról): péntek, szeptember 28., 20.00. A vetítés kezdete: legkorábban 21.00, nagy érdeklődés esetén később.

Balogh Endre

• Publikálva: 2012.09.25. 10:00 • Címke: manda, program

Magyar játékfilmek