a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szaunán túl, Mikuláson innen

Finn Filmnapok a Toldi Moziban október 12 és 16. között

finfilmleadA több nemzetközi fesztiválon is díjazott Miesten vuoro (A lélek gőze) című dokumentumfilm nyitja meg az október 12-én kezdődő Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban.​A bemutatón jelen lesz a 2010-ben az Európai Filmdíjra is jelölt dokumentumfilm egyik rendezője, Mika Hotakainen, továbbá két főszereplője, Mikko Rissanen és Kari Tenhunen is.

A második alkalommal megrendezett Finn Filmnapokat Marja Pallassalo, a SES–Finn Filmalapítvány dokumentum- és rövidfilm részlegének igazgatója nyitja meg.

A lélek gőze című alkotás kamerája végigvezeti a nézőket Finnországon. Szaunázó férfiak történeteit ismerheti meg a közönség szerelemről, barátságról, születésről és halálról – olvasható a közleményben. A SES–Finn Filmalapítvány és a Finnagora által rendezett, október 16-ig tartó program nemzetközi fesztiválokon sikerrel vetített finn dokumentumfilmekből, rövidfilmekből és animációkból nyújt ízelítőt.

Műsorra tűzik többek között Katja Gauriloff Konzervekbe zárt álmok című filmjét, valamint Jukka Kärkkäinen és J-P Passi Punk-szindróma című alkotását, amely egy finn punk-rock együttesről szól. A Freetime Machos című dokumentumfilm a legészakibb és a rangsorban a harmadik legügyetlenebb rögbicsapatáról szól.

freetimemachos


Látható majd Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen finn–magyar koprodukcióban készült Hosszú utazás című 2007-es munkája is, valamint egy harmonikaművészről szóló dokumentumfilm, a Soundbreaker, amelynek főszereplője, Kimmo Pohjonen október 25-én a Művészetek Palotájában lép fel a Kronos Kvartett vendégeként. A produkciókat – néhány kivétellel – magyar felirattal láthatja a Finn Filmnapok közönsége.

Vetítések:
október 12. péntek
19.30 A lélek gőze

október 13. szombat
17.00 Hosszú utazás
18.30 Konzervekbe zárt álmok
20.30 Punk-szindróma

október 14. vasárnap
17.00 Finn rövidek
19.00 Freetime Machos
20.30 A nemzet nagyszobája

október 15. hétfő
19.00 Oroszország legszabadabb embere
20.30 Ötcsillagos létezésünk

október 16. kedd
19.00 Soundbreaker
20.30 Punk-szindróma

MTI

• Publikálva: 2012.10.08. 16:15 • Címke: film, fesztivál, ajánló, program