a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Rekord mértékű gúny rekord mennyiségben

Honoré Daumier a Szépművészeti Múzeumban

leadleafüggönnyelKöztudottan Pablo Picasso volt minden idők legtermékenyebb művésze, de 4000 litográfiával, háromszáz festménnyel, rengeteg rajzzal és szoborral Honoré Daumier toronymagasan viszi e tekintetben a XIX. századot, az bizonyos.

A marseille-i üvegesmester fia ugyanakkor nem volt éppen munkamániás, nem is lett kőgazdag abból, amit csinált. Sőt, pályafutása végén bérelt lakásából is kitette a háziúr. Halála után természetesen szép pénzeket adtak munkáiért, amelyekből Magyarországra is került jócskán.

A Szépművészeti Múzeum 600 kőnyomatot, 150 fametszetet és négy értékes rajzott őriz a karikatúra első, és azóta is felülmúlhatatlan mesterétől. (A gyűjtemény 1918-ig szépen gyarapodott a főművek lenyomataival, a boldog békeévekben még volt pénz kultúrára.)

Mivel a grafikákat a papír érzékenysége miatt nem lehet állandó kiállításokon szerepeltetni, Daumier munkáiból is csak monografikus kiállításokat tudtak rendezni. Ezekből viszont volt négy is, a legutóbbi éppen 33 éve. Éppen indokolt volt egy újabb tárlat megszervezése, hiszen a felnövekvő generációk már csak albumokban láthatták Daumier tekintélyt nem nagyon ismerő munkásságát.

na, didine
Na, Didine, végre kitáncoltuk magunkat... Hitvesi erkölcsök-sorozat 56. lapja, Le Charivari, 1842. július 21.

A zárkózott, visszahúzódó karikaturista, aki 14 éves korában, egy könyvkereskedőnél dolgozva készíti el első litográfiáját, nagyon sokat köszönhetett Charles Philiponnak, aki szatirikus heti- és napilapjaiban biztos kenyérhez juttatta a Párizsba költöző ifjú tehetséget. Daumier meg is hálálja a bizalmat, hiszen címlapos nyomataival meghatározta a La Caricature és később a Le Charivari (Macskazene) mondandóját. (A hihetetlen vizuális memóriával megáldott mester kőrajzainak próbanyomataira írják a szövegeket a szerkesztőségben.) Az első idők maró gúnnyal átitatott politikai karikatúráinak hat hónapos börtön lett a vége, mert az amúgy is előnytelen külsejű Lajos Fülöp, a polgárkirály már nem tudta elviselni, hogy Daumier rajzain tovább torzulnak vonásai.

állatkert
Vasárnap az állatkertben. Művészek visszaemlékezései-album, 1862. március 23.

Az elviselhető körülmények között letöltött büntetés után a mester a politikai témák helyett a hétköznapi élet visszásságait, az emberi viszonyokat tűzi tollhegyre. Megmutatja a derék polgárok álságos dolgait, a hitvesi erkölcsök szomorú valóságát, a kékharisnyák nevetséges önmegvalósítási próbálkozásait, a korrupt és szégyenletes francia igazságszolgáltatást, a rendszer minden hájjal megkent kiszolgálóit. Valósággal lubickol szerepében, rajzainak többsége a ma emberét is megnevetteti. (Egy kalap… két kalap… lehet, hogy a szerencsétlenek a búzatáblába ölték magukat – morfondírozik egy férfi a búzatábla szélén. A lába elé egy cilinder és egy főkötő van rajzolva.)

eretvágni
Először eret vágni, aztán meghajtani, végül beöntést adni. La Caricature, 1833. december 5.

Kortársai sokra tartják, Charles Baudelaire ír róla először méltató sorokat. Szent Lajos szigetén, művészbarátok között lakik, jó barátságban van a barbizoniakkal. A gondok látásának romlásával kezdődnek, 1873-ra szinte teljesen megvakul. Mivel nincs vagyona, Camille Corot vidéki házába költözik. Még megéri első önálló párizsi kiállítását (1878), majd egy év múlva, 71 éves korában meghal.

Daumier lapjaival egy időben magyar kollégájának, Faragó Józsefnek (1866–1906) is kiállították életművét a Magyar Nemzeti Galériában. Az összevont intézmények közös kiállításának az Így éltek Ti címet adták a tárlatok rendezői.      

Pálffy Lajos

Így éltek ti – Honoré Daumier (1808–1879)
Szépművészeti Múzeum
2012. október 12. – 2013. március 3.

Így éltek ti – Faragó József (1866-1906) művészete
Karikatúrák a Borsszem Jankóból
Magyar Nemzeti Galéria
2012. október 12. – 2013. március 3.

• Publikálva: 2012.10.13. 07:00 • Címke: ajánló, kiállítás

Kapcsolódó írások