a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Találkozások Tóth Endrével

toth_lead_joTíz éve, 2002. október 27-én halt meg a világhírű amerikai filmrendező, a film noir és a western műfaj megújítója, az első háromdimenziós horrorfilm rendezője, André de Toth, vagy ahogy mi ismerjük, Tóth Endre, akinek alakját számomra két rövid találkozás tette emlékezetessé.


Először 1988-ban láttam, amikor Budapesten járt, s a Filmarchívum vendége volt. Akkor már ismertem és nagyra tartottam magyar filmjeit, izgatottan vártam a találkozást, s azt reméltem, hogy ez valamiféle időutazás lesz a harmincas évek Magyarországára. De nem így történt. André de Toth, aki ekkor már közel járt a nyolcvanhoz, nem a múltban élt, a jelen és a jövő érdekelte. S ha mégis a múltról kérdeztük, nem a magyar, hanem inkább amerikai korszakának sorsdöntő fordulatait elevenítette fel.

video

Életrajzi film az anyák megmentőjéről. Semmelweis (1939) részlet

Kicsit csalódott voltam, hogy az egykori magyar rendezőt nem sikerült benne felfedeznem. Fiatalos lendülete, szellemi frissessége, energikus és szenvedélyes stílusa azonban teljesen elvarázsolt. Színesen, humorral, néha öniróniával és nagy meggyőzőerővel, mondataiba gyakran angol szavakat keverve adta elő anekdotáit. Filmtörténeti kérdésekre adott válaszaiban végül mindig elkanyarodott a szakmai problémáktól, és hosszú, kalandos életének tapasztalataiból leszűrt bölcsességeit próbálta nekünk, akkori fiataloknak átadni; szívesebben beszélt az „élet”-ről, mint a filmekről, arról, hogy hogyan viszonyuljunk a sors által felkínált helyzetekhez, a sikerhez, a kudarcokhoz, hogyan menjünk az úton tovább. Koránál és tapasztalatainál fogva megtehette ezt, hiszen élete izgalmasabb volt, mint a filmjeinek cselekménye. Fél szemét egy gyerekkori, súlyos balesetben vesztette el, ami majdnem az életébe került. 1939 szeptemberében, a német megszállás napjaiban Lengyelországban forgatott. Első amerikai éveiben sofőrként és cowboyként kereste kenyerét. 1973-ban, Egyiptomban fekete szemkötője miatt összetévesztették Moshe Dayan izraeli miniszterrel, és elrabolták. Szabadidejében festett, szobrászkodott, lovagolt, síelt, búvárkodott, repülőgépet, versenyautót vezetett, négyszer törte el a nyakcsigolyáját. Hétszer nősült, tizenkilenc gyereke volt.

lincoln center

wtfr
Valahol Európában: A magyar film története sorozat a New York-i Lincoln Centerben, 1998-ban

Tíz évvel később, New Yorkban láttam őt újra. A híres amerikai rendező ezúttal magyar színeket képviselt, a New York-i közönség ugyanis nem André de Toth, hanem Tóth Endre filmjeire volt kíváncsi, amikor eljött a Film Society of Lincoln Center mozijába, a Walter Reade Theaterbe. Az amerikai filmélet e fontos központjában, 1998. január 23. és február 26. között Valahol Európában: A magyar film története (Somewhere in Europe: A History of Hungarian Cinema) címmel mintegy félszáz magyar filmet bemutató sorozatot rendeztek. A magyar filmtörténet 1945 előtti időszakát bemutató filmválogatásban Tóth Endre két filmje is szerepelt (Semmelweis, 1939; Két lány az utcán, 1939), és a Semmelweis vetítésén, 1998. január 24-én ő volt a díszvendég. Ekkor találkoztam vele másodszor és sajnos utoljára. Hetedik felesége, a nála jóval fiatalabb Ann Green társaságában és segítségével jelent meg, mivel már csak tolókocsival tudott közlekedni. Fizikailag nem volt a régi, de szellemileg még teljesen friss volt, szeme elevenen csillogott, angolul társalgott, a közönség szeretettel vette körül, és Magyarországon készült filmje nagy sikert aratott. Akkor arra gondoltam, s most halála évfordulóján ismét az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne megvalósítani e rendezvény fordítottját: levetíteni Budapesten André de Toth filmjeit.

Balogh Gyöngyi

A két lány az utcán Filmarchívumban őrzött kópiájának restaurálását 2010-ben a World Cinema Foundation, a Martin Scorsese által 2007-ben, a világ filmörökségének megőrzésére és restaurálására létrehozott nonprofit szervezet támogatta. A WCF vállalta a restaurálás költségét és a Magyar Nemzeti Filmarchívum számára egy vadonatúj 35 mm-es kópiát biztosított. A restaurált kópiát Cannes-ban mutatták be, részletesen a vetítésről itt.

Cikkek Tóth Endréről:

A Toprini nász bemutatójáról: Magyar Film 1939/6. 6. p.
A Két lány az utcán bemutatójáról: Magyar Film 1939/35. 4. p.
Az 5 óra 40 bemutatójáról: Magyar Film 1939/ 31 11. p.
A Hat hét boldogság bemutatójáról: Magyar Film 1939/ 41 9.p.
A Semmelweis bemutatójáról: Magyar Film 1940/2 9. p.

Ádám Péter cikke a Filmvilágban, 1999. december
Ruprech Dánidel cikke a Filmvilágban, 2011. április

• Publikálva: 2012.10.26. 07:00 • Címke: évforduló, filmtörténet