a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Elsőfilmek a MaNDÁból a Primanimán

primanima_logoA MaNDA gyűjteményéből igazán különleges rövidfilm-válogatást fognak bemutatni az Animáció Világnapja alkalmából megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon.

A nemzetközi filmszemle versenyprogramjában a hazai és külföldi diákok, frissen végzett rendezők alkotásai versenyeznek, de ne felejdük, hazánk világhírű alkotói is, mint Macskássy Gyula, Dargay Attila, Nepp József, Foky Ottó vagy épp Varga Csaba valamikor régen egy-egy kisfilmmel mutatták be rátermettségüket, rendezői kvalitásaikat a kollégák, a közönség, a nagyvilág előtt.

video

A fesztivál tematikájának megfelelően a MaNDA közel 60 év filmterméséből összeállított vetítésén olyan animációs rövidfilmeket tűznek műsorra, amelyeket talán a saját alkotójuk is elfeledett. Többek között látható lesz Macskássy Gyula és John Halas egyetlen fennmaradt közös reklámfilmje a harmincas évekből, vagy éppen a magyar animációs újhullámot megelőlegző Dargay-kisfilm, a Ne hagyd magad, emberke! 1959-ből. A Gusztáv-széria pilótafilmje, Nepp József Szenvedélye mellett a radikális 68-as szellemiségű kollázsfilmek magányos alkotójának, Reisenbüchler Sándornak az Illés együttes számára készített klipjét is levetítik. Jankovics Marcellnek az indiai légitársaság számára készítet grandiózus szignálfilmje, az Air India mellett Richly Zsolt diplomafilmje, a József Attila versére komponált Indiában… is Ázsiába kalauzol majd bennünket. Varga Csaba 1977-ben egy Weöres Sándor-költeményt dolgozott fel poranimációval (!) készült különleges filmjében, míg a homokanimációival ismertté vált Cakó Ferenc első filmjében egy szék kel életre és indul útnak Budapest utcáin. Kevesen tudják, hogy olyan ismert grafikusok, mint a gyermekkönyv-illusztrációról ismert Réber László, vagy a New York Times világhírű grafikusa, Bányai István is készített animációs kisfilmeket.

A 23 filmet magába foglaló programot október 25–28. között tűzik műsorra a Primanimán a budaörsi Jókai Mór Művelődésai Központban (JMMK). Bővebb információ a fesztivál honlapján.

Primanima poszter

Részletes program:

Díszelőadás:
Október 25., csütörtök, 21:00 – JMMK, színházterem

„Első az elsők közt” (1932–1968)
Október 26., péntek, 15.00 – JMMK, színházterem

Macskássy Gyula, Halász János, Kassowitz Félix: Boldog király kincse (The Treasure of the Joyful King, 193x, 2’)
Dargay Attila: Ne hagyd magad, emberke! (Don’t Give In, Little Man!, 1959, 19’)
Foky Ottó: Siker (Success, 1962, 7’)
Nepp József: Mese a bogárról (A Tale About the Beetle, 1963, 7’)
Gémes József: A torkos menyét (The Greedy Weasel, 1964, 4’)
Réber László: Autókor (The Age of Automoblies, 1964,10’)
Szabó Sipos Tamás: Homo faber (1965, 12’)
Richly Zsolt: Indiában... (In India, 1966, 4’)
Jankovics Marcell: Air India (1968, 9’)
Szoboszlay Péter: Ha én felnőtt volnék (If I Were a Grown-up, 1966, 6’)

„Első az elsők közt” (1968–1987)
Október 27., szombat, 12:30 – JMMK, színházterem

Vajda Béla: Nyelvlecke (Language Lesson, 1968, 10’)
Reisenbüchler Sándor: Amikor én még kissrác voltam (When I Was a Little Child, 1969, 4’)
Rofusz Ferenc: A kő (The Stone, 1973, 2’)
Ternovszky Béla: Tartsunk kutyát (Let’s Keep a Dog!, 1974, 6’)
Hernádi Tibor: Animália (Animalia, 1977, 6’)
Bányai István: Hamm! (Gobble-Gobble, 1977, 6’)
Csonka György: József Attila – Altató (Lullaby by Attila József, 1974, 3’)
Orosz István: Csönd (Silence, 1977, 5’)
Varga Csaba: Változások–változatok (Transformations and Variations, 1977, 8’)
Cakó Ferenc: A szék (The Chair, 1978, 8’)
Tóth Pál: Hogyan lehet megijeszteni az oroszlánt? (How Can You Frighten a Lion?, 1980, 10’)
Weisz Béla: Ajtó 1. – Diktátor (Door No. 1 – The Dictator, 1987, 2’)
Nagy Gyula: Süti (Scones, 1984, 10’)

• Publikálva: 2012.10.19. 12:01 • Címke: primanima, animáció, fesztivál, ajánló, program

Magyar játékfilmek