a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Könnyes búcsú, hazatérés vagy találkahely

135 éve nyitották meg Budapest egyik emblematikus épületét, a Nyugati pályaudvart

nyugati_lead1877. október 28-án adták át a magyar főváros egyik legrégebbi pályaudvarát, amely hatalmas csarnokával és melléképületeivel korának ötödik legnagyobb pályaudvara lett.

Magyarországon az első vasútvonal 1846-tól működött Pest és Vác között. A Magyar Középponti Vasúttársaság pesti állomásépületét Zitterbarth Mátyás tervezte. Ezt Pesti indóháznak nevezték, és a mai pályaudvar közelében állt. Innen indultak, ide érkeztek a vonatok. Akkoriban itt volt a város széle.

Az 1860-as évek elején ezt az indóházat még bővítették is. Aztán 1874–77 között megépítették a növekvő igényekhez igazodva a Nyugati pályaudvart. Az épületet August de Serres építész, a csarnok vasszerkezetét pedig Gustave Eiffel és irodája tervezte. A kivitelezést Eiffel irányította. A 146 m hosszú, 42 m széles és 25 m magas csarnok vasszerkezetével és hatalmas üvegfelületével technikai bravúrnak számított abban az időben.  

Kezdetben Budapest pályaudvarnak nevezték, majd 1891-ben megkapta a Nyugati nevet, amely a vasúttársaságra utalt, nem pedig földrajzi helyzetére. 17 vágány biztosította a személyszállító vonatok fogadását, illetve indítását. A műszaki fejlesztésekben is élen járt a pályaudvar. 1881-ben itt vezették be először a Siemens & Halske cég modern váltórendszerét, egy fényjelzőkkel ellátott biztosítóberendezést. A Nyugati pályaudvar és Dunakeszi–Alag között végezték a Kandó-mozdonyok próbáit. Ezt a szakaszt aztán 1923-ban villamosították a pályaudvar vágányaival együtt. A százéves évfordulóra szükségessé vált a pályaudvar felújítása. A jelentősebb rekonstrukció 1977–1979 között zajlott. 1978 augusztusában készült az a filmhíradó, amely amellett, hogy bepillantást enged az akkori állapotokba, röviden bemutatja a Nyugati pályaudvar történetét.

video

100 év az acéloszlopok életében is nagy idő. Átépül a Nyugati pályaudvar. Magyar Filmhíradó, 1978. augusztus

A teljes felújítás, a műemlékvédelmi munka, mivel az épület műemléki védettség alatt áll, 1988-ra fejeződött be. A 3-as metró 1981-ben érte el az akkori Marx teret. Épült itt alul- és felüljáró, átrendeződött a felszíni forgalom, felépült a Skála Metro. Később a WestEnd City Center is, ami miatt lebontották a szomszédos szállodát, és néhány vágányt is felszedtek. Ekkor már 1999-et írunk. Az előtte való évben újult meg a pályaudvar Nagykörútra néző homlokzata. 2005-ben lebontották a Lehel tér felőli raktárakat, 2006-ban pedig a Podmaniczky utca felől vágányokat és épületeket bontottak el. Később tervek születtek a pályaudvar áthelyezéséről, a terület kormánynegyeddé alakításáról. A világ egyik legszebb állomásának épülete azonban maradt, s továbbra is meghatározó eleme a Nyugati térnek.

Az elmúlt 135 év alatt rengeteg eseménynek volt tanúja Nyugati pályaudvar. Háborús időkben frontra induló, onnan érkező katonák. Békeidőben különböző küldöttségek, külföldi és magyar párt-, és kormánydelegációk fordultak meg itt. Innen indultak és ide érkeztek a Szovjetunióba utazó magyar parasztküldöttségek, a Világ Ifjúsági Találkozókon résztvevő magyar ifjak. Politikusok tucatjai szálltak itt vonatra, köztük Hruscsov, Vorosilov, vagy Kádár János, de érkeztek ide olimpikonjaink is. A következő filmhíradó éppen arról számol be, hogy olimpikonjaink hazaérkeztek az 1956-os Melbourne-i olimpiáról.

video

Székely Éva és Papp Laci is hazatértek. Magyar Filmhíradó, 1956. december

Indult innen segélyszállítmány Koreába 1951-ben, szerveztek itt karácsonyi ünnepséget vasutas gyerekeknek 1941-ben, s itt volt az LGT búcsúkoncertje is 1992-ben. Forgatott itt videoklipet Gwen Stefani és Katy Perry, azt pedig meg sem tudnánk mondani, hány filmben szerepelt a pályaudvar forgatási helyszínként.

Végül egy filmhíradó részlet 1962-ből, amely ugyan nem vidám, de érdekes, és szerencsére ritka eseményt rögzített. Az történt ugyanis, hogy 50 évvel ezelőtt, 1962. október 4-én a tolató vonat egy kocsija véletlenül kiszaladt a Nagykörútra. Emberéletet nem követelt az incidens, csak anyagi kár keletkezett, az viszont jelentős volt.

video

Szerencsés kimenetelű vasúti szerencsétlenség. Magyar Filmhíradó, 1962. október

A forgalmat hamar helyreállították, aztán az épület homlokfalát is. Az ország talán legszebb pályaudvara tovább szolgálhatta az utazókat és gazdagíthatta a városképet.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.10.27. 07:00 • Címke: épület, videó, filmhíradók