a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kiosztották a Primanima díjait

primanima_logo_leadKiosztották az első alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál díjait.

Az Animáció Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezett bő háromnapos mustrán levetített 80 versenyalkotás közül magyar, amerikai, finn, francia és angol filmeket díjazott a zsűri. A Budaörs Város Önkormányzata által 2000 Euró értékben fölajánlott fődíjat a zsűri két fiatal alkotó között osztotta meg.

video

A díjkiosztó videóösszefoglalója

A háromtagú nemzetközi zsűri Jason Carpenter A bérlő (The Renter) című diplomafilmjét tartotta a legjobbnak, amelyet a Los Angeles-i alkotó a Californiai Művészeti Intézetben (CalArts) készített. A film egy rendkívül erőteljes, személyes történet a félelemről, amelyet egy kisfiú szemén keresztül láttat. A zsűri a történet, a grafikai világ, az animáció és a filmi ritmus kivételesen magas színvonala miatt döntött a többszörös díjnyertes amerikai kisfilm mellett.

Primanima poszter

A Bánóczki Tibor, Mette Peters és Matei Branea alkotta háromtagú nemzetközi zsűri ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a Primanimán a fiatal magyar alkotók tehetségét is elismerje, ezért George Palról elnevezett díjat adott át az általuk legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek, Kopasz Milánnak, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán készített diákfilmjeiben nagy kísérletező kedvvel, kreatív módon használja az animáció médiumában rejlő játékos, mégis markáns kifejezőerőt.

A Primanima szervezői által alapított Macskássy Gyula-díjat a Primanima közönségének szavazatai alapján legnépszerűbb magyar alkotás, Hermán Árpád MoMÉ-s diplomafilmje, a Sajnálom! kapta. A Budaörs Város Önkormányzatának Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottsága által 500 Euró értékben felajánlott díj mellé jár a József Attila Kör és a Prae.hu művészeti portál közös kiadványaiból álló értékes ajándékcsomag is.

Fotó: Bach Máté
Fotó: Bach Máté

A legjobb vizsgafilm díja a finn Elli Vourinen friss, szellemes, szokatlan történetvezetésű Nyelvelés (Kielitiettyni) című alkotásáé. A diplomafilmek közül az amerikai Kyle Mowat Ballpit című filmje bizonyult a legjobbnak, amelyet a zsűri a film élénk, színes, eredeti látványvilágáért értékelt, és amelyet hasonló módon izgalmas zenei kíséret tesz teljessé. A legjobb debütáló alkotás díját a francia Osman Cerfon Balszerencse (Chroniques de la poisse) című alkotása kapta, amelynek fordulatos története bizarrsága ellenére is rendkívüli módon szórakoztató. A film a szakmai elismerés mellett megkapta a nézők szavazatai alapján a legnépszerűbb alkotásnak járó közönségdíjat is.

A zsűritagok saját kedvenc alkotásukat is elismerésben részesítették, így Mette Peters holland filmtörténész az edinburgh-i művészeti egyetemen tanuló Will Anderson Így készült Longbird (The Making of Longbird) című diplomafilmjét emelte ki a mezőnyből, amely igen ügyesen ötvözi a dokumentumfilmet az animációs filmmel, hogy alkotásával új fejezetet nyisson az egyetemes filmtörténetírásban. Matei Branea román képregényrajzoló és animációsfilmes a MoME-n frissen végzett fiatal alkotó, Gelley Bálint rövid workshopfilmjének, a Studenthome Internationalnek adta különdíját, amely véleménye szerint „egy üde szkeccsfilm egy értelmetlen, mégis sokatmondó diák-beszélgetésről.” Bánóczki Tibor magyar filmrendező számára legfontosabb alkotás az iráni származású Afarin Eghbal Londonban készült diplomafilmje, a Nagyanyák (Abuelas / Grandmothers), amely egy rendkívül komoly argentin politikai–történelmi problémával foglalkozik. A film jól példázza, hogy az animáció médiuma mennyire meg tudja változtatni a világról alkotott képünket.

Fotó: Bach Máté
Fotó: Bach Máté

A szakmai zsűri mellett a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanulóiból álló diákzsűri is értékelte a filmeket. Az általuk legnagyobbra tartott alkotás a dán Animation Workshop iskolájában végzett rendező, Bo Mathorne groteszk filmje a The Backwater Gospel.

Fődíj – Jason Carpenter: The Renter / A bérlő (USA)
The George Pal Prize – Kopasz Milán
Macskássy Gyula-díj – Hermán Árpád: Sajnálom / I am sorry!

• Publikálva: 2012.10.31. 14:33 • Címke: primanima, animáció, hír, díj, fesztivál

Magyar játékfilmek