a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

​Dizájndíjat nyert a Kassák Múzeum

kassák leadElnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn-elismerését, a red dot díjat a Kassák Múzeum új arculata.

A múzeumot a kommunikációs dizájn kategóriában díjazták, amelyben az évente változó nemzetközi zsűri azt vizsgálja, hogy a forma mennyire felel meg a tartalomnak.

A Kassák az első múzeum Magyarországon, amely ezt az elismerést megkapta. A díjnyertes arculati elemek november végétől kiállításon tekinthetők meg a múzeumban.

kassák belső
Variációk a múzeum logójára, képeslapsorozat, 2012. Forrás: kassakmuzeum.hu

A múzeum két éve új vezetéssel és új koncepcióval működik, amelynek a magas színvonalú dizájn fontos részévé vált. Arculatában igyekezett a kassáki szellemet megidéző – de formailag nem másoló – korszerű és kortárs szemléletű megjelenést létrehozni. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar.

Kassák Lajos (1887–1967, író, szerkesztő, képzőművész) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, együttműködés, szellemi műhelymunka, kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a környezete jelzéseire figyelő ember éberségét jelképezi, a „K” másik eleme, a nyíl, a figyelmet a kassáki üzenet érvényességére irányítja.

A red dot díj elnyerése Sasvári Edit művészettörténész, múzeumvezető, Csatlós Judit muzeológus, Szőke Katalin pr-szakértő és Lepsényi Imre dizájner másfél éves, jól megtervezett, összehangolt munkájának eredménye. A Kassák Múzeum a múzeumi szférán belül olyan modell megvalósítását végzi, amelyben a piaci szférától eltanult hatékony megoldásokat ötvöz a nonprofit szervezetek társadalmi célok iránti elkötelezettségével.

A red dot-díj

A red dot-díj azt jelzi, hogy birtokosa a dizájn- és az üzleti világ legjobbjai közé tartozik. A red dot a kiemelkedő dizájn védjegye, amelyet az egész világon elismernek. Megszerzése elengedhetetlen azok számára, akik tevékenységük színvonalát a dizájn minőségével is hangsúlyozni szeretnék. A világ egyik legnagyobb dizájnversenyén kiváló, évente változó szakértő zsűri válogat három fő kategóriában (kommunikációs dizájn, dizájnkoncepció, termékdizájn) minden évben. Idén összesen 68 ország 14 000 résztvevője küldött be pályamunkát.

A díj birtokosai számos lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a nyertes művet. Ezek közé tartozik a dizájn év legnevezetesebb eseményei közé sorolt nagyszabású díjátadó gála, vagy a megjelenés a red dot dizájnévkönyvben, amelyet világszerte terjesztenek. A díjnyertes munkákat a világ legnagyobb kortárs dizájn gyűjteményével rendelkező esseni és a szingapúri red dot-dizájnmúzeumokban is kiállítják.

1954-ben az Design Zentrum Nordrhein Westfalen ítélte oda először a díjat, azóta elnyerésért hagyományosan a legnagyobb cégek is versenybe szállnak az Apple-től a BMW-n át Ligne Roset-ig. Idén vagy az elmúlt évben szintén az arculatért kaptak red dot díjat: Van Gogh Museum – Amsterdam, National Art Museum – Seoul, Conservatoire de Lausanne, Porsche Intelligent Performance, Leica S2 fényképezőgép stb.

A kommunikációs dizájn kategóriában az első magyar díjat tavaly nyerte el Lepsényi Imre az Izraeli Kulturális Intézet arculatával. Idén ugyanő két red dot-díjat hozott el: az egyiket ebből a Kassák Múzeum arculatáért.

Forrás: Kassák Múzeum

• Publikálva: 2012.11.07. 11:56 • Címke: design, hír, díj, honlap