a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Izraeli családtörténetek

XVI. Izraeli Filmhét a Puskin Moziban

izraelihidNovember 16–21. között családi tragédiák, közös sorsok, versengések és Talmud-titkok – mindezek egy fesztiválon.

A szervezők az utóbbi évek újdonságaiból válogattak. A fesztivál kiemelkedő alkotásaként az idén a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Lábjegyzet című filmet vetítik, amely Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó díjat. A film egy érdekes apa-fia kapcsolatot vizsgál: mindketten Talmud-kutatók és a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói, amikor az apa elnyer egy rangos díjat.

A Láthatatlanok, a fesztivál másik sztárja két női sorstársat mutat be. Húsz évvel ezelőtt mindkettőjüket ugyanaz a férfi erőszakolta meg. A két nő különböző életpályát futott be, egyikük televíziós szerkesztő, a másik baloldali aktivista lett. Találkoznak, és a történet kezd kirajzolódni. Ez az alkotás is díjnyertes: 2011-ben elnyerte a Haifai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női főszereplőjének és legjobb filmnek járó jutalmát is.

Az itthon talán kevésbé ismert Golán-fennsíkon élő drúz közösségről szól a Szíriai menyasszony című alkotás. A történet egy szomorú menyasszony, Mona kilátásairól szól, aki ha hozzámegy vőlegényéhez, egy szíriai drúz férfihez és átlépi az izraeli–szír határt, soha többé nem térhet vissza szülőfalujába, Madzsdal Samszba, a Golán-fennsíkra.

Egy másik érdekes alkotás három nővérről, hármasikrekről szól, 2006-ban a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek és legjobb színésznőnek járó díjakat. A Három anya a Hakim-nővérek története, egyikük híres énekesnő lett, aki több nyelven is énekel – a film az idősíkok és generációk között ugrálva mutatja be őket.

izraelifilmhet

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.11.13. 15:55 • Címke: film, fesztivál, program