a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Anilogue tizedszer Budapesten

anilogue_lead.jpgTöbb száz remek rövidfilm és egészestés játékfilm készül évente, amelyek, ha nem lennének filmes fesztiválok, elkerülnék a magyar mozikat. Az Anilogue animációs filmek bemutatására szakosodott, és immár tizedik alkalommal hozza el Budapestre, és ötödik alkalommal Bécsbe az elmúlt évben készült animációs filmeket.

A filmfesztiválok legfőbb attrakciói természetesen mindig a legfrissebb alkotásokból összeállított nemzetközi versenyprogramok. Három darab hetven percet felölelő rövidfilmes blokkban több tucat nemzetközi kisfilm mellett két hazai filmalkotó, Csáki László és Ulrich Gábor filmje verseng a fesztiváldíjakért. Csáki, aki korábbi animációs filmjeit fekete palatáblára rajzolta krétával, most 3D-vel bolondította meg a tradicionális látványvilágot (My Name is Boffer Bings). Ulrich ezúttal egy Örkény-egypercest ültetett át sajátosan stilizált, sötét tónussal megfestett grafikus univerzumába (Tulipán).Az egészestés animációs filmek szekciójában egy francia, egy spanyol, egy francia–belga koprodukció és egy japán mű verseng majd a fesztivál fődíjáért. A francia Jean-François Laguionie A festmény című filmjében egy befejezetlen táblakép szereplői kelnek életre, meglepő módon 3D-ben. Az 1999-ben többek között magyar koprodukcióban rendezett A majmok kastélya című Laguionie-filmhez hasonlóan A festmény is egy társadalmi tabló, amelyben a festő ecsete által befejezett alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a piktor nem színezett ki, vagy rosszabb esetben félbehagyott. Hosoda Mamoru japán rendezőt az Anilogue nézői jól ismerhetik, Nyári háborúk című filmjével két évvel ezelőtt debütált Budapesten. Legújabb alkotása, a Farkasgyermekek egy csavaros családi történet, amelyben egy anya együtt él két félig ember, félig farkas gyermekével, akik egy farkasemberrel megélt szerelemből születtek. A spanyol Ignacio Ferreras realizmust humorral vegyítő filmje, a Ráncok két öregember, Emilio és Miguel kapcsolatát mutatja be, akik egy idősek otthonában lesznek szobatársak és barátok. Jung és Laurent Boileau filmje, az Örökbeadható a film 42 éves, koreai származású rendezőjének története, aki visszatér szülőföldjére, miután öt évesen adoptálták Franciaországban.

anilogue

A versenyfilmek mellett az Anilogue-on bemutatják az Oscar-díjra is jelölt Coraline – A titkos ajtó alkotóinak legújabb 3D-s stop motion vígjátékát, a Paranormant is, amely a magyar mozikban csak januárban kerül forgalmazásra.
Továbbá az október eleji Román Filmhét után az Anilogue is műsorára tűzte a Crulic című, román animációs dokumentumfilmet, amely a címszereplő, ártatlanul elítélt román bevándorló tragikus kimenetelű börtön-kálváriájáról szól Lengyelországban.

Az Anilogue keretében a filmek mellett lesznek gyakorlati foglalkozások, filmes kiállítás és párhuzamos vetítések is. Az Észt Kulturális Intézet jóvoltából a több mint fél évszázada működő tallinni bábanimációs filmstúdió, a Nukufilm gyerekworkshopján ismerkedhetnek meg az animációs filmkészítés csínjával-bínjával a legkisebbek. A Cseh Centrum a világhírű cseh bábanimátor, Jiří Trnka munkásságának szentel egy tartalmas filmtörténeti kiállítást, a Cervantes Intézetben pedig az Anilogue-gal párhuzamosan lehet majd pár, az elmúlt években készült, nemzetközileg sikeres spanyol egészestés animációs filmet megtekinteni.

A fesztivál szignálfilmjét az észt–svéd származású, autodidakta rajzfilmes, Chintis Lundgren készítette. A madárral együtt tessék kikászálódni a tévé elől, és a fotel helyett irány a mozi! A filmekkel Bécsben a Topkinóban november 16. és 18. között, Budapesten pedig az Urániában és a Toldi moziban november 21. és 25. között találkozhatunk.

A programokról bővebben: www.anilogue.hu

Orosz Anna Ida

• Publikálva: 2012.11.14. 11:35 • Címke: anilogue, ajánló, fesztivál, animáció

Magyar játékfilmek