a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Sárkány és Szilveszter

Szent_Szilveszter_papa_010012811_MANDA_lead.jpgManapság hajlamosak vagyunk arra, hogy a sárkányokkal kapcsolatos történeteket a bizonytalan földrajzi messzeségbe és a történelmi idők előtti korba helyezzük, mintegy jeleként annak, hogy nem valóságról, hanem mesés, legendás, képzelet szülte eseményről van szó csupán, amelynek semmi köze nem lehet a mi világunkhoz.

Az esetek többségében ez az eltávolítás, elhárítás azért sem okoz nehézséget, mert maguk a források is bizonytalanok a sárkányok élettere tekintetében. A kappadókiai Szent György legendáját például már a tizedik század előtt többen apokrifnek minősítették; az antiochiai Margit históriájában felbukkanó, és a megkínzott szentet elnyelő sárkánykígyót is hamar szimbolikusnak vélték a legenda magyarázói. Ezen értelmezés szerint a börtönében sínylődő Szent Margitot úgy nyelte el a sárkány képében megjelenő ördög, mint Jónást a cethal, de a pogány pap gyönyörű szép leánya a kereszttel diadalmaskodni tudott a kísértőn. És bár a történeti kutatások sok esetben igazságot szolgáltattak a legendák ködébe vesző szenteknek, a sárkányokat mindmáig nem „rehabilitálta” a tudományos közvélemény.

Szent_Margit_011018050001MANDA.jpg











Antiochiai Szent Margit legyőzi a sárkányt. A XVI. századi fametszeten az elegáns Margit nyugodt mosollyal döfi át a sárkányok ismert altípusának, a kutyafejű sárkányoknak egy kifejlett példányát.


Hasonló a helyzet Szent Szilveszter pápával is, akinek történeti létezéséhez aligha férhet kétség. Igaz, hiteles élettörténetét sok mesés elem övezte, ennek azonban elsősorban politikai okai voltak. De míg a Donatio Constantini (Nagy Konstantin adománylevele, amelyben a Róma városa és a Nyugat-római Birodalom fölötti hatalmat átengedi a pápának; később hamisítványnak bizonyult) indítékát nem különösebben nehéz politikai motívumokra visszavezetni; vajon miféle aktuális hatalmi érdek késztethetett volna bárkit is arra, hogy a szent egyházfő hiteles élettörténetébe beiktasson egy sosemvolt sárkányt? Ebből is látszik, hogy újra kell értékelni a barlang sárkányának történetét.

Etiop_sarkany_01001681MANDA.jpg







Etióp sárkány Johannes Jonstonus (1603–1675) Természetrajzának egy kései, 1757-es heilbronni kiadásában.

Szent Szilveszter Miltiadészt követte Péter székében, s közvetlenül a konstantini fordulat után, 314-től uralkodott 335-ig. Valószínűleg maga is veszélyeztetve volt a Maxentius-féle keresztényüldözés idején, és bizonyára megvallotta hitét, hiszen egy lapsus (hitehagyó) aligha lehetett volna pápa. Talán erre utal a Jacobus de Voragine által kiszínezett legendájában az a rész, amelyik szerint egy Tarquinius nevű pogány bíró az üldözések idején keresztények bújtatásáért börtönbe záratta, ám a bíró rövid időn belül bekövetkező halála miatt – a szerencsétlen valamely kicsapongó lakomán megfulladt egy torkán akadt halszálkától – Szilveszter kisvártatva megszabadult.

Pápaként minden korábbi nehézségnél nagyobbat kellett megoldania, azt ugyanis, hogy a csaknem négy évszázadon át folyamatosan üldözött kereszténységet átalakítsa szabadon szerveződő egyházzá. A fizikai fenyegetettséget felváltotta a lelki skizma veszélye, a donatisták és az ariánusok eretneksége. Szilveszter pápa ugyan nem személyesen vett részt a Konstantin által összehívott Arles-i és niceai zsinatokon, mégis komoly sikert ért el követei révén, amit mi sem bizonyít ékesebben, mint hogy mind a donatisták, mind az ariánusok rövidesen marginalizálódtak, mára elenyészően kevés maradt belőlük.

Lateraniobelix.JPG

 

 

 













A Nagy Konstantin megkeresztelkedésének tiszteletére uzurpált egyiptomi obeliszk napjainkban. Felirata: Constantinus per crucem victor a S. Silvestro hic baptizatus (Itt keresztelte meg a kereszt által győző Konstantint Szent Szilveszter).

Bár Szilveszter pápának egyetlen sora sem maradt fenn és életét sokféle bizonytalanság övezi, működésének kézzelfogható jeleit a legtöbb Rómába látogató turista mind a mai napig megcsodálja. A Nagy Konstantin által építtetett lateráni bazilikát, amelyik, mint felirata hirdeti, – a város és a világ minden templomának anyja és feje – Szilveszter pápa szentelte föl 324-ben. Sajnos a templomot jó néhányszor átépítették az elmúlt 1700 évben, ugyanis legalább két földrengés és két tűzvész pusztította el az eredeti épületet, jó néhányszor kirabolták a gótoktól és a vandáloktól kezdve mindenféle Rómába betörő katonák, falai azonban még így is megőriztek valamennyit az eredeti építményből. Sőt a XIX. században készült főoltára magába foglalja azt a faoltárt is, amelyiken még maga Szent Szilveszter pápa misézett 324-ben.

De Szilveszter szentelte föl Róma másik igen jelentős bazilikáját, a Szent Pál sírja fölé épített Basilica di San Paolo fuori la murát is, amely azonban 1823-ban teljesen leégett. Szilveszter pápasága alatt épült a régi Szent Péter bazilika is, ezt azonban 1506-ig teljesen lebontották; valamint a Szent Ilona által megtalált ereklyéket őrző Santa Croce in Gerusalemme templomot (a Palatium Sessorianum helyén épült, amelyet az építtető Heliogabalus császár nem kimondottan hízelgő sus sorianus, 'szír disznó' megjelöőlése után neveztek el), amely azonban szintén gyökeresen átalakult az utóbbi másfél évezredben. Néhány fontos részletet azonban valamennyi templom és palota megőrzött az eredeti építményből, és több mint valószínű, hogy hasonlóképpen van a legendákkal is.

Szent_Szilveszter_papa_Schedel0001MANDA.jpg
Szent Szilveszter pápa elégedettnek látszik Hartman Schedel 1493-as Nürnbergi krónikájában. Valószínűleg már legyőzte a sárkányt.

Márpedig Szilveszter pápa sárkányos kalandját legalább ezer éve ismeri a világ. De hogy mi belőle fontos, az rajtunk áll. Jacobus de Voragine Arany legendája szerint annak idején a keresztségben nem részesült pogány papok jelentették Nagy Konstantinnak, hogy egy behemót nagy sárkány Rómát fenyegeti, mivel rengeteg embert fölfal barlangjában, amióta a császár megkeresztelkedett – Szilveszter pápa által. Nos, a ravasz ármány egyértelmű volt, a római pogány papok egyetlen szándéka a keresztség diszkreditálása lett volna. Nagy Konstantin értesítette is a pápát: oldja meg a lehetetlen helyzetet. Szent Szilveszter először megrémült a lehetetlen feladattól, ám egész éjszakai imádságában megjelent neki Szent Péter, és felszólította, ereszkedjen csak le bátran a sárkány barlangjába. A szent pápa nem is vonakodott, hanem útnak indult remegő papjaival. A barlang mélyén megtalálták a sárkányt, megkötözték, majd dolguk végeztével haza indultak. Útközben, a barlang tekervényes járataiban két holttestre bukkantak: a keresztényeket beáruló római pogány papok voltak, akik kíváncsiskodva nyomukba szegődtek, ám a sárkány leheletének gyilkos gőzeitől halál fiaivá lettek. Szent Szilveszter mindkettőt új életre hívta, és a barlang bejáratánál várakozó sokaság nagy megdöbbenéssel vette tudomásul a csodát.

Bár talán túlságosan is kézenfekvő Szilveszter üzenete, mégis aligha kerülhető el: itt az idő az új életre.

Szent Szilvesztert egyébként nem pompás bazilikában, hanem a kor szokásainak megfelelően a Priscilla-katakombában helyezték nyugalomra. Itt volt eltemetve Marcellinus és Marcellus pápa is, majd később Szent Celesztin és Vigilius pápák is. I. Pál pápa volt az, aki 761-ben átvitette elődje földi maradványait a szent tiszteletére alapított római San Silvestro in capite kolostorba.

Fáy Zoltán

• Publikálva: 2012.12.30. 07:00 • Címke: művelődéstörténet