a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Látványtár és kutatóbázis

savarialeadÁtadták a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának látványtárát.

Az Új Széchenyi Terv keretében nyújtott pályázati támogatásból elkészült és berendezett, 500 négyzetméter alapterületű épületben ötezer műtárgy vált bemutathatóvá a nagyközönség számára is amellett, hogy az épület a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának központi raktáraként is szolgál. L. Simon László köszöntőjében hangsúlyozta: a látványtár sokkal több, mint múzeumi raktár, a gyűjtemények koncentrált elhelyezése mellett élményt nyújtó kiállítótérként, múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíneként, kutatóbázisként is szolgál, és remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben emelkedjen a múzeumlátogatók napjainkban igencsak alacsony száma. Az olyan nagyvárosokban, mint amilyen Szombathely is, szükség lesz a fenntartáshoz egyéb önkormányzati források bevonására is – tette hozzá.

savariaallando
A Savaria Múzeum belső látképe (forrás: savariamuseum.hu)

L. Simon László közlése szerint a Savaria Múzeum, amelyet január elsejétől vesz át Szombathely önkormányzata, 137,8 millió forint célzott támogatást kap az állami költségvetésből. Az államtitkár hozzátette: fontos változás, hogy a múzeumok a jövőben nem normatív módon részesülnek támogatásban, az állam több mutatót is figyelembe véve differenciált módon támogatja a feladatellátást.

A fenntartók tehát nem ülhetnek a babérjaikon, ők is érdekeltek lesznek abban, hogy többet fordítsanak például a múzeumra, hiszen az ott végzett munkától függhet a következő évben a támogatás összege, amely emelkedhet, de akár csökkenhet is – mondta.

MTI

• Publikálva: 2012.12.13. 15:14 • Címke: közgyűjtemények, hír