a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Magyar Kultúra Napja a Néprajzi Múzeumban

magyarkulturanapjaszonyegneprajzimuzeumCsipkerózsika, szőnyegszövés és birkanyírási alapok.

A Néprajzi Múzeum a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére 2013. január 20-án vasárnap délelőtt 10 órától különleges programmal: kórushangversennyel, tárlatvezetéssel, gyerek és felnőtt múzeumi órával és kézműves műhelyekkel várja a közönséget. A Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás családi zárónapján nem lehet a kérdéseket a szőnyeg alá söpörni, minden megmaradt titokra fény derül!

A kiállítás kurátorai és szakértő vendégei a birkanyírás fogásait, a fonás sorsfordító szerepét, a szőnyegszövés technikai fortélyait és még sok érdekességet rendhagyó formában tárják a gyerekek és a felnőttek elé. Sok éves hagyomány folytatásaként a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége ünnepi kórushangversennyel lép fel a Néprajzi Múzeum központi csarnokában.

Szőnyegvég – Egy kiállítás utolsó napja – Az elvarrás szálai
A Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás záróprogramja
2013. január 20. vasárnap, családi délelőtt 10.00–14.00

10.00 Orsó és motolla: gyerekek a kiállításban
Minden, amit a gyapjúfeldolgozásáról érdemes tudni a birka nyírásától a szőnyeg szövéséig. A kiállítás tárgyainak megfigyelésével kiderülhet, hogy milyen eszközöket használtak régen a szövéshez, milyen mintákat szőttek bele a színes gyapjúszőnyegekbe. A foglalkozás során tárgyakat válogathatnak a látogatók, és a gyerekek megtervezhetik saját szőnyegük mintáját is.

10.30 Tárlatvezetés Pintér Piroska és Lackner Mónika közreműködésével – Pintér Piroska a Hagyományok Házának szakoktatója. Keze alatt több generáció megtanulta már a szövés minden csínját-bínját. A tárlatvezetés a szövés technikai fortélyait mutatja be.

11.00 KÓTA kórushangverseny – A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) ünnepi hangversenye a Magyar Kultúra Napja alkalmából

kotakorus
A Kóta Kórus

11.30 Csipkerózsika a fonóban 18+ – Múzeumi óra felnőtteknek Fülöp Hajnalka közreműködésével
Csipkerózsika életében egy fonóeszköz, az orsó sorsfordító szerepet kapott. Miért ez az egyszerű női szerszám szerepel a történetben? Régen a falusi leányok közösségi életének egyik fontos helyszíne a fonó volt, ahol együtt dolgoztak és szórakoztak. A fonóban is az orsó volt a legfontosabb munkaeszköz. Mi köze egymáshoz Csipkerózsikának és a falusi leányoknak? Lehet, hogy a fonóban valami más is történt, aminek leginkább a női beavatáshoz volt köze. Erre utalnak korai leírások, dalszövegek, fonóbeli dramatikus játékok…

rokkanperajzi
A nagyjecsai rokka

13.00 Szubjektív tárlatvezetés 4x
Utolsó órák, utolsó szálak, utolsó tárlatvezetés a kurátorok Lackner Mónika, Fülöp Hajnalka, a látványtervező Jerger Krisztina és Ardai Ildikó iparművész közreműködésével. A kurátorok a kiállítás kulisszatitkairól, a múzeumi raktárban fellelhető, de ki nem állított szépséges szőnyegekről és kutatásaikhoz fűződő élményeikről mesélnek.

10.00 – 14.00 Kézműves műhelyek a kiállításban

Hozz két kötőtűt!
Vendégünk a Kézimunkások Szakszervezete, a Facebookon szerveződő amatőr kézimunkázó kör. Emlékszel még, hogy valaha pulcsi kötöttél? Csak kötőtűt kell magunkkal vinni, fonalat adnak a szervezők!

tarlatvezeteslacknermonikaneprajzimuzeum
Diákok a Lackner Mónika által tartott tárlatvezetésen

Nemeztárgyak készítése
Apró könnyen elkészíthető tárgyakat gyúrunk és gömbölyítünk színes gyapjúból. Szövés szövőkereteken, szádfán és karmantyúfán Pintér Piroska és Kamocsai Judit segítségével annyi ideig lehet szőni, amíg a látogatónak kedve tartja.

Festés növényi festékekkel
Kovács Molnár Judit segítségével különböző növényi festékekkel színezett könyvjelzőt lehet készíteni.

Jegyárak:
Egyéni belépő: 1400 Ft
Kedvezményes belépő: 700 Ft
A programon a más esetben díjmentességet élvezők 50 %-os kedvezményes belépővel vehetnek részt.

• Publikálva: 2013.01.09. 11:29 • Címke: múzeum