a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A doni katasztrófa a filmhíradókban

donleadHetven éve, 1943. január 12-én  kezdődött az a szovjet  támadás, amely végzetes csapás mért a 2. magyar hadseregre a Don folyónál. A korabeli tudósításokból azonban ez nem derül ki: a propagandagépezet csak sikerekről beszél.

 

A kétszázezer fős 2. magyar hadsereget német követelésre küldték a keleti frontra. A haderő a hazai körülmények között korszerűnek mondott felszerelést kapott, amely azonban az ottani viszonyok között alkalmatlan volt a hadviselésre. A hadsereg állományába negyvenezer zsidó származásúnak minősített, fegyvertelen munkaszolgálatost is besoroztak. A hadsereg parancsnokának Jány Gusztáv vezérezredest nevezték ki. A magyar csapatok súlyos harcok közepette értek el a Don folyóig, ahol állásaikat kiépítették.

video

„A magyar honvéd a kemény télben is rendületlenül ellátja szolgálatát.”

Itt érte őket a  nagyarányú  szovjet támadás. A korszak hadi követelményeihez képest a magyar hadsereg felszerelése gyenge volt és nem tudott szervezetten ellenállni, a számbeli és technikai fölényben lévő szovjet csapásoknak, amelyek a következő hetekben is tartottak. A január 12-ét követő két hétben a 2. magyar hadsereg teljesen felmorzsolódott, több egységét bekerítették, hadrendje felbomlott és a hadsereg nagy része nehézfegyverzetét hátrahagyva próbált kiszabadulni a szovjet bekerítésből.

A mintegy kétszázezres hadseregből negyvenezren haltak meg és harminckétezren estek hadifogságba, katonák és munkaszolgálatosok egyaránt. Az életben maradt hadifoglyok egy része csak Sztálin halálát követően, 1953-ban tért haza.

A doni vereséget az egyik legsúlyosabb katasztrófaként tartjuk számon a magyar hadtörténelemben.

A magyar filmhíradó tudósításaiból mindez azonban nem látszik: lelkesen frontra induló katonák, harci sikerek, majd az állások kiépítése a Donnál, felkészülés a télre és mindezek közben, kisebb-nagyobb harci sikerekről számolnak be a filmhíradók tudósításai. A hadsereg visszavonulásáról, összeomlásáról, az elszenvedett veszteségekről nincsenek tudósítások. Ha valaki szubjektívnek érzi mozgóképi összeállításunkat, az összes tudósítást megtekintheti a Filmhíradók Online oldalon.

Varga János

• Publikálva: 2013.01.10. 13:55 • Címke: történelem, filmhíradók