a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Don – Egy tragédia és utóéletei

donlead

70 éve vette kezdetét a doni áttörés, amely a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájához vezetett. A témáról az OSA Archívumban és a Holokauszt Emlékközpontban is kiállítás nyílik.Don – Egy tragédia és utóéletei
Kiállítás az OSA Archívumban

Hetven évvel ezelőtt, 1943. január 12-én érte a Don folyónál védelmi állásokba húzódott 2. magyar hadsereget az első nagyarányú szovjet támadás, amelyet néhány napon belül újabb csapások követtek. A rosszul ellátott, gyengén fölszerelt magyar csapatok csak egy-két napig tudtak szervezetten ellenállni a tankokkal támadó szovjeteknek. A következő két hétben a 2. magyar hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett. A doni katasztrófa az egyik legsúlyosabb vereségként vonult be a magyar hadtörténetbe, és a második világháború magyar történetének meghatározó elemévé lett a történelmi emlékezetben.

A kiállítás korabeli dokumentumok, a fronton készült fotóanyag, korabeli magyar és szovjet filmhíradók, sajtótudósítások, rádiós hangfelvételek, plakátok, röplapok, naplók és memoárok segítségével igyekszik bemutatni a 2. magyar hadsereg történetét a hadsereg kiküldésétől 1943 áprilisáig, a hadsereg maradékainak hazaszállításáig. A hadjárat hivatalos korabeli bemutatásán túl a kiállításon kiemelt hangsúlyt kapnak magáncélú fotódokumentumok is, többek között id. Konok Tamás, a haditudósító századtiszt fölvételei is, amelyek nemcsak a katonai történéseket dokumentálták.

don

A kiállítás kísérletet tesz a doni vereség utóéletének, emlékezetének bemutatására is, abból kiindulva, hogy a doni katasztrófa története mindmáig lezáratlan fejezete a magyar történelmi emlékezetnek. A látogató képet kaphat a hadjáratot támogató, azt igazolni igyekvő korabeli háborús propagandáról, majd a második világháború utáni korszakok egymás után következő átértelmezési kísérleteiről egészen napjainkig. A háború utáni népbírósági perektől, a „fasiszta rablóháború” képétől a Kádár-korszakban jelentkező, a hadsereg tragikus emlékezetét részlegesen helyreállítani próbáló törekvésekig: Nemeskürty István könyve, Örkény István dokumentumdrámája, Bokor Péter dokumentumfilmje és végül Sára Sándor Krónika című filmje érdemel külön említést.

Bemutatják azt is, hogyan változott a doni katasztrófa megítélése az 1990-es rendszerváltás után, milyen új eredmények születtek a kutatásban, illetve milyen viták övezik ma a második világháborús magyar részvételt.

don

A kiállítást megnyitja: Ungváry Krisztián történész és Závada Pál író.

Időpont: 2013. január 12. szombat, 17 óra.
Helyszín: Centrális Galéria, Budapest, V. ker. Arany János u. 32.
A kiállítás március 3-ig ingyenesen látogatható.

Együttműködő partnerek:
Konok Tamás festőművész
1956-os Intézet Hadtörténeti Múzeum és Intézet
Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet
Magyar Mozgóképkincs Megőrzéséért Alapítvány (Történeti Interjúk Tára – Országos Széchényi Könyvtár)

Lapátos hadsereg
Megemlékezés a Holokauszt Emlékközpontban

A tragédia eseményeit felidézve Hende Csaba honvédelmi miniszter emléktáblát avat a második világháború idején a frontra és a hadműveleti területekre hurcolt, áldozatul esett zsidó, nemzetiségi és politikai okból behívott honvédelmi kisegítő munkaszolgálatosok emlékére.

Lapátos hadsereg címmel az évforduló tiszteletére virtuális kiállítás nyílik a munkaszolgálat történetéről. Az áldozatok emlékére Köves Slomó és Totha Péter Joel vezető tábori rabbik mondanak imát.

Időpont: 2013. január 13. 17 óra

Program:

17.00 Megemlékezés a zsinagógában

Beszédet mond:
Prof. Dr. Szita Szabolcs, Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgató
Dr. Hende Csaba, Honvédelmi Minisztérium, miniszter
Sessler György, Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, elnök

A Lapátos hadsereg című virtuális kiállítás megnyitója

17.30 Emléktábla-avatás az udvaron

Az emléktáblát felavatja: Dr. Hende Csaba Honvédelmi Minisztérium, miniszter
Közös ima, Totha Péter Joel, Köves Slomó vezető tábori rabbik
Mécsesgyújtás az áldozatok emlékére.

A megemlékezés online közvetítése itt látható.

• Publikálva: 2013.01.11. 10:46 • Címke: történelem, kiállítás