a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Tárgyas ragozás

leadtargyasragozasKiállítás a Néprajzi Múzeumban interaktív múzeumpedagógiai órákkal és hangoskönyvvel.

A Tárgyas ragozás – Szubjektív etnográfia című kiállítás kicsi és sűrű mű arról, hogy hogyan rakhatjuk egymás mellé a múzeumok tárgyi örökségét a ma múzeumba kerülő modern tárgyakkal. 33 tárgy 7 képben – egyszerre meglepő és szokatlan, mégis nagyon magától értetődő. Klasszikus néprajzi témák, régi és mai tárgyak párbeszéde. A múltról, a máról, a múzeumról és a kiállításról. A tanulmányi kiállítás az oktatási évhez igazodva rendhagyó múzeumi szemeszterként is működik, minden korosztály számára izgalmas múzeumi órákkal.

kondenzatoroszseblampa
Kondenzátoros zseblámpa

33 tárgy 7 képben. Klasszikus etnográfiai témák, régi és mai tárgyak: díszítőművészet, ősformák, tömegtermékek, formatervezett egyedi tárgyak. Éppen úgy, mint egy múzeumi gyűjteményében: együtt mesélnek a múltról és a máról, hasonlóságokat és különbségeket állítanak egymás mellé, vitába szállnak egymással. Színes mintázat.

kerekparossisaktargyasragozas
Kerékpáros sisak

Mi a kapcsolat egy XIX. századi, finoman megmunkált bőrnyereg és egy fröccsöntött gyerek játékmotor között? Érzünk-e egyezést egy kanalasgém csőréből készített villa-kanál és egy eldobható evőeszközkészlet között a formai hasonlóságon túl? Elgondolkodunk-e azon a technológiai változáson, amelyet egy olajmécses és egy kézzel tekerős kondenzátoros zseblámpa jelent a világítás és a fény kultúrájában? Miként véd másként egy esőkalap és egy kerékpáros sisak? Egy kézzel faragott támlásszék és egy fóliából hegesztett felfújható fotel mit mutat meg a lakáskultúráról, a kényelemről, a tárolásról? És persze: a muzeológiáról.

noicipotargyasrag
Boris, a női bársonycipő

Miről mesélnek a tárgyak? Kik a mesélők? Tudósok? A leltározást végző szakemberek? A termékeket előállító tervezők és designerek? Vagy akár az utca embere? A szomszéd néni? Esetleg mi magunk? Vagy így együtt?

A kiállításban a múzeumi gyűjtemény mesél. A gyűjtemény különböző korú, megmunkálású, anyagú, díszítésű tárgyai, amelyek akár több mint száz éve, vagy akár épp tegnap kerültek a gyűjteménybe. Más-más lehetőséget kínálnak, más-más összefüggésekre utalnak; van olyan, amiről nagyon sokat tudunk, van, amiről keveset, de addig faggatjuk őket, amíg csak bírjuk.

parnanyeregtargyasragozas
Párnanyereg

A kiállítás munkatársai valamennyi korcsoport számára kínálnak speciális, interaktív múzeumi órákat. Az általános iskolások, középiskolások és egyetemi hallgatók rendhagyó kiállítási gyakorlatok keretében ismerhetik meg a szokatlan tárgyakat és a kiállítás jelrendszerét. A múzeumi órákat Frazon Zsófia muzeológus és Joó Emese múzeumpedagógus tartja, előzetes bejelentkezés szükséges.

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai program nyitott, a már megvalósult programok módszertani és képanyaga bárki számára hozzáférhető és letölthető a kiállítás önálló múzeumpedagógiai oldalán.

keselezotargyasragozas
Késélező

A TÁRGYAS_RAGOZÁS→szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás kísérő kiadványa egy új kísérlet: katalógus és hangoskönyv egyben. A DVD a kiállítás teljes tárgykollekcióját, a tárgyak leírását és hanganyagát publikálja, ezen felül kiegészül a kiállítás múzeumpedagógiai koncepciójának leírásával, a használatot segítő segédanyagokkal is. A DVD-n 7 szkeccsben meghallgatható a kiállítás hét témaköréhez készített hangjáték, amely hanginstallációként a kiállításban is szerepel. 

• Publikálva: 2013.02.07. 11:26 • Címke: ipari formatervezés, múzeum, kiállítás