a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Nagy útra indultak a véméndi cigányok

véménd leadMeg tudná valaki mondani, hogyan terjedhetett el az a véméndi cigányok között 1920-ban, hogy Oroszországba kell menni? Mert felöltöztek, ahogy tudtak, és családonként csináltattak egy csoportképet a tanítóval az útlevélhez. És vélhetően el is indultak azokban a zavaros időkben, amikor még nem voltak biztosak a határok és még az sem dőlt el, hogy a bolsevikoké lesz a szent orosz föld.

Arra, hogy a baranyai falu cigányai miért forgattak a fejükben kivándorlási terveket, a fotókon viselt ruházatuk alapján nem nehéz rájönni. Hogy aztán mi módon szerezhettek tudomást arról, hogy éppen Oroszországba kell menni, azt már nem nagyon lehet kideríteni. Talán egy titokzatos vándor beszélt arról, hogy Leninék arrafelé az ígéret földjét hozzák éppen létre, ahol minden ember egyenlő lesz, és egyformán, szükségletei szerint részesedhet a rendelkezésre álló javakból. És a véméndi cigányok úgy gondolhatták, hogy jobb az ilyen helyekre az első között megérkezni, felkerekedtek hát, maguk mögött hagyva a nyomort és a megaláztatásokat.

Véménd1
Rögzíteni akart egy erre érdemes világot

A 20. század elején persze jól is lehetett élni a dél-baranyai községben. Ahol 1916-ban úgy döntött Hernai Béla tanító úr, hogy lefényképezi a falu lakosságát. Az 1882 németet, a 255 szerbet és a 105 magyart. A cigányokról, mint le nem települt elemekről, ekkoriban nem vezettek nyilvántartást. Persze, a tanító úr is német volt, Hesz Bélának hívták még 1884-ben, születésekor. A székesfehérvári tanítóképző elvégzése után magyarosított, arra gondolva, hogy végül is a Magyar Királyság alkalmazottja. 1905-ben érkezett a faluba, 1925-ben ő lett az iskola igazgatója, és végig közszeretetnek örvendve, 1964-ben ott is halt meg. A Néprajzi Múzeum kiállításán látható, 9x12 centiméteres üveglemezekre (700 darab!) készült fotódokumentációja, az első világháború idején készült, 1916 és 1920 között.

véménd2
A régi Véméndet elsodorta az idő és a történelem

A tanító úr valamit tényleg megérezhetett a világégés – ami 105 véméndi életét követelte –  Magyarországra nézve iszonyú következményeiből, és rögzíteni akart egy erre érdemes világot. És valóban, a szerb megszállás 1921 után elvitte a szerbeket, a zsidókat a háború, a németeket meg annak végkifejlete. 1947. szeptember 8-tól 14-ig, a nyárvégi kánikulában pedig 1000 sváb várta az indulást marhavagonban a falu vasútállomásán, miközben a portát már mások járták, a tehenek már másnak adták a tejet. A régi Véméndet elsodorta az idő és a történelem, csak az emberek emlékezetében és Hernai tanító úr fényképein maradt meg belőle valami.

véménd4
Mindenkinek megvolt a viselete

Mondjuk Schwarz Tibi, akit valamiért német kislánynak öltözve kapott le a tanító úr, talán Buchenwaldban végezte, mert a véméndi zsidók oda kerültek. Szánkovity Lázó, Nikola és Ivánovity Nenád gyújtatlan cigarettával ácsorog a kamera előtt. A 16-18 éves legénykék a kivonuló szerbekkel mentek el az új országba. A térségre jellemző sváb viseletbe öltözött Mausz Erzsébet kisgyermekével Kanadába vándorolt ki, mert azért minden németnek sem ment jól. Mindenkinek megvolt a viselete, de az is, hogy mi legyen a kezében, amikor a tanító úr udvarán, egy thonet-széken ülve, vagy arra állítva, annak támaszkodva rögzítették alakját, vonásait. A német lányok és asszonyok imakönyvet és rózsafüzért tartottak, a legények kezében, még ha nem is dohányoztak, akkor is cigaretta volt. A svábok nyaranta papucsot hordtak, a magyarok nem engedtek ekkor sem a csizmából.

véménd3
Mennek, mert valaki megígérte, hogy egyszer nekik is lesz becsületük

Mint az 1917-es sorozás nemzetiszín szalaggal díszített kalapban feszítő legényei, Varga József Csiga, Fazekas (Emse) János és Vörös István (Pápó Pista), akik csizmában indultak meghalni a hazáért. Schmidt Bálint már 5-6 éves korában katonaruhába bújt, és ez is lett a végzete, hiszen a második világháborúban esett el. Aztán faluba kerülő és a gazdáknál dolgozó 40 orosz hadifogolyról is készültek képek, no meg a katolikus és a szerb templomok harangjainak búcsúztatásáról, amikből ágyút öntöttek. És itt vannak a véméndi cigányok, köztük a vajda családja is. Akinek azért van kabátja, pocakja és csizmája, de egy másik csoportképen bizony nem volt mivel eltakarni az egyik fiúcska micsodáját. Aki talán még most is úton van elszánt tekintetű apjával és elgyötört anyjával. Mennek, mert valaki megígérte, hogy egyszer nekik is lesz becsületük, neki meg még nadrágja is, mert úgy kerek a világ, nem így csórén, szélfútta bögyörővel.

Pálffy Lajos

Véménd 1916–1920 – Egy falusi tanító fotográfiái
Néprajzi Múzeum 2013. március 22. – 2013. szeptember 8.

• Publikálva: 2013.04.10. 12:20 • Címke: kiállítás, fotó, történelem