a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

​Jogot kaptak a Máriák is a bécsi trónra

pragmatica_leadInduljunk el a kályhától: nemes uraink, miután világossá vált, hogy immár tartósan be fognak rendezkedni itt a török után a Habsburgok, 1687-ben, egy évvel Buda visszafoglalása után megszavazták, hogy annak kihalásáig a Habsburg-ház férfi ágából származzanak Magyarország uralkodói.

Tették ezt hálából a mi jó uraink, de talán inkább azért, mert tudták, hogy a magyar földet és borokat megkedvelő törökök bármikor visszajöhetnek. A folytatásban viszont bonyolódtak a dolgok, mert a Habsburgok ez idő tájt a világ urai voltak, spanyol és német részre bontott birodalmukban – bár az előbbi erőteljesen hanyatlott már – még mindig nem ment le a nap.

pragmatica
III. avagy VI. Károly

Az utolsó igazi spanyol Habsburg, II. Károly birodalmához hasonlóan sokat betegeskedett és törvényes utód helyett egy csúf végrendeletet hagyott maga után. Ebben meglepő módon nem valamelyik családtagot, hanem a francia XIV. Lajos unokáját tette meg örököséül. Ezt rosszul tette, mert ebből kerekedett a spanyol örökösödési háború, amelynek farvizén II. Rákóczi Ferenc szerette volna visszaszerezni Magyarország függetlenségét. Mint tudjuk, nem járt sikerrel, mint ahogy a csatatereken a franciák sem, ettől függetlenül a spanyol trónra kerülő Károly testvére, a Bécsben uralkodó I. József váratlan halála után az európai hatalmak nyomására nem egyesítheti a két birodalomrészt, kénytelen megelégedni a régebbi birtokokkal. Pedig az egyesítés egyikük halála esetén lehetőségként szerepelt egy titkos szerződésben, amelyet 1703-ban Károly és József írt alá. Nos, ez a titkos paktum lett a Pragmatica Sanctio (gyakorlati rendelkezés, törvényes végzés) alapja, csak ki kellett egészíteni néhány arra vonatkozó mondattal, hogy valamelyik Mária is a császári trónra ülhessen. Károlynak – aki VI. sorszámmal német-római császár, III-kal pedig magyar király volt – ugyanis egy, a rossz ápolás miatt hét hónapot élt, 1716-ban született fiúgyermek mellett csak három lánya (Mária Terézia, Mária és Mária Anna) született. Bonyolította a helyzetet, hogy testvérének a lányai, Mária Jozefa és Mária Amália is trónra kerülhetett volna a fennálló családi szabályok szerint. Aztán nem utolsó sorban ott voltak a magyarok is, akik „hálából” csak a fiúági örökösödést iktatták törvénybe.

pragmatica
A Pragmatica Sanctio

De itt még nem tartunk, hiszen a frissen (1708, Barcelona) nősült Károlynak volt esélye fiú utódra. Csak a „mi van, ha nem születik fiú” opcióra kellett választ találni, amiben a mindig lojális horvátok siettek Bécs segítségére, és már 1712-ben jelezték, hogy náluk nincs akadálya a dolognak. Így ült össze a birodalom vezérkara, amely a Szilágyi Sándor-féle Magyar nemzet története szerint így nézett ki: „Ő császári felsége 1713. április 19-ikén 10 órára megszokott helyre hivatta össze Bécsben jelen levő titkos tanácsosait. A kitűzött órában ő császári felsége az ő titkos tanácsának szobájába lépett, a menyezet alatt oda állott a rendes császári asztal elé, aztán behivatta titkos tanácsosait és minisztereit; ezek rendben beléptek és mindegyik a maga helyén állott. Úgy mint t. cz. Eugén savoyai herczeg, Trautson herczeg, Schwarzenberg herczeg, Traun gróf, Thurn gróf, Eleonóra ő császári felségének főudvarmestere, Dietrichstein gróf főlovászmester, Seilern gróf udvari kanczellár, Starhemberg gróf kamara-elnök, ifj. Martinitz gróf, Herberstein gróf, a haditanács alelnöke, Schlick gróf cseh udvari főkanczellár, Schönborn gróf birodalmi alkanczellár, a valenciai érsek, Sinzendorff gróf főkamarás, Paar gróf, Amália ő császári felségének főkamarása, Sinzendorff gróf, a birodalmi udvari tanács alelnöke, Pálffy Miklós gróf magyar királyi országbiró, Illésházy gróf magyar kanczellár, Khevenhüller gróf, Alsó-Ausztria helytartója, Gallas gróf, Amália ő császári felségének főlovászmestere, Romeo Marchese spanyol királyi államtitkár, Kornis gróf erdélyi alkanczellár, Schickh referendárius.”

pragmatica
Mária Terézia

A kocka el volt tehát vetve, de az óvatos Bécs kivárt a magyar urakkal való alkudozás megkezdésével, hiszen az 1710-es évektől egészen 1729-ig vártak arra a fiúgyermekre, amelynek megszületésére volt is esély. Végül nem taktikáztak tovább, 1720 tavaszán az alsó és felső-ausztriai rendekkel, majd pedig a csehekkel is elismertették az 1713-as rendelkezést. Ugyanezt a külön kormányzott Erdély az 1722. márciusi, szebeni országgyűlésen tette meg, a tekintetes magyar karok és rendek pedig július 16-án adták be derekukat, valószínűleg arra is gondolva, hogy Károly azért rendet vághatott volna közöttük 1711-ben a kuruckodás miatt. Nagy ravaszul az 1723. évi I. és II. törvény cikkelyei közé azért beillesztik, hogy aztán, ha lány örökösre sem képes a família, akkor eljöhet a magyar szabad királyválasztók ideje.

Ami, mint tudjuk, nem jött el, a Pragmatica Sanctio viszont egészen 1918 őszéig szolgálta a birodalom kohézióját.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2013.04.19. 12:36 • Címke: évforduló, történelem